Roślinna parówka i szynka we Francji będą nielegalne

Francja stała się pierwszym krajem w Unii Europejskiej, który uległ presji mięsnego lobby i zakazał stosowania terminów kojarzonych z produktami pochodzenia zwierzęcego.

Publikacja: 06.07.2022 13:27

Roślinna parówka i szynka we Francji będą nielegalne

Foto: Bloomberg

W październiku 2020 roku Parlament Europejski odrzucił poprawkę 165, czyli tzw. poprawkę Veggie Burger, zakazującą wykorzystywania terminów takich jak „kiełbasa”, „stek” czy „flaki” w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego. Wysiłki przedstawicieli przemysłu mięsnego w tym zakresie jednak nie ustawały, choć powszechnie zdarzają się przykłady wykorzystywania nazw zarezerwowanych dla produktów roślinnych dla mięsa i nabiału, np. frytki z kurczaka czy hummus z indyka.

Obecnie Francja ogłosiła, że od października nielegalne będzie stosowanie nazw takich jak „parówki” czy „szynka” w odniesieniu do roślinnych alternatyw dla mięsnych produktów. Jedynym wyjątkiem pozostanie „burger”, który w świetle nowego prawa wciąż będzie mógł być roślinny.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Edycja marzeń, czyli realme inspirowany Formułą 1
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?