Jak wynika z najnowszego badania opublikowanego na łamach czasopisma Future Foods, roślinne alternatywy mięsa i nabiału są zdrowsze dla ludzi i środowiska...
Według analizy Greenforce, jedząc produkty z białka grochu zamiast wołowiny dwa razy w tygodniu, Brytyjczycy mogliby obniżyć emisje metanu o 2,4 mln ton me...
W odpowiedzi na wniosek Protéines France, organizacji reprezentującej sektor białek roślinnych, francuska Rada Stanu zdecydowała się zawiesić dekret, który...
Jak wynika z analizy przeprowadzonej na zlecenie holenderskiego oddziału organizacji ProVeg International, cena mięsa nie jest już konkurencyjna w stosunku...
Organizacja Plastic Soup Foundation opublikowała raport, w którym ujawnia, że 73 proc. testowanych przez nią próbek mięsa i nabiału zawierało drobiny mikro...
Francja stała się pierwszym krajem w Unii Europejskiej, który uległ presji mięsnego lobby i zakazał stosowania terminów kojarzonych z produktami pochodzeni...
Sondaż organizacji Mercy for Animals wykazał, że 81 proc. personelu wojskowego w Stanach Zjednoczonych chciałaby mieć dostęp do wegańskich, gotowych do spo...
Zastąpienie 20 proc. globalnej konsumpcji wołowiny alternatywami na bazie mikrobów, może
o połowę zmniejszyć wylesianie oraz zredukować emisje CO2 o ponad...
Jak wynika z badania opublikowanego na łamach American Journal of Lifestyle Medicine, dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko zarażenia wirusem COVID-19.
Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn sugerują, że jednym ze sposobów na ograniczenie spożycia mięsa, a co za tym idzie, emisji metanu, jest podniesienie podatków.
Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma naukowego Science, etykiety „wolne od antybiotyków” na produktach mięsnych często mijają się z pra...
To mięso bez wad, takich jak cholesterol, tłuszcze nasycone, cierpienie zwierząt czy koszty środowiskowe – mówi Yilmaz Bora, właściciel Primeval Foods.
Firma Primeval Foods proponuje konsumentom egzotyczne produkty mięsne, stworzone w laboratorium i nazywa je „trzecią rewolucją od czasu odkrycia ognia”.
Badanie przeprowadzone przez australijski Institute for Sustainable Futures wykazało, że konsumenci odróżniają produkty odzwierzęce od ich roślinnych alter...