Prawie pół świata uważa, że w ciągu 10 lat zrezygnujemy z mięsa

Według badania przeprowadzonego przez GlobeScan i EAT, niemal połowa respondentów z całego świata uważa, że już w następnej dekadzie zdecydowana większość ludzi będzie wybierać roślinne zamienniki mięsa.

Publikacja: 28.11.2022 12:32

Prawie pół świata uważa, że w ciągu 10 lat zrezygnujemy z mięsa

Foto: Adobe Stock

Analizę zatytułowaną „Grains of Truth” oparto o opinie 30 000 konsumentów z 31 krajów. W badaniu skoncentrowano się na aspekcie zdrowotnym, zrównoważonym rozwoju oraz bezpieczeństwie żywności.

Jak się okazuje, niemal co drugi respondent uważa, że w ciągu najbliższej dekady roślinne zamienniki mięsa w dużej mierze zastąpią mięso zwierzęce. Autorzy badania odnotowali, że coraz więcej osób deklaruje się jako weganie lub wegetarianie – w 2019 roku było to 17 proc. ankietowanych, obecnie aż 22 proc. Co ważne, rosnące zainteresowanie dietą roślinną odnotowano we wszystkich grupach wiekowych, choć największe było wśród młodszych ankietowanych. Zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego stara się 40 proc. przedstawicieli generacji Z, 43 proc. milenialsów, 37 proc. respondentów z pokolenia X i niemal co trzeci (28 proc.) reprezentant pokolenia baby boomers.

Kraje, w których ankietowani najczęściej deklarowali zainteresowanie dietą roślinną to Wietnam (38 proc.), Tajlandia (37 proc.) oraz Brazylia (22 proc.).

Czytaj więcej

Wnioski z badania: Podatek od mięsa jest niezbędny, aby ograniczyć emisje

W badaniu zauważono też, że respondenci kładą spory nacisk na kwestię zdrowego odżywiania – aż 60 proc. konsumentów deklarowało, że odżywia się zdrowo, co najmniej przez większość czasu. Wykazano również, że na sercu leży im również troska o środowisko, co potwierdziło 89 proc. badanych. 64 proc. oświadczyło, że za żywność zrównoważoną i przyjazną dla klimatu są w stanie zapłacić więcej.

Ankieta podkreśliła również dość powszechną troskę konsumentów o bezpieczeństwo żywności, w związku z pogłębiającym się kryzysem klimatycznym, pandemią COVID-19 oraz trwającą rosyjską agresją na Ukrainę. Co drugi ankietowany potwierdził, że odczuwa w związku z tym niepokój. Największe obawy związane z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego deklarowali respondenci z Kenii (77 proc.), Brazylii (73 proc.) oraz Kolumbii (72 proc.). Najmniej przejęci byli natomiast konsumenci z Indii (19 proc.), Arabii Saudyjskiej (33 proc.) oraz Egiptu (35 proc.).

Ponad połowa ankietowanych (60 proc.) potwierdziła, że obawia się niedoboru żywności, a najbardziej zaniepokojeni byli respondenci z Kolumbii, Peru, Kenii, Meksyku, Brazylii, Argentyny oraz RPA. Największy spokój pod tym względem wykazali natomiast badani z Azji – w Chinach takie obawy deklarowało 16 proc., w Hongkongu 24 proc., a w Korei Południowej 28 proc. Zdecydowana większość badanych (92 proc.) zauważyła znaczący wzrost cen produktów spożywczych.

Jak podkreślił Chris Coulter, dyrektor generalny GlobeScan, badanie wykazało rosnący niepokój konsumentów o bezpieczeństwo żywnościowe, ale też coraz większą świadomość w zakresie odżywania:

„Wydaje się, że wśród konsumentów zachodzi obiecująca zmiana na zdrowsze i bardziej zrównoważone odżywianie. Diety roślinne stają się coraz popularniejsze we wszystkich regionach świata, a konsumenci stają się coraz bardziej świadomi związku między zmianą klimatu a wyborami żywieniowymi” – stwierdził Coulter.

Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu