Reklama
Rozwiń
Reklama

Organizatorzy COP27 nie zadbali o przyjazne dla klimatu menu

Choć szkodliwy wpływ produkcji mięsa i nabiału jest tematem coraz częściej podnoszonym przez naukowców i ekspertów klimatycznych, na konferencji klimatycznej COP27 w Szarm el-Szejk dominują produkty odzwierzęce.

Publikacja: 15.11.2022 14:42

Organizatorzy COP27 nie zadbali o przyjazne dla klimatu menu

Foto: AFP

W trakcie tegorocznego szczytu klimatycznego COP27, uczestnicy mają możliwość wyboru potraw m.in. z wołowiny czy łososia. Wołowina jest zaliczana do produktów najbardziej szkodliwych dla klimatu, z kolei łosoś nie występuje lokalnie, co oznacza, że jego transport wygenerował niemałe emisje CO2. Rozczarowanie decyzją organizatorów szczytu klimatycznego wyraziła m.in. organizacja Vegan Society, podkreślając, że jest to „stracona szansa dla światowych liderów”, aby połączyć menu oparte na roślinach wraz z wyjaśnieniem, jak zmiana diety może wpłynąć na przyszłość planety.

Pozostało jeszcze 82% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Reklama
Reklama