Reklama

Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Według najnowszych odkryć naukowców, ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe wiąże się z substancjami chemicznymi, wytwarzanymi w jelitach.

Publikacja: 08.08.2022 13:01

Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Foto: Bloomberg

Jak potwierdzono w badaniu opublikowanym na łamach czasopisma Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB), spożywanie czerwonego mięsa może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Naukowcy z American Heart Association przeprowadzili badanie na grupie niemal 4000 starszych mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Wyniki wykazały, że u osób, w których diecie znajdowało się sporo czerwonego mięsa, występowało zwiększone ryzyko zachorowania na choroby serca oraz udar mózgu. Autorzy badania mieli jednak wątpliwości co do tego, czy przyczyną jest tradycyjnie przywoływany cholesterol we krwi.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama