Aktualizacja: 22.05.2025 17:57 Publikacja: 06.09.2021 15:38
Kryzys klimatyczny najsilniej wpłynie na orzechy brazylijskie.
Foto: Adobe Stock
W ramach badania dokonano analizy 18 głównych gatunków roślin w 56 rezerwatach wydobywczych.
Oceniono, że zagrożone drastycznym zmniejszeniem występowania lub zniknięciem są m.in. orzechy brazylijskie, jagody açaí, olej andiroba, olej copaíba, guma, kakao i owoce cupuaçu. Konsekwencje ocieplania się klimatu będą jednak wpływać nie tylko na zasoby, ale wywrą również wpływ na społeczności lokalne. Naukowcy szacują, że pogłębiać się będzie ubóstwo oraz coraz migracje rdzennych ludów na tereny miejskie.
Banany – najczęściej spożywane owoce na świecie, będące czwartym najważniejszym plonem po pszenicy, ryżu i kukur...
W stanie Bahia, znajdującym się w północno-wschodniej części Brazylii, powstaje największa na świecie plantacja...
Roślinne gatunki inwazyjne można spotkać nie tylko w polskich lasach i na łąkach. Niektóre rosną także w przydom...
Najnowsze badania wskazują, że w obliczu rekordowo wysokiego poziomu emisji CO2 ekosystemy zaczynają tracić zdol...
Autorzy badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Cambridge zwracają uwagę na trudną sytuację najr...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas