Reklama
Rozwiń
Reklama

Dieta roślinna gwarantem bezpieczeństwa żywności

Badanie opublikowane na łamach czasopisma Nature Food sugeruje, że rezygnacja z mięsa i nabiału w Unii Europejskiej oraz Wielkiej Brytanii, umożliwiłaby tym krajom uzupełnienie niedoborów żywności z eksportu własnymi plonami.

Publikacja: 09.12.2022 10:33

Dieta roślinna gwarantem bezpieczeństwa żywności

Foto: Adobe Stock

Rosyjska agresja na Ukrainę wywarła wpływ nie tylko na bezpieczeństwo energetyczne w regionie, ale również na europejskie bezpieczeństwo żywnościowe. Zarówno Rosja, jak i Ukraina, są jednymi z głównych producentów i eksporterów jęczmienia, pszenicy, kukurydzy, nasion słonecznika oraz rzepaku. W 2021 roku oba kraje zapewniły 64 proc. (Rosja) i 28 proc. (Ukraina) światowego eksportu oleju słonecznikowego i pszenicy. Dodatkowo Rosja jest głównym producentem i eksporterem nawozów, odpowiadając za niemal 20 proc. światowego eksportu nawozów w ubiegłym roku.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Ekotrendy
Biznes wcale nie ucieka od odpowiedzialności
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Ekotrendy
Producenci żywności: ROP to monopol i nowy podatek
Ekotrendy
System kaucyjny ruszył, nadchodzą zmiany
Ekotrendy
Zielona rewolucja w odpadach
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Materiał Partnera
Miliardy wyrzucane na śmietnik. Polska traci fortunę przez nieszczelny system, a rozwiązanie leży na stole
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama