Holandia: roślinne zamienniki tańsze od mięsa

Jak wynika z analizy przeprowadzonej na zlecenie holenderskiego oddziału organizacji ProVeg International, cena mięsa nie jest już konkurencyjna w stosunku do roślinnych alternatyw.

Publikacja: 27.07.2022 11:36

Holandia: roślinne zamienniki tańsze od mięsa

Foto: Adobe Stock

Według danych opracowanych przez analityka Questionmark, inflacja i rosnące ceny surowców doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen mięsa. Od kilku miesięcy na rynku można było zauważyć zmiany na korzyść roślinnych zamienników mięsa, które stawały się coraz bardziej atrakcyjną ekonomicznie alternatywą dla tradycyjnego mięsa. Obecnie po raz pierwszy cena roślinnego „mięsa” osiągnęła niższy poziom.

Questionmark na zlecenie ProVeg International porównywał ceny tradycyjnych i wegańskich produktów mięsnych od lutego 2022 roku. Wówczas cena burgerów roślinnych w holenderskich marketach była średnio 56 centów za kilogram wyższa od burgerów mięsnych. Obecnie są o 78 centów tańsze. Z kolei roślinne kawałki kurczaka były wówczas droższe o ok. 1,16 euro za kilogram, dziś natomiast ich cena jest o 37 centów niższa. Cena roślinnego „mięsa” mielonego była w lutym wyższa o 29 centów od tradycyjnego, obecnie zaś kilogram wegańskiego zamiennika jest aż o 1,36 euro tańszy.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę