Jak w nowej rzeczywistości można utrzymać wyznaczone wcześniej cele klimatyczne? Oto 10 postulatów TOGETAIR, które zostały wypracowane w ramach kongresu.
Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn sugerują, że jednym ze sposobów na ograniczenie spożycia mięsa, a co za tym idzie, emisji metanu, jest podniesienie podatków.
Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Science, etykiety „wolne od antybiotyków” na produktach mięsnych często mijają się z pra...
To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.
Tygodniowa konferencja dotycząca zmian klimatu, która zakończyła się właśnie w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, pokazała, jak niepoważnie podchodzimy do...
Władze Szkocji przyjęły zbiór dokumentów (tzw. Wizja) mających wyprowadzić kraj na pozycję wiodącej na świecie „błękitnej gospodarki” bazującej na zrównowa...
Firma Primeval Foods proponuje konsumentom egzotyczne produkty mięsne, stworzone w laboratorium i nazywa je „trzecią rewolucją od czasu odkrycia ognia”.
Choć we wcześniejszych badaniach wykazano obecność mikroplastiku w mózgu, jelitach a nawet łożysku, po raz pierwszy stwierdzono jego obecność w próbce krwi.
Rosyjski atak na Ukrainę podważył fundamenty dotychczasowego myślenia o kierunkach transformacji energetycznej w Europie. Dostosowanie planów do nowej sytu...
Badanie przeprowadzone przez australijski Institute for Sustainable Futures wykazało, że konsumenci odróżniają produkty odzwierzęce od ich roślinnych alter...
Żaden kraj nie robi tyle, ile powinien, aby chronić swoje miasta, farmy, wybrzeża przed zmianami klimatycznymi, a nasza planeta jest bezpowrotnie niszczona...
Parlament Europejski wezwał Komisję Europejską do promocji zdrowej diety opartej na roślinach oraz zmniejszenia spożycia mięsa w ramach walki z rakiem.