Ciekawe wino powstało w Singapurze. Wykorzystano "ścieki" z fabryki tofu

Startup SinFooTech opracował nowatorską metodę produkcji wina na bazie pozostałości po produkcji tofu.

Publikacja: 09.06.2022 16:30

Ciekawe wino powstało w Singapurze. Wykorzystano "ścieki" z fabryki tofu

Foto: materiały prasowe

Produkcja tofu wiąże się z wytwarzaniem sporych ilości serwatki sojowej, która podlega zwykle utylizacji, z uwagi na niewielką wartość handlową. Startup SinFooTech z Singapuru postanowił wykorzystać ją do produkcji prawdziwie ekologicznego wina. Jego dyrektor ds. technologii, Jian Yong, w trakcie swoich studiów doktoranckich prowadził badania na temat jej właściwości i postanowił wykorzystać sojowe „ścieki” z sąsiadującej z destylarnią fabryki tofu.

Zebrana z fabryki serwatka jest niezwłocznie kierowana do destylarni, gdzie dodawane są drożdże oraz cukier. Konieczne jest wykorzystanie jej w ciągu kilku godzin, gdyż szybko się psuje. Następnie płyn poddawany jest fermentacji w zbiornikach przez ok. 6 tygodni.

Jak deklaruje firma, powstałe w ten sposób wino o nazwie Sachi ma „czysty, rześki i półsłodki” smak z „lekkim, owocowym finiszem”, zbliżonym nieco do cydru lub wina deserowego. Sachi zawiera przeciwutleniacze sojowe, jest bezglutenowe oraz wegańskie, a jego zawartość alkoholu wynosi 5,8 proc.

Startup podkreśla, że w swojej działalności pragnie promować zrównoważone praktyki żywieniowe oraz model gospodarki o obiegu zamkniętym. Dzięki ponownemu wykorzystaniu produktu ubocznego z fabryki tofu, każdego miesiąca produkuje 1-2 tys. litrów Sachi.

Czytaj więcej

Singapur stworzył ekologiczne piwo ze ścieków

W 2020 roku wartość globalnego rynku tofu została oceniona na ponad 953 mld dolarów przez HNY Research, a z uwagi na rosnącą popularność diety roślinnej ocenia się jego dalszy wzrost. W kontekście walki z marnotrawieniem żywności, opracowanie sposobów na wykorzystanie możliwie jak największej ilości produktów przydatnych do spożycia wydaje się szczególnie istotne. Produkty wykorzystujące składniki pochodzące z recyclingu budzą też coraz większe zainteresowanie konsumentów. Według badania z 2021 roku przeprowadzonego przez Simon-Kucher & Partners, w ciągu ostatnich 5 lat aż 85 proc. konsumentów zmodyfikowało swoje nawyki zakupowe, chętniej wybierając produkty spełniające wymogi zrównoważonego rozwoju.

Singapur od lat wysuwa się na prowadzenie w zakresie rozwoju innowacyjnych produktów spożywczych, wytwarzając m.in. piwo z wody pochodzącej ze ścieków oraz szereg roślinnych zamienników mięsa, od wieprzowiny po owoce morza.

Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu