Reklama

Wasabi i ryby do sushi się kończą. Zostanie chrzan i łosoś

Ulewne deszcze, tajfuny i ocieplenie klimatu wyniszczają uprawy wasabi, podstawowej przyprawy podawanej z sushi. Korzenia o intensywnie zielonej barwie wkrótce może zabraknąć - alarmują sami Japończycy.

Publikacja: 13.07.2022 12:44

Wasabi i ryby do sushi się kończą. Zostanie chrzan i łosoś

Foto: Adobe Stock

I nie jest to jeszcze koniec złych wiadomości. Bo coraz trudniej jest jeszcze złapać katsuo - tuńczyka pasiastego, najpopularniejszą rybę podawaną w sushi. Jest ona i tłusta i wyjątkowo smaczna. Zanika jednak od 3 lat, czyli od kiedy doszło do wyraźnego ocieplenia klimatu. Tak samo, jak i inne gatunki ryb, które stanowią podstawę sushi w Japonii i na świecie. Jest ich coraz mniej także z powodu intensywnych połowów.

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama