Uprawy kawy zagrożone przez kryzys klimatyczny

Zmieniające się wzorce pogodowe w ciągu ostatnich kilku dekad znacząco wpływały na produkcję kawy. Zdaniem autorów badania, kolejne lata mogą jeszcze bardziej pogorszyć sytuację.

Publikacja: 14.03.2023 10:24

Uprawy kawy zagrożone przez kryzys klimatyczny

Foto: Patricia Monteiro/Bloomberg

Niemal 90 proc. światowej produkcji kawy pochodzi z 12 krajów, m.in. Peru, Meksyku, Brazylii, Etiopii, Ugandy, Indonezji i Wietnamu. Naukowcy postanowili przyjrzeć się tym regionom i ocenić, w jakim stopniu mogą im zagrozić zmiany klimatu. Badanie oparto na analizie wydarzeń klimatycznych z lat 1980-2020, uwzględniając szereg czynników istotnych dla produkcji kawy, takich jak temperatura, opady deszczu oraz wilgotność.

Jak się okazało, w ciągu ostatnich czterech dekad warunki klimatyczne w badanych regionach znacznie się pogorszyły. Aż pięć z sześciu najbardziej niebezpiecznych dla uprawy kawy lat miało miejsce między 2010 a 2020 rokiem. Zmienił się również rodzaj zagrożenia – o ile w latach 1980-2020 regiony były bardziej podatne na występowanie zbyt niskich temperatur, obecnie w każdym z nich częściej występują zbyt wysokie. Tymczasem uprawa kawy jest szczególnie wrażliwa na niekorzystne warunki atmosferyczne. Szacuje się, że temperaturą optymalną dla uprawy dwóch najpopularniejszych na świecie odmian, arabiki i robusty, jest kolejno 18-22°C oraz 22-28°C.

Czytaj więcej

Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Wśród badanych regionów, najmniej narażone na konsekwencje globalnego ocieplenia okazały się południowo-wschodnia część Brazylii i południowo-zachodnia Etiopia.

Zdaniem autorów badania, pogłębiający się kryzys klimatyczny i rosnące temperatury mogą poważnie zagrozić produkcji kawy na świecie. Oceniono, że spory wpływ na anomalie klimatyczne mogą mieć zjawiska takie, jak El Niño. Naukowcy podkreślają jednak, że konieczne jest przeprowadzenie dodatkowych badań, aby ocenić, jakie rozwiązania adaptacyjne mogłyby wesprzeć uprawę kawy.

Wcześniejsze badania sygnalizowały, że światowa produkcja kawy może być szczególnie zagrożona przez zmieniający się klimat. Jak oszacowano w badaniu opublikowanym przez naukowców z Uniwersytetu Humboldtów w Berlinie, do 2050 roku grunty nadające się pod uprawę kawy mogą zostać zmniejszone o 50 proc., zagrażając źródłom utrzymania milionów rodzin. Podobne dane przytoczyła niedawno organizacja Fairtrade Ireland, oświadczając, że aż 93 proc. ankietowanych hodowców kawy pochodzącej ze sprawiedliwego handlu w Kenii, doświadcza już skutków zmian klimatu.

Niemal 90 proc. światowej produkcji kawy pochodzi z 12 krajów, m.in. Peru, Meksyku, Brazylii, Etiopii, Ugandy, Indonezji i Wietnamu. Naukowcy postanowili przyjrzeć się tym regionom i ocenić, w jakim stopniu mogą im zagrozić zmiany klimatu. Badanie oparto na analizie wydarzeń klimatycznych z lat 1980-2020, uwzględniając szereg czynników istotnych dla produkcji kawy, takich jak temperatura, opady deszczu oraz wilgotność.

Jak się okazało, w ciągu ostatnich czterech dekad warunki klimatyczne w badanych regionach znacznie się pogorszyły. Aż pięć z sześciu najbardziej niebezpiecznych dla uprawy kawy lat miało miejsce między 2010 a 2020 rokiem. Zmienił się również rodzaj zagrożenia – o ile w latach 1980-2020 regiony były bardziej podatne na występowanie zbyt niskich temperatur, obecnie w każdym z nich częściej występują zbyt wysokie. Tymczasem uprawa kawy jest szczególnie wrażliwa na niekorzystne warunki atmosferyczne. Szacuje się, że temperaturą optymalną dla uprawy dwóch najpopularniejszych na świecie odmian, arabiki i robusty, jest kolejno 18-22°C oraz 22-28°C.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Rośliny
Słynna pustynia pokryła się kwiatami. Rzadkie zjawisko uchwycone na zdjęciach
Materiał Promocyjny
Jak wykorzystać potencjał elektromobilności
Rośliny
Naukowcy szukają partnerki dla „najbardziej samotnej rośliny na świecie”
Rośliny
Najpopularniejszy owoc świata drożeje z powodu zmian klimatu. „Nieuczciwe ceny”
Rośliny
Sakura 2024 w Japonii: początek sezonu kwitnienia wiśni przesuwa się w czasie
Rośliny
W Chinach AI i roboty wyhodują sałatę w 35 dni. Pierwsza taka farma