Wasabi i ryby do sushi się kończą. Zostanie chrzan i łosoś

Ulewne deszcze, tajfuny i ocieplenie klimatu wyniszczają uprawy wasabi, podstawowej przyprawy podawanej z sushi. Korzenia o intensywnie zielonej barwie wkrótce może zabraknąć - alarmują sami Japończycy.

Publikacja: 13.07.2022 12:44

Wasabi i ryby do sushi się kończą. Zostanie chrzan i łosoś

Foto: Adobe Stock

I nie jest to jeszcze koniec złych wiadomości. Bo coraz trudniej jest jeszcze złapać katsuo - tuńczyka pasiastego, najpopularniejszą rybę podawaną w sushi. Jest ona i tłusta i wyjątkowo smaczna. Zanika jednak od 3 lat, czyli od kiedy doszło do wyraźnego ocieplenia klimatu. Tak samo, jak i inne gatunki ryb, które stanowią podstawę sushi w Japonii i na świecie. Jest ich coraz mniej także z powodu intensywnych połowów.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Edycja marzeń, czyli realme inspirowany Formułą 1
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?