Reklama

Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Według najnowszych odkryć naukowców, ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe wiąże się z substancjami chemicznymi, wytwarzanymi w jelitach.

Publikacja: 08.08.2022 13:01

Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Foto: Bloomberg

Jak potwierdzono w badaniu opublikowanym na łamach czasopisma Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB), spożywanie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Naukowcy z American Heart Association przeprowadzili badanie na grupie niemal 4000 starszych mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Wyniki wykazały, że u osób, w których diecie znajdowało się sporo czerwonego mięsa, występowało zwiększone ryzyko zachorowania na choroby serca oraz udar mózgu. Autorzy badania mieli jednak wątpliwości co do tego, czy przyczyną jest tradycyjnie przywoływany cholesterol we krwi.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama