Lekarze protestują przed nazywaniem mięsa, nabiału i jaj „zdrowymi”

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaproponowała nową regułę definiowania zdrowych produktów spożywczych. Lekarze apelują o wyłączenie produktów mięsnych, mlecznych oraz jajek, jako główne źródło szkodliwych tłuszczów nasyconych.

Publikacja: 30.12.2022 16:04

Lekarze protestują przed nazywaniem mięsa, nabiału i jaj „zdrowymi”

Foto: Adobe Stock

Obowiązująca obecnie w Stanach Zjednoczonych definicja zdrowej żywności została stworzona w 1994 roku. Stworzono ją w oparciu o federalne wytyczne żywieniowe oraz ówczesne badania naukowe. Koncentrowała się na określeniu minimalnych i maksymalnych dodatków poszczególnych składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany (cukry, błonnik pokarmowy), witaminy i minerały.

Czytaj więcej

Kobiety narażone na smog łatwiej przybierają na wadze

Zaproponowana niedawno przez FDA nowa zasada wymaga spełnienia dwóch kryteriów, aby uznać dany produkty za „zdrowy”. Wymagana jest zawartość odpowiedniej ilości składników zaliczanych do owoców, warzyw, zbóż, białek oraz nabiału, a także niezawieranie zbyt dużej ilości sodu, cukrów dodanych oraz tłuszczów nasyconych. W przypadku mięsa, jaj i nabiału, FDA sugeruje tolerancję wyższych poziomów tłuszczów nasyconych niż w odniesieniu do innych produktów.

Przeciwko nowej propozycji FDA protestuje 17 000 lekarzy zrzeszonych w organizacji pozarządowej Physicians Committee. W skardze złożonej do komisarza FDA, dr. Roberta M. Califfa, przestrzegają przed oznaczaniem jako „zdrowe” produktów, których spożywanie może prowadzić do szeregu chorób, w tym nowotworów. Podkreślają, że mięso, nabiał oraz jajka są dominującym źródłem tłuszczów nasyconych w diecie Amerykanów. Lekarze zauważają, że to określenie jest chętnie wykorzystywane przez branżę spożywczą w sprzedaży i marketingu, tymczasem zawartość tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu nie spełnia wymogów definicji żywności korzystnej dla ludzkiego zdrowia. Ignoruje również szkodliwą rolę cholesterolu, występującego jedynie w produktach odzwierzęcych.

Czytaj więcej

Prawie pół świata uważa, że w ciągu 10 lat zrezygnujemy z mięsa

Według kierowniczki kierownik programu edukacji żywieniowej Physicians Committee, Anny Herby, za faktycznie zdrową żywność uznać należy owoce, warzywa, zboża oraz rośliny strączkowe. Herby zauważa, że 60 proc. kalorii znajdujących się w jajkach pochodzi z tłuszczów nasyconych, co w połączeniu z brakiem błonnika przeczy twierdzeniu, że są „zdrowe”. Szereg badań potwierdza również szkodliwy wpływ nabiału na zdrowie – jedno z nich, opublikowane na początku tego roku wykazało, że mężczyźni, którzy regularnie spożywają nabiał, zwłaszcza mleko, mogą być nawet o 60 proc. bardziej narażeni na zachorowanie na raka prostaty. Od lat wiadomo również, że spożywanie nadmiernych ilości mięsa jest niekorzystne dla zdrowia, a mięso czerwone i przetworzone zostało umieszczone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) na liście kancerogenów.

Zdrowie
Od czego zależy jakość snu? Nowe ustalenia naukowców. Badanie objęło 18 krajów
Zdrowie
Mikroplastikiem odżywiają się nawet nienarodzone dzieci. „Nie zatrzymamy tego”
Zdrowie
Nadchodzi fala zachorowań na raka. Jakość powietrza jednym z winowajców
Zdrowie
„Wirusy zombie” obudzą się na Syberii? Naukowcy: to droga do nowej pandemii
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Zdrowie
Badanie: czy dieta wegańska może zmniejszać ryzyko zakażenia koronawirusem?