Reklama
Rozwiń
Reklama

Naukowcy: roślinne zamienniki produktów zwierzęcych są zdrowsze

Jak wynika z najnowszego badania opublikowanego na łamach czasopisma Future Foods, roślinne alternatywy mięsa i nabiału są zdrowsze dla ludzi i środowiska od tradycyjnych.

Publikacja: 03.08.2022 13:32

Naukowcy: roślinne zamienniki produktów zwierzęcych są zdrowsze

Foto: Adobe Stock

Naukowcy z Uniwersytetu w Bath w Wielkiej Brytanii doszli do wniosku, że roślinne zamienniki produktów zwierzęcych wpływają na zmniejszenie popytu na mięso i nabiał w znacznie większym stopniu niż zachęcanie do zastępowania posiłków daniami roślinnymi. Według autorów badania wynika to z faktu, że są one „specjalnie opracowane w celu odtworzenia smaku, konsystencji i ogólnego doświadczenia żywieniowego produktów zwierzęcych”.

Badanie wykazało, że roślinne alternatywy dla mięsa i nabiału „oferują zdrowsze i bardziej zrównoważone środowiskowo rozwiązanie, które uwzględnia preferencje i zachowania konsumentów”.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama