Pękają kolejne bariery odporności naszej planety. Jesteśmy na granicy nieodwracalności zmian klimatycznych. Przypadający 5 czerwca Światowy Dzień Środowisk...
Trwanie ludzkości przy paliwach kopalnych będzie miało fatalny wpływ na globalną gospodarkę. Wywołany tym kryzys klimatyczny może kosztować 178 bilionów do...
Każdy budynek może dziś powstać w sposób ekologiczny. Ekocertyfikat mogą też zdobyć istniejące już budynki, jeśli ich właściciele zainwestują w rozwiązania...
Zastąpienie 20 proc. globalnej konsumpcji wołowiny alternatywami na bazie mikrobów, może
o połowę zmniejszyć wylesianie oraz zredukować emisje CO2 o ponad...
Zmiana klimatu może zmniejszyć o 4 proc. światowy wzrost gospodarczy rocznie do 2050 r., a znacznie mocniej odczuje to wiele uboższych regionów - wynika z...
Jak wynika z badania opublikowanego na łamach American Journal of Lifestyle Medicine, dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.
Jak wynika z badania, przez następne 50 lat w efekcie globalnego ocieplenia, ok. 4 tys. nowych wirusów będzie się przenosić między ssakami, w tym również l...
Jak w nowej rzeczywistości można utrzymać wyznaczone wcześniej cele klimatyczne? Oto 10 postulatów TOGETAIR, które zostały wypracowane w ramach kongresu.
Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn sugerują, że jednym ze sposobów na ograniczenie spożycia mięsa, a co za tym idzie, emisji metanu, jest podniesienie podatków.
Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Science, etykiety „wolne od antybiotyków” na produktach mięsnych często mijają się z pra...
To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.
Tygodniowa konferencja dotycząca zmian klimatu, która zakończyła się właśnie w Zjednoczonych Emiratach Arabskich, pokazała, jak niepoważnie podchodzimy do...
Władze Szkocji przyjęły zbiór dokumentów (tzw. Wizja) mających wyprowadzić kraj na pozycję wiodącej na świecie „błękitnej gospodarki” bazującej na zrównowa...