Co jemy? Mikroplastik w trzech czwartych przebadanych próbek mięsa i nabiału

Organizacja Plastic Soup Foundation opublikowała raport, w którym ujawnia, że 73 proc. testowanych przez nią próbek mięsa i nabiału zawierało drobiny mikroplastiku.

Publikacja: 15.07.2022 11:44

Co jemy? Mikroplastik w trzech czwartych przebadanych próbek mięsa i nabiału

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z holenderskiego Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) przeprowadzili badania na próbkach pobranych z gospodarstw hodowlanych w Holandii. Zbadano krew świń i krów, krowie mleko – zarówno przechowywane w zbiornikach gospodarczych, sprzedawane w supermarketach w kartonie, jak i pochodzące z ręcznego dojenia, granulki paszowe oraz próbki mięsa, zawierające przetworzone produkty mięsne z gospodarstw i supermarketów.

Zebrane próbki przebadano od kątem obecności tworzyw sztucznych, takich jak polietylen i polistyren, które odnaleziono zarówno w mięsie jak i mleku. Mikroplastik znajdował się we wszystkich próbkach krowiej krwi, w 18 z 25 próbek mleka wszystkich typów oraz we wszystkich próbkach paszy dla zwierząt. Co najmniej jeden rodzaj plastiku odnaleziono w 7 z 8 próbek wołowiny oraz 6 z 8 próbek wieprzowiny.

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę