Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

Naukowcy przeanalizowali ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz ilości wody wykorzystanej do ich produkcji.

Publikacja: 16.08.2022 15:10

Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

Foto: Adobe Stock

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego może stanowić podwaliny pod system ekologicznego znakowania produktów spożywczych.

Zespół naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadził analizę ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz ilości wody wykorzystanej do ich produkcji. Wyniki badania, opublikowanego na łamach czasopisma Proceedings of National Academy of Sciences wskazują, że zdecydowanie najbardziej szkodliwa dla środowiska jest produkcja mięsa oraz nabiału.

Pozostało jeszcze 84% artykułu
O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę