Lekarze protestują przed nazywaniem mięsa, nabiału i jaj „zdrowymi”

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaproponowała nową regułę definiowania zdrowych produktów spożywczych. Lekarze apelują o wyłączenie produktów mięsnych, mlecznych oraz jajek, jako główne źródło szkodliwych tłuszczów nasyconych.

Publikacja: 30.12.2022 16:04

Lekarze protestują przed nazywaniem mięsa, nabiału i jaj „zdrowymi”

Foto: Adobe Stock

Obowiązująca obecnie w Stanach Zjednoczonych definicja zdrowej żywności została stworzona w 1994 roku. Stworzono ją w oparciu o federalne wytyczne żywieniowe oraz ówczesne badania naukowe. Koncentrowała się na określeniu minimalnych i maksymalnych dodatków poszczególnych składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany (cukry, błonnik pokarmowy), witaminy i minerały.

Zaproponowana niedawno przez FDA nowa zasada wymaga spełnienia dwóch kryteriów, aby uznać dany produkty za „zdrowy”. Wymagana jest zawartość odpowiedniej ilości składników zaliczanych do owoców, warzyw, zbóż, białek oraz nabiału, a także niezawieranie zbyt dużej ilości sodu, cukrów dodanych oraz tłuszczów nasyconych. W przypadku mięsa, jaj i nabiału, FDA sugeruje tolerancję wyższych poziomów tłuszczów nasyconych niż w odniesieniu do innych produktów.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Zdrowie
Upały będą zabijać coraz więcej osób
Zdrowie
Fatalne dane na temat upałów. Europa przegrywa ze zmianami klimatycznymi
Zdrowie
Niebezpieczne bakterie w owocach morza. Wody Bałtyku szczególnie zagrożone
Zdrowie
Kryzys klimatyczny pogłębia problemy neurologiczne. Więcej migren i demencji
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Zdrowie
Jaka dieta jest najzdrowsza dla serca? Nowe wyniki badań