Aktualizacja: 25.05.2025 07:52 Publikacja: 16.08.2022 15:10
Foto: Adobe Stock
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego może stanowić podwaliny pod system ekologicznego znakowania produktów spożywczych.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadził analizę ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz ilości wody wykorzystanej do ich produkcji. Wyniki badania, opublikowanego na łamach czasopisma Proceedings of National Academy of Sciences wskazują, że zdecydowanie najbardziej szkodliwa dla środowiska jest produkcja mięsa oraz nabiału.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas