Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.09.2025 01:58 Publikacja: 03.08.2022 13:32
Foto: Adobe Stock
Naukowcy z Uniwersytetu w Bath w Wielkiej Brytanii doszli do wniosku, że roślinne zamienniki produktów zwierzęcych wpływają na zmniejszenie popytu na mięso i nabiał w znacznie większym stopniu niż zachęcanie do zastępowania posiłków daniami roślinnymi. Według autorów badania wynika to z faktu, że są one „specjalnie opracowane w celu odtworzenia smaku, konsystencji i ogólnego doświadczenia żywieniowego produktów zwierzęcych”.
Badanie wykazało, że roślinne alternatywy dla mięsa i nabiału „oferują zdrowsze i bardziej zrównoważone środowiskowo rozwiązanie, które uwzględnia preferencje i zachowania konsumentów”.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podst...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas