Ciekawe wino powstało w Singapurze. Wykorzystano "ścieki" z fabryki tofu

Startup SinFooTech opracował nowatorską metodę produkcji wina na bazie pozostałości po produkcji tofu.

Publikacja: 09.06.2022 16:30

Ciekawe wino powstało w Singapurze. Wykorzystano "ścieki" z fabryki tofu

Foto: materiały prasowe

Produkcja tofu wiąże się z wytwarzaniem sporych ilości serwatki sojowej, która podlega zwykle utylizacji, z uwagi na niewielką wartość handlową. Startup SinFooTech z Singapuru postanowił wykorzystać ją do produkcji prawdziwie ekologicznego wina. Jego dyrektor ds. technologii, Jian Yong, w trakcie swoich studiów doktoranckich prowadził badania na temat jej właściwości i postanowił wykorzystać sojowe „ścieki” z sąsiadującej z destylarnią fabryki tofu.

Zebrana z fabryki serwatka jest niezwłocznie kierowana do destylarni, gdzie dodawane są drożdże oraz cukier. Konieczne jest wykorzystanie jej w ciągu kilku godzin, gdyż szybko się psuje. Następnie płyn poddawany jest fermentacji w zbiornikach przez ok. 6 tygodni.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę