Aktualizacja: 23.03.2025 05:50 Publikacja: 09.12.2022 10:33
Foto: Adobe Stock
Rosyjska agresja na Ukrainę wywarła wpływ nie tylko na bezpieczeństwo energetyczne w regionie, ale również na europejskie bezpieczeństwo żywnościowe. Zarówno Rosja, jak i Ukraina, są jednymi z głównych producentów i eksporterów jęczmienia, pszenicy, kukurydzy, nasion słonecznika oraz rzepaku. W 2021 roku oba kraje zapewniły 64 proc. (Rosja) i 28 proc. (Ukraina) światowego eksportu oleju słonecznikowego i pszenicy. Dodatkowo Rosja jest głównym producentem i eksporterem nawozów, odpowiadając za niemal 20 proc. światowego eksportu nawozów w ubiegłym roku.
Od 1 stycznia 2025 roku, zgodnie z dyrektywą SUP (Single-Use Plastics), wszystkie jednorazowe butelki PET wprowadzane na rynek Unii Europejskiej muszą zawierać co najmniej 25 proc. plastiku pochodzącego z recyklingu.
Zużyte kartony, które powszechnie trafiają do kosza, mogą zyskać drugie życie jako wypełniacze, przyczyniając się do oszczędności zasobów oraz ochrony planety. Dowiedz się, co zrobić ze zużytymi kartonami, by wykorzystać je w praktyczny i ekologiczny sposób.
Umowa koalicyjna pełna była ambitnych celów klimatycznych oraz środowiskowych. Niestety, zdecydowana większość wciąż czeka na realizację.
Ziemia jest coraz bliżej klimatycznej katastrofy. Rok 2024 będzie pierwszym rokiem, w którym przekroczony zostanie symboliczny próg globalnego ocieplenia. Państwa, organizacje oraz firmy muszą przyspieszyć zieloną transformację.
Przesłanki i czynniki efektywnego wdrażania projektów OZE przez JST uwzględniające kwestie ekonomiczne, środowiskowe i społeczne.
Naukowcy, którzy zwrócili się do parlamentarzystów z propozycją rozpoczęcia dialogu na temat walki z kryzysem klimatycznym, nie doczekali się spotkania w tej sprawie.
Jazda na motocyklu to z całą pewnością wielka przyjemność, o czym zaświadczy każdy, kto chociaż raz miał okazję – legalnie, podkreślmy – poprowadzić maszynę na dwóch kołach.
Polscy producenci żywności radzą sobie dobrze, jednak lista ryzyka jest długa. Wojna handlowa i choroby - ptasia grypa czy pryszczyca, a także najwyższe ceny energii, to stała lista obaw sektora spożywczego.
Miniony rok nie był łatwy dla naszego rolnictwa. Pojawiły się oznaki poprawy, ale lista wyzwań wciąż jest długa. We wcześniejszych latach w lepszej sytuacji były gospodarstwa zajmujące się uprawą roślin. Ubiegły rok sprzyjał raczej hodowcom zwierząt.
Mające polskie korzenie spółka inżynieryjno-biotechnologiczna uFraction8 opracowała nowe metody produkcji mięsa komórkowego, czyli takiego, które nie było częścią żywego, kompletnego zwierzęcia. Ma to poprawić słabą opłacalność wytwarzania alternatywnej żywności.
Szalejąca inflacja oraz kryzysy z cenami masła, kawy czy jajek zniechęcają do zakupów. Ostatni rok przyniósł co prawda w ujęciu globalnym 7,5-proc. wzrost rynku dóbr konsumenckich, ale to efekt rosnących cen. W Polsce sytuacja jest nieco lepsza.
Rośnie zainteresowanie lokalnych producentów żywności europejskimi krajami na południe od Polski.
Tłusty Czwartek ma w Polsce zaprzysięgłych zwolenników, którzy będą objadać się tego dnia pączkami i zjedzą ich znacznie więcej niż statystyczne 2-3, jakie przypadają na osobę.
Sprzedaż francuskiej sieci w naszym kraju w 2024 roku była 3,3 proc. niższa niż rok wcześniej. Firma zapowiada przegląd aktywów, ale nie podaje szczegółów, z jakich rynków może się wycofać. O sprzedaży jej polskich sklepów mówi się od lat.
Francja wprowadza obowiązek informowania konsumentów w lokalach gastronomicznych o pochodzeniu mięsa podawanego w potrawach. To samo dotyczy sklepów. Przewiduje to dekret premiera Francois Bayrou.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas