Wegańskie steki pozostaną legalne we Francji. Zawieszają dekret

W odpowiedzi na wniosek Protéines France, organizacji reprezentującej sektor białek roślinnych, francuska Rada Stanu zdecydowała się zawiesić dekret, który...

Holandia: roślinne zamienniki tańsze od mięsa

Jak wynika z analizy przeprowadzonej na zlecenie holenderskiego oddziału organizacji ProVeg International, cena mięsa nie jest już konkurencyjna w stosunku...

Turcja zakazuje produkcji oraz sprzedaży roślinnych zamienników sera

Zdaniem tureckiego Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa, roślinne alternatywy nabiału wprowadzają konsumentów w błąd.

Co jemy? Mikroplastik w trzech czwartych przebadanych próbek mięsa i nabiału

Organizacja Plastic Soup Foundation opublikowała raport, w którym ujawnia, że 73 proc. testowanych przez nią próbek mięsa i nabiału zawierało drobiny mikro...

Wasabi i ryby do sushi się kończą. Zostanie chrzan i łosoś

Ulewne deszcze, tajfuny i ocieplenie klimatu wyniszczają uprawy wasabi, podstawowej przyprawy podawanej z sushi. Korzenia o intensywnie zielonej barwie wkr...

Roślinna parówka i szynka we Francji będą nielegalne

Francja stała się pierwszym krajem w Unii Europejskiej, który uległ presji mięsnego lobby i zakazał stosowania terminów kojarzonych z produktami pochodzeni...

Amerykańscy żołnierze domagają się roślinnych posiłków

Sondaż organizacji Mercy for Animals wykazał, że 81 proc. personelu wojskowego w Stanach Zjednoczonych chciałaby mieć dostęp do wegańskich, gotowych do spo...

Ciekawe wino powstało w Singapurze. Wykorzystano "ścieki" z fabryki tofu

Startup SinFooTech opracował nowatorską metodę produkcji wina na bazie pozostałości po produkcji tofu.

Singapur stworzył ekologiczne piwo ze ścieków

NewBrew jest piwem rzemieślniczym w 95 proc. wytwarzanym z płynu odzyskiwanego ze ścieków, filtrowanego a następnie pompowanego do wodociągu.

Mięso z mikrobów sposobem na zatrzymanie wylesiania

Zastąpienie 20 proc. globalnej konsumpcji wołowiny alternatywami na bazie mikrobów, może o połowę zmniejszyć wylesianie oraz zredukować emisje CO2 o ponad...

Reklama
Reklama

Weganizm może zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach American Journal of Lifestyle Medicine, dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.

Pomysł podwyższenia podatków na mięso w bogatych krajach

Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn sugerują, że jednym ze sposobów na ograniczenie spożycia mięsa, a co za tym idzie, emisji metanu, jest podniesienie podatków.

Dania wprowadzi etykietę na żywność przyjazną dla klimatu

W opracowanie etykiety, która umożliwi Duńczykom dokonywanie przyjaznych dla klimatu wyborów konsumenckich, państwo zainwestuje ponad 1,2 mln euro.

Etykiety mięsa dotyczące antybiotyków coraz częściej kłamią

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Science, etykiety „wolne od antybiotyków” na produktach mięsnych często mijają się z pra...

Astronauci będą hodować mięso komórkowe w kosmosie

Mięso ma powstać z komórek bydlęcych w wyjątkowych warunkach mikrograwitacji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Mięso komórkowe to trend, który będzie się rozwijać

To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.

Stek z tygrysa wyhodowany w laboratorium trafi na brytyjskie stoły

Firma Primeval Foods proponuje konsumentom egzotyczne produkty mięsne, stworzone w laboratorium i nazywa je „trzecią rewolucją od czasu odkrycia ognia”.

Etykiety produktów wegańskich nie wprowadzają w błąd

Badanie przeprowadzone przez australijski Institute for Sustainable Futures wykazało, że konsumenci odróżniają produkty odzwierzęce od ich roślinnych alter...

Elon Musk chce wegańskich kolonii na Marsie w ciągu 10 lat

Mieszkańcy Marsa będą stosować dietę roślinną, twierdzi Elon Musk, który w ciągu dekady planuje rozwój ludzkiej cywilizacji na Czerwonej Planecie.

Europarlamentarzyści wzywają KE do promocji diety roślinnej

Parlament Europejski wezwał Komisję Europejską do promocji zdrowej diety opartej na roślinach oraz zmniejszenia spożycia mięsa w ramach walki z rakiem.

Reklama
Reklama