Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Według najnowszych odkryć naukowców, ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe wiąże się z substancjami chemicznymi, wytwarzanymi w jelitach.

Publikacja: 08.08.2022 13:01

Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Foto: Bloomberg

Jak potwierdzono w badaniu opublikowanym na łamach czasopisma Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB), spożywanie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Naukowcy z American Heart Association przeprowadzili badanie na grupie niemal 4000 starszych mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Wyniki wykazały, że u osób, w których diecie znajdowało się sporo czerwonego mięsa, występowało zwiększone ryzyko zachorowania na choroby serca oraz udar mózgu. Autorzy badania mieli jednak wątpliwości co do tego, czy przyczyną jest tradycyjnie przywoływany cholesterol we krwi.

Czytaj więcej

Etykiety mięsa dotyczące antybiotyków coraz częściej kłamią

Badacze skupili się więc na bakteriach zamieszkujących przewód pokarmowy oraz substancji, którą wytwarzają w czasie trawienia czerwonego mięsa. Jak się okazuje, substancja chemiczna o nazwie TMAO, może wywołać stan zapalny oraz krzepnięcie krwi.

„Większość skupiała się na spożyciu czerwonego mięsa, a kwestię zdrowia rozważano w nawiązaniu do poziomu tłuszczów nasyconych w diecie oraz poziomu cholesterolu we krwi. Nasze odkrycia mogą być pomocne w ukierunkowaniu na interakcje między czerwonym mięsem a mikrobiomem jelitowym, aby pomóc nam znaleźć sposoby na zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego” – oświadczył współautor badania dr Meng Wang, doktor habilitowany w Friedman School of Nutrition Science and Politics na Uniwersytecie Tufts w Bostonie.

Naukowcom udało się wyznaczyć granicę podwyższonego poziomu TMAO oraz powiązanych metabolitów w próbkach krwi dla ok. 10 proc. zwiększonego ryzyka. Na istnieje silnego powiązania między spożyciem czerwonego mięsa a występowaniem chorób sercowo-naczyniowych wskazał również poziom cukru we krwi oraz stany zapalne.

Jak podkreślają naukowcy, choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów na całym świecie. I choć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru mózgu, wzrasta z wiekiem, inne czynniki ryzyka wynikają ze stylu życia, w tym diety oraz aktywności fizycznej.

Jest to kolejne z wielu badań, znajdujących powiązanie między konsumpcją czerwonego mięsa a występowaniem problemów zdrowotnych. Światowa Organizacji Zdrowia (WHO) umieściła czerwone i przetworzone mięso na liście kancerogenów, z kolei według Diabetes Journal dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2, choroby układu krążenia, nowotwory, w szczególności jelita grubego, a także zgonów z innych przyczyn.

Jak potwierdzono w badaniu opublikowanym na łamach czasopisma Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB), spożywanie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Naukowcy z American Heart Association przeprowadzili badanie na grupie niemal 4000 starszych mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Wyniki wykazały, że u osób, w których diecie znajdowało się sporo czerwonego mięsa, występowało zwiększone ryzyko zachorowania na choroby serca oraz udar mózgu. Autorzy badania mieli jednak wątpliwości co do tego, czy przyczyną jest tradycyjnie przywoływany cholesterol we krwi.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu