Analizę zatytułowaną „Grains of Truth” oparto o opinie 30 000 konsumentów z 31 krajów. W badaniu skoncentrowano się na aspekcie zdrowotnym, zrównoważonym rozwoju oraz bezpieczeństwie żywności.
Jak się okazuje, niemal co drugi respondent uważa, że w ciągu najbliższej dekady roślinne zamienniki mięsa w dużej mierze zastąpią mięso zwierzęce. Autorzy badania odnotowali, że coraz więcej osób deklaruje się jako weganie lub wegetarianie – w 2019 roku było to 17 proc. ankietowanych, obecnie aż 22 proc. Co ważne, rosnące zainteresowanie dietą roślinną odnotowano we wszystkich grupach wiekowych, choć największe było wśród młodszych ankietowanych. Zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego stara się 40 proc. przedstawicieli generacji Z, 43 proc. milenialsów, 37 proc. respondentów z pokolenia X i niemal co trzeci (28 proc.) reprezentant pokolenia baby boomers.
Kraje, w których ankietowani najczęściej deklarowali zainteresowanie dietą roślinną to Wietnam (38 proc.), Tajlandia (37 proc.) oraz Brazylia (22 proc.).
Czytaj więcej
Wynik nowego badania sugeruje, że dekarbonizacja rolnictwa w tempie, które umożliwi ograniczenie ogrzewania się planety, może wymagać nałożenia wyższych podatków na mięso i nabiał.
W badaniu zauważono też, że respondenci kładą spory nacisk na kwestię zdrowego odżywiania – aż 60 proc. konsumentów deklarowało, że odżywia się zdrowo, co najmniej przez większość czasu. Wykazano również, że na sercu leży im również troska o środowisko, co potwierdziło 89 proc. badanych. 64 proc. oświadczyło, że za żywność zrównoważoną i przyjazną dla klimatu są w stanie zapłacić więcej.