Lekarze protestują przed nazywaniem mięsa, nabiału i jaj „zdrowymi”

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaproponowała nową regułę definiowania zdrowych produktów spożywczych. Lekarze apelują o wyłączenie produktów mięsnych, mlecznych oraz jajek, jako główne źródło szkodliwych tłuszczów nasyconych.

Publikacja: 30.12.2022 16:04

Lekarze protestują przed nazywaniem mięsa, nabiału i jaj „zdrowymi”

Foto: Adobe Stock

Obowiązująca obecnie w Stanach Zjednoczonych definicja zdrowej żywności została stworzona w 1994 roku. Stworzono ją w oparciu o federalne wytyczne żywieniowe oraz ówczesne badania naukowe. Koncentrowała się na określeniu minimalnych i maksymalnych dodatków poszczególnych składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany (cukry, błonnik pokarmowy), witaminy i minerały.

Zaproponowana niedawno przez FDA nowa zasada wymaga spełnienia dwóch kryteriów, aby uznać dany produkty za „zdrowy”. Wymagana jest zawartość odpowiedniej ilości składników zaliczanych do owoców, warzyw, zbóż, białek oraz nabiału, a także niezawieranie zbyt dużej ilości sodu, cukrów dodanych oraz tłuszczów nasyconych. W przypadku mięsa, jaj i nabiału, FDA sugeruje tolerancję wyższych poziomów tłuszczów nasyconych niż w odniesieniu do innych produktów.

119 zł za rok czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Zdrowie
Upały będą zabijać coraz więcej osób
Materiał Promocyjny
Jaką Vitarą na różne tereny? Przewodnik po możliwościach Suzuki
Zdrowie
Fatalne dane na temat upałów. Europa przegrywa ze zmianami klimatycznymi
Zdrowie
Niebezpieczne bakterie w owocach morza. Wody Bałtyku szczególnie zagrożone
Zdrowie
Kryzys klimatyczny pogłębia problemy neurologiczne. Więcej migren i demencji
Materiał Promocyjny
Warta oferuje spersonalizowaną terapię onkologiczną
Zdrowie
Jaka dieta jest najzdrowsza dla serca? Nowe wyniki badań
Materiał Promocyjny
Psychologia natychmiastowej gratyfikacji w erze cyfrowej