Produkcja tofu wiąże się z wytwarzaniem sporych ilości serwatki sojowej, która podlega zwykle utylizacji, z uwagi na niewielką wartość handlową. Startup SinFooTech z Singapuru postanowił wykorzystać ją do produkcji prawdziwie ekologicznego wina. Jego dyrektor ds. technologii, Jian Yong, w trakcie swoich studiów doktoranckich prowadził badania na temat jej właściwości i postanowił wykorzystać sojowe „ścieki” z sąsiadującej z destylarnią fabryki tofu.

Zebrana z fabryki serwatka jest niezwłocznie kierowana do destylarni, gdzie dodawane są drożdże oraz cukier. Konieczne jest wykorzystanie jej w ciągu kilku godzin, gdyż szybko się psuje. Następnie płyn poddawany jest fermentacji w zbiornikach przez ok. 6 tygodni.

Jak deklaruje firma, powstałe w ten sposób wino o nazwie Sachi ma „czysty, rześki i półsłodki” smak z „lekkim, owocowym finiszem”, zbliżonym nieco do cydru lub wina deserowego. Sachi zawiera przeciwutleniacze sojowe, jest bezglutenowe oraz wegańskie, a jego zawartość alkoholu wynosi 5,8 proc.

Startup podkreśla, że w swojej działalności pragnie promować zrównoważone praktyki żywieniowe oraz model gospodarki o obiegu zamkniętym. Dzięki ponownemu wykorzystaniu produktu ubocznego z fabryki tofu, każdego miesiąca produkuje 1-2 tys. litrów Sachi.

Czytaj więcej

Singapur stworzył ekologiczne piwo ze ścieków

W 2020 roku wartość globalnego rynku tofu została oceniona na ponad 953 mld dolarów przez HNY Research, a z uwagi na rosnącą popularność diety roślinnej ocenia się jego dalszy wzrost. W kontekście walki z marnotrawieniem żywności, opracowanie sposobów na wykorzystanie możliwie jak największej ilości produktów przydatnych do spożycia wydaje się szczególnie istotne. Produkty wykorzystujące składniki pochodzące z recyclingu budzą też coraz większe zainteresowanie konsumentów. Według badania z 2021 roku przeprowadzonego przez Simon-Kucher & Partners, w ciągu ostatnich 5 lat aż 85 proc. konsumentów zmodyfikowało swoje nawyki zakupowe, chętniej wybierając produkty spełniające wymogi zrównoważonego rozwoju.

Singapur od lat wysuwa się na prowadzenie w zakresie rozwoju innowacyjnych produktów spożywczych, wytwarzając m.in. piwo z wody pochodzącej ze ścieków oraz szereg roślinnych zamienników mięsa, od wieprzowiny po owoce morza.