Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Aktualizacja: 28.08.2025 13:48 Publikacja: 09.06.2022 16:30
Foto: materiały prasowe
Produkcja tofu wiąże się z wytwarzaniem sporych ilości serwatki sojowej, która podlega zwykle utylizacji, z uwagi na niewielką wartość handlową. Startup SinFooTech z Singapuru postanowił wykorzystać ją do produkcji prawdziwie ekologicznego wina. Jego dyrektor ds. technologii, Jian Yong, w trakcie swoich studiów doktoranckich prowadził badania na temat jej właściwości i postanowił wykorzystać sojowe „ścieki” z sąsiadującej z destylarnią fabryki tofu.
Zebrana z fabryki serwatka jest niezwłocznie kierowana do destylarni, gdzie dodawane są drożdże oraz cukier. Konieczne jest wykorzystanie jej w ciągu kilku godzin, gdyż szybko się psuje. Następnie płyn poddawany jest fermentacji w zbiornikach przez ok. 6 tygodni.
Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Czytaj, to co ważne.
Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podst...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Do języka potocznego przeszło nieco romantyczne powiedzenie o tym, by może jednak rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady.
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Kiedyś dotacje, teraz raczej kredyty na preferencyjnych warunkach. Podejście Brukseli do finansowania rozwoju przedsiębiorstw z branży rolno-spożywczej ewoluuje, ale niezmienne jest to, że wciąż firmy mogą liczyć na wsparcie. Co więcej, już nie tylko ze środków unijnych, ale także krajowych.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas