Aktualizacja: 06.04.2025 04:47 Publikacja: 15.11.2022 14:42
Foto: AFP
W trakcie tegorocznego szczytu klimatycznego COP27, uczestnicy mają możliwość wyboru potraw m.in. z wołowiny czy łososia. Wołowina jest zaliczana do produktów najbardziej szkodliwych dla klimatu, z kolei łosoś nie występuje lokalnie, co oznacza, że jego transport wygenerował niemałe emisje CO2. Rozczarowanie decyzją organizatorów szczytu klimatycznego wyraziła m.in. organizacja Vegan Society, podkreślając, że jest to „stracona szansa dla światowych liderów”, aby połączyć menu oparte na roślinach wraz z wyjaśnieniem, jak zmiana diety może wpłynąć na przyszłość planety.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowa analiza opublikowana przez fundację Changing Markets potwierdziła, że największe firmy zajmujące się produk...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas