Aktualizacja: 02.04.2025 14:30 Publikacja: 30.12.2022 16:04
Foto: Adobe Stock
Obowiązująca obecnie w Stanach Zjednoczonych definicja zdrowej żywności została stworzona w 1994 roku. Stworzono ją w oparciu o federalne wytyczne żywieniowe oraz ówczesne badania naukowe. Koncentrowała się na określeniu minimalnych i maksymalnych dodatków poszczególnych składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany (cukry, błonnik pokarmowy), witaminy i minerały.
Zaproponowana niedawno przez FDA nowa zasada wymaga spełnienia dwóch kryteriów, aby uznać dany produkty za „zdrowy”. Wymagana jest zawartość odpowiedniej ilości składników zaliczanych do owoców, warzyw, zbóż, białek oraz nabiału, a także niezawieranie zbyt dużej ilości sodu, cukrów dodanych oraz tłuszczów nasyconych. W przypadku mięsa, jaj i nabiału, FDA sugeruje tolerancję wyższych poziomów tłuszczów nasyconych niż w odniesieniu do innych produktów.
Nowe badania opublikowane na łamach „Journal of Climate Change and Health” wykazało, że niepewność dotycząca prz...
Szybciej, prościej, bardziej dynamicznie – tego dziś oczekują klienci od branży leasingowej. Chodzi o błyskawiczne decyzje, minimalne formalności i pełną integrację usług finansowych.
Według naukowców wielu zgonom spowodowanym upałami udało się zapobiec. Najnowsze badanie sugeruje, że potrzebne...
Nowe badanie wykazało skalę ofiar niebezpiecznych fal upałów, które nawiedziły Europę w ubiegłym roku. Najmocnie...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że pogłębiający się kryzys klimatyczny wpływa na p...
Transformacja energetyczna. Inwestowanie i operowanie infrastrukturą energetyczną. Strategiczne, ekonomiczne, technologiczne i środowiskowe aspekty transformacji energetycznej w wymiarze lokalnym
Nowy artykuł potwierdza wpływ zmian klimatu na kilkanaście schorzeń neurologicznych, w tym chorobę Alzheimera, p...
W salonach dealerskich sieci Suzuki w całej Polsce ruszyły pokazy premierowych motocykli Suzuki DR-Z4S i DR-Z4SM. Nowe maszyny będzie można zobaczyć w miastach praktycznie w całej Polsce.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas