Reklama
Rozwiń
Reklama

Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

Naukowcy przeanalizowali ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz ilości wody wykorzystanej do ich produkcji.

Publikacja: 16.08.2022 15:10

Sprawdzili 57 tys. produktów spożywczych. Te najbardziej szkodą środowisku

Foto: Adobe Stock

Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego może stanowić podwaliny pod system ekologicznego znakowania produktów spożywczych.

Zespół naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego przeprowadził analizę ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz ilości wody wykorzystanej do ich produkcji. Wyniki badania, opublikowanego na łamach czasopisma Proceedings of National Academy of Sciences wskazują, że zdecydowanie najbardziej szkodliwa dla środowiska jest produkcja mięsa oraz nabiału.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama