Produkcja piwa wymaga sporych ilości wody, co w dobie pogłębiającego się kryzysu klimatycznego stanowi spore wyzwanie. Singapurska agencja wodna postanowiła połączyć ekologiczne rozwiązanie ze zwiększaniem świadomości mieszkańców na temat niedoborów wody w kraju.
Na rynek krajowy trafiło piwo rzemieślnicze NewBrew, stworzone głównie z NEWater, czyli mocno przefiltrowanej wody, pochodzącej ze ścieków. NEWater spełnia międzynarodowe standardy bezpiecznej wody pitnej i jest wystarczająco czysta, by ją wykorzystać w procesie warzenia piwa.
Prace nad odzyskiwaniem wody ze ścieków Singapur rozpoczął już w latach 70., ale wysokie koszty i niepotwierdzona wówczas niezawodność tej technologii odłożyły je w czasie na ponad 20 lat. W tym czasie koszty technologii membranowej znacząco spadły, a jej wydajność się poprawiła. Pod koniec roku singapurska agencja wodna stworzyła zespół, który rozpoczął prace nad odzyskiwaniem wody ze ścieków do celów pitnych, a w 2000 roku rozpoczęto pełnowymiarową instalację demonstracyjną, zdolną do produkcji 10 tys. metrów sześciennych dziennie.
Czytaj więcej
Firma Primeval Foods proponuje konsumentom egzotyczne produkty mięsne, stworzone w laboratorium i nazywa je „trzecią rewolucją od czasu odkrycia ognia”.
Do stworzenia NewBrew wykorzystano wysokiej jakości składniki, takich jak niemieckie słody jęczmienne premium, aromatyczny chmiel Citra i Calypso oraz norweski szczep drożdży kveik. Piwo charakteryzuje się delikatnym, prażonym, miodowym posmakiem. Jak zapewnia producent, wykorzystanie do warzenia NEWater nie wpływa negatywnie na kompozycję smakową napoju.