Niemal 90 proc. światowej produkcji kawy pochodzi z 12 krajów, m.in. Peru, Meksyku, Brazylii, Etiopii, Ugandy, Indonezji i Wietnamu. Naukowcy postanowili przyjrzeć się tym regionom i ocenić, w jakim stopniu mogą im zagrozić zmiany klimatu. Badanie oparto na analizie wydarzeń klimatycznych z lat 1980-2020, uwzględniając szereg czynników istotnych dla produkcji kawy, takich jak temperatura, opady deszczu oraz wilgotność.
Jak się okazało, w ciągu ostatnich czterech dekad warunki klimatyczne w badanych regionach znacznie się pogorszyły. Aż pięć z sześciu najbardziej niebezpiecznych dla uprawy kawy lat miało miejsce między 2010 a 2020 rokiem. Zmienił się również rodzaj zagrożenia – o ile w latach 1980-2020 regiony były bardziej podatne na występowanie zbyt niskich temperatur, obecnie w każdym z nich częściej występują zbyt wysokie. Tymczasem uprawa kawy jest szczególnie wrażliwa na niekorzystne warunki atmosferyczne. Szacuje się, że temperaturą optymalną dla uprawy dwóch najpopularniejszych na świecie odmian, arabiki i robusty, jest kolejno 18-22°C oraz 22-28°C.