Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Według najnowszych odkryć naukowców, ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe wiąże się z substancjami chemicznymi, wytwarzanymi w jelitach.

Publikacja: 08.08.2022 13:01

Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Foto: Bloomberg

Jak potwierdzono w badaniu opublikowanym na łamach czasopisma Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB), spożywanie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Naukowcy z American Heart Association przeprowadzili badanie na grupie niemal 4000 starszych mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Wyniki wykazały, że u osób, w których diecie znajdowało się sporo czerwonego mięsa, występowało zwiększone ryzyko zachorowania na choroby serca oraz udar mózgu. Autorzy badania mieli jednak wątpliwości co do tego, czy przyczyną jest tradycyjnie przywoływany cholesterol we krwi.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę