Pierwsza uczelnia w Wielkiej Brytanii z całkowicie wegańskimi posiłkami

„Przejście na żywność roślinną jest niezbędnym krokiem w rozwoju bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i zmniejszenia wpływu na klimat” – napisali we wniosku przedstawiciele samorządu studenckiego Uniwersytetu Stirling w Szkocji.

Publikacja: 02.12.2022 16:53

Pierwsza uczelnia w Wielkiej Brytanii z całkowicie wegańskimi posiłkami

Foto: Adobe Stock

Szkocka uczelnia będzie pierwszą w Wielkiej Brytanii, której udało się wprowadzić zakaz sprzedaży produktów odzwierzęcych na terenie całego kampusu. Od przyszłego roku akademickiego w pełni roślinne dania mają stanowić połowę wszystkich pozycji w punktach gastronomicznych, a w ciągu trzech lat całe menu każdego z nich ma być całkowicie wegańskie.

Wynik głosowania z zadowoleniem przyjął wnioskodawca, czyli kampania Plant Based Universities, wspierana przez organizację Animal Rebellion. Autorzy wniosku podkreślili, że z uwagi na fakt, że uniwersytety są źródłem wiedzy o klimacie, powinny dawać właściwy przykład, promując żywność przyjazną dla klimatu.

Czytaj więcej

Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

„Najgorsze skutki załamania klimatu są już odczuwane na całym świecie, a branża mięsna, mleczarska oraz rybołówstwo, bezsprzecznie są jego częścią”” – oświadczyli przedstawiciele kampanii, dodając, że „roślinna gastronomia na terenie kampusu to jedyna przyszłościowa opcja”.

Decyzję studentów pochwalił również znany brytyjski dziennikarz, pisarz i aktywista środowiskowy, Georgie Monbiot. Podkreślił, że „fantastycznie jest widzieć, jak następne pokolenie przejmuje kontrolę nad swoją przyszłością i stawia na pierwszym miejscu ludzi, zwierzęta inne niż ludzie i planetę”.

Dezaprobatę wyrazili natomiast przedstawiciele organizacji Countryside Alliance, twierdząc, że decyzja samorządu jest „nielogiczna” i stanowi „zamach na wolność wyboru”. Jej rzecznik Mo Metcalf-Fisher stwierdził, że znacznie lepszą opcją byłby wybór lokalnych produktów mięsnych i mleczarskich od szkockich rolników.

Badanie z 2020 roku przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazało, że różnice w ilości emisji gazów cieplarnianych generowanych przez produkty roślinne i odzwierzęce są tak znaczące, że dieta roślinna, nawet zawierająca produkty importowane, wciąż jest bardziej przyjazna dla klimatu niż tradycyjna, obfitująca w produkty lokalne.

Produkcja żywności odpowiada za ok. 37 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych, a emisje pochodzące z produkcji mięsa są dwukrotnie większe niż innych produktów spożywczych. Przeciętny obywatel Unii Europejskiej generuje rocznie 1070 kg ekwiwalentu CO2, z czego ponad 75 proc. stanowi konsumpcja mięsa i nabiału. Ich produkcja obejmuje bowiem nie tylko bezpośrednie emisje z produkcji, ale również pochodzące z wylesiania pod uprawę roślin na paszę dla zwierząt hodowlanych.

Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu