Pierwsza uczelnia w Wielkiej Brytanii z całkowicie wegańskimi posiłkami

„Przejście na żywność roślinną jest niezbędnym krokiem w rozwoju bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego i zmniejszenia wpływu na klimat” – napisali we wniosku przedstawiciele samorządu studenckiego Uniwersytetu Stirling w Szkocji.

Publikacja: 02.12.2022 16:53

Pierwsza uczelnia w Wielkiej Brytanii z całkowicie wegańskimi posiłkami

Foto: Adobe Stock

Szkocka uczelnia będzie pierwszą w Wielkiej Brytanii, której udało się wprowadzić zakaz sprzedaży produktów odzwierzęcych na terenie całego kampusu. Od przyszłego roku akademickiego w pełni roślinne dania mają stanowić połowę wszystkich pozycji w punktach gastronomicznych, a w ciągu trzech lat całe menu każdego z nich ma być całkowicie wegańskie.

Wynik głosowania z zadowoleniem przyjął wnioskodawca, czyli kampania Plant Based Universities, wspierana przez organizację Animal Rebellion. Autorzy wniosku podkreślili, że z uwagi na fakt, że uniwersytety są źródłem wiedzy o klimacie, powinny dawać właściwy przykład, promując żywność przyjazną dla klimatu.

Czytaj więcej

Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

„Najgorsze skutki załamania klimatu są już odczuwane na całym świecie, a branża mięsna, mleczarska oraz rybołówstwo, bezsprzecznie są jego częścią”” – oświadczyli przedstawiciele kampanii, dodając, że „roślinna gastronomia na terenie kampusu to jedyna przyszłościowa opcja”.

Decyzję studentów pochwalił również znany brytyjski dziennikarz, pisarz i aktywista środowiskowy, Georgie Monbiot. Podkreślił, że „fantastycznie jest widzieć, jak następne pokolenie przejmuje kontrolę nad swoją przyszłością i stawia na pierwszym miejscu ludzi, zwierzęta inne niż ludzie i planetę”.

Dezaprobatę wyrazili natomiast przedstawiciele organizacji Countryside Alliance, twierdząc, że decyzja samorządu jest „nielogiczna” i stanowi „zamach na wolność wyboru”. Jej rzecznik Mo Metcalf-Fisher stwierdził, że znacznie lepszą opcją byłby wybór lokalnych produktów mięsnych i mleczarskich od szkockich rolników.

Badanie z 2020 roku przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego wykazało, że różnice w ilości emisji gazów cieplarnianych generowanych przez produkty roślinne i odzwierzęce są tak znaczące, że dieta roślinna, nawet zawierająca produkty importowane, wciąż jest bardziej przyjazna dla klimatu niż tradycyjna, obfitująca w produkty lokalne.

Produkcja żywności odpowiada za ok. 37 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych, a emisje pochodzące z produkcji mięsa są dwukrotnie większe niż innych produktów spożywczych. Przeciętny obywatel Unii Europejskiej generuje rocznie 1070 kg ekwiwalentu CO2, z czego ponad 75 proc. stanowi konsumpcja mięsa i nabiału. Ich produkcja obejmuje bowiem nie tylko bezpośrednie emisje z produkcji, ale również pochodzące z wylesiania pod uprawę roślin na paszę dla zwierząt hodowlanych.

Szkocka uczelnia będzie pierwszą w Wielkiej Brytanii, której udało się wprowadzić zakaz sprzedaży produktów odzwierzęcych na terenie całego kampusu. Od przyszłego roku akademickiego w pełni roślinne dania mają stanowić połowę wszystkich pozycji w punktach gastronomicznych, a w ciągu trzech lat całe menu każdego z nich ma być całkowicie wegańskie.

Wynik głosowania z zadowoleniem przyjął wnioskodawca, czyli kampania Plant Based Universities, wspierana przez organizację Animal Rebellion. Autorzy wniosku podkreślili, że z uwagi na fakt, że uniwersytety są źródłem wiedzy o klimacie, powinny dawać właściwy przykład, promując żywność przyjazną dla klimatu.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu