Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

Naukowcy przeanalizowali ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz ilości wody wykorzystanej do ich produkcji.

Publikacja: 16.08.2022 15:10

Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

Foto: Adobe Stock

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego może stanowić podwaliny pod system ekologicznego znakowania produktów spożywczych.

Zespół naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadził analizę ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz ilości wody wykorzystanej do ich produkcji. Wyniki badania, opublikowanego na łamach czasopisma Proceedings of National Academy of Sciences wskazują, że zdecydowanie najbardziej szkodliwa dla środowiska jest produkcja mięsa oraz nabiału.

W badaniu porównano wpływ produktów mięsnych oraz ich roślinnych zamienników. Jak się okazuje, wegańskie odpowiedniki mięsa wywierają na środowisko wpływ pięciokrotnie mniejszy niż produkty odzwierzęce. Najmniejszy wpływ na środowisko miały produkty na bazie owoców, warzyw, cukru oraz mąki, takie jak zupy, sałatki, chleb czy płatki śniadaniowe.

Czytaj więcej

Transport żywności generuje więcej emisji niż sądzono

Naukowcy odkryli, że niektóre produkty tego samego typu, np. herbatniki czy sosy pesto, znacząco się różniły wpływem na środowisko. Nie są to jednak informacje ujawniane obecnie przez producentów, co oznacza, że konsumenci nie są w stanie właściwie ocenić szkodliwości środowiskowej danego produktu.

Analiza objęła również wartość odżywczą badanych pokarmów. Naukowcy, korzystając z metody Nutri-score odkryli, że bardziej zrównoważona żywność była również ogólnie bardziej odżywcza.

Zdaniem naukowców, wnioski płynące z badania mogłyby ułatwić podejmowanie świadomych decyzji w zakresie spożywanej żywności i napojów nie tylko konsumentom, ale też sprzedawcom detalicznym oraz decydentom. Cytowany przez BBC News profesor Peter Scarborough z Uniwersytetu Oksfordzkiego podkreślił, że jego zdaniem najlepszy efekt badania nastąpiłby, gdyby przemysł spożywczy wykorzystał go do redukcji swojego śladu środowiskowego.

Czytaj więcej

Dania wprowadzi etykietę na żywność przyjazną dla klimatu

Według Scarborough, przemysł spożywczy potrzebuje takiego narzędzia, aby skupić się na produkcji żywności bardziej zrównoważonej. „Producenci, firmy cateringowe i detaliści mają cele dotyczące osiągnięcia zera netto [emisji] i nie mają narzędzi, których potrzebują, aby to osiągnąć” – podkreśla naukowiec.

W oświadczeniu zespołu z Oksfordu na temat raportu, główny autor i stypendysta uniwersytecki James Martin, dr Michael Clark, powiedział: „Oceniając wpływ produktów spożywczych i napojów na środowisko w ustandaryzowany sposób, zrobiliśmy pierwszy znaczący krok w kierunku dostarczenia informacji, które mogłyby umożliwiają świadome podejmowanie decyzji. Nadal musimy znaleźć najlepsze sposoby skutecznego przekazywania tych informacji, aby zmienić zachowanie w kierunku bardziej zrównoważonych wyników, ale ocena wpływu produktów jest ważnym krokiem naprzód”.

Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu