Aktualizacja: 22.05.2025 08:47 Publikacja: 30.12.2022 16:04
Foto: Adobe Stock
Obowiązująca obecnie w Stanach Zjednoczonych definicja zdrowej żywności została stworzona w 1994 roku. Stworzono ją w oparciu o federalne wytyczne żywieniowe oraz ówczesne badania naukowe. Koncentrowała się na określeniu minimalnych i maksymalnych dodatków poszczególnych składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany (cukry, błonnik pokarmowy), witaminy i minerały.
Zaproponowana niedawno przez FDA nowa zasada wymaga spełnienia dwóch kryteriów, aby uznać dany produkty za „zdrowy”. Wymagana jest zawartość odpowiedniej ilości składników zaliczanych do owoców, warzyw, zbóż, białek oraz nabiału, a także niezawieranie zbyt dużej ilości sodu, cukrów dodanych oraz tłuszczów nasyconych. W przypadku mięsa, jaj i nabiału, FDA sugeruje tolerancję wyższych poziomów tłuszczów nasyconych niż w odniesieniu do innych produktów.
Nowe badania opublikowane na łamach „Journal of Climate Change and Health” wykazało, że niepewność dotycząca prz...
Według naukowców wielu zgonom spowodowanym upałami udało się zapobiec. Najnowsze badanie sugeruje, że potrzebne...
Nowe badanie wykazało skalę ofiar niebezpiecznych fal upałów, które nawiedziły Europę w ubiegłym roku. Najmocnie...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ostrzega, że pogłębiający się kryzys klimatyczny wpływa na p...
Nowy artykuł potwierdza wpływ zmian klimatu na kilkanaście schorzeń neurologicznych, w tym chorobę Alzheimera, p...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas