Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 27.08.2025 06:31 Publikacja: 14.03.2023 10:24
Foto: Patricia Monteiro/Bloomberg
Niemal 90 proc. światowej produkcji kawy pochodzi z 12 krajów, m.in. Peru, Meksyku, Brazylii, Etiopii, Ugandy, Indonezji i Wietnamu. Naukowcy postanowili przyjrzeć się tym regionom i ocenić, w jakim stopniu mogą im zagrozić zmiany klimatu. Badanie oparto na analizie wydarzeń klimatycznych z lat 1980-2020, uwzględniając szereg czynników istotnych dla produkcji kawy, takich jak temperatura, opady deszczu oraz wilgotność.
Jak się okazało, w ciągu ostatnich czterech dekad warunki klimatyczne w badanych regionach znacznie się pogorszyły. Aż pięć z sześciu najbardziej niebezpiecznych dla uprawy kawy lat miało miejsce między 2010 a 2020 rokiem. Zmienił się również rodzaj zagrożenia – o ile w latach 1980-2020 regiony były bardziej podatne na występowanie zbyt niskich temperatur, obecnie w każdym z nich częściej występują zbyt wysokie. Tymczasem uprawa kawy jest szczególnie wrażliwa na niekorzystne warunki atmosferyczne. Szacuje się, że temperaturą optymalną dla uprawy dwóch najpopularniejszych na świecie odmian, arabiki i robusty, jest kolejno 18-22°C oraz 22-28°C.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Zmiany klimatu potęgują zasięg chorób bananów, ograniczają dostępny dla upraw areał, mogą wpłynąć na brak pracy...
Banany – najczęściej spożywane owoce na świecie, będące czwartym najważniejszym plonem po pszenicy, ryżu i kukur...
W stanie Bahia, znajdującym się w północno-wschodniej części Brazylii, powstaje największa na świecie plantacja...
Roślinne gatunki inwazyjne można spotkać nie tylko w polskich lasach i na łąkach. Niektóre rosną także w przydom...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Najnowsze badania wskazują, że w obliczu rekordowo wysokiego poziomu emisji CO2 ekosystemy zaczynają tracić zdol...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas