Organizatorzy COP27 nie zadbali o przyjazne dla klimatu menu

Choć szkodliwy wpływ produkcji mięsa i nabiału jest tematem coraz częściej podnoszonym przez naukowców i ekspertów klimatycznych, na konferencji klimatycznej COP27 w Szarm el-Szejk dominują produkty odzwierzęce.

Publikacja: 15.11.2022 14:42

Organizatorzy COP27 nie zadbali o przyjazne dla klimatu menu

Foto: AFP

W trakcie tegorocznego szczytu klimatycznego COP27, uczestnicy mają możliwość wyboru potraw m.in. z wołowiny czy łososia. Wołowina jest zaliczana do produktów najbardziej szkodliwych dla klimatu, z kolei łosoś nie występuje lokalnie, co oznacza, że jego transport wygenerował niemałe emisje CO2. Rozczarowanie decyzją organizatorów szczytu klimatycznego wyraziła m.in. organizacja Vegan Society, podkreślając, że jest to „stracona szansa dla światowych liderów”, aby połączyć menu oparte na roślinach wraz z wyjaśnieniem, jak zmiana diety może wpłynąć na przyszłość planety.

Pozostało 82% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę