Dieta roślinna gwarantem bezpieczeństwa żywności

Badanie opublikowane na łamach czasopisma Nature Food sugeruje, że rezygnacja z mięsa i nabiału w Unii Europejskiej oraz Wielkiej Brytanii, umożliwiłaby tym krajom uzupełnienie niedoborów żywności z eksportu własnymi plonami.

Publikacja: 09.12.2022 10:33

Dieta roślinna gwarantem bezpieczeństwa żywności

Foto: Adobe Stock

Rosyjska agresja na Ukrainę wywarła wpływ nie tylko na bezpieczeństwo energetyczne w regionie, ale również na europejskie bezpieczeństwo żywnościowe. Zarówno Rosja, jak i Ukraina, są jednymi z głównych producentów i eksporterów jęczmienia, pszenicy, kukurydzy, nasion słonecznika oraz rzepaku. W 2021 roku oba kraje zapewniły 64 proc. (Rosja) i 28 proc. (Ukraina) światowego eksportu oleju słonecznikowego i pszenicy. Dodatkowo Rosja jest głównym producentem i eksporterem nawozów, odpowiadając za niemal 20 proc. światowego eksportu nawozów w ubiegłym roku.

Pozostało jeszcze 88% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Ekotrendy
Liderzy odpowiedzialnego zarządzania są coraz mocniejsi
Ekotrendy
Być start-upem pozytywnego wpływu
Ekotrendy
ESG po polsku: czy zrównoważona transformacja trwa?
Ekotrendy
Zmieszani, nie wstrząśnięci. Nowa kampania ma nam uporządkować bioodpady
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Ekotrendy
Na „odporności klimatycznej” można dobrze zarobić. Nowa „żyła złota”