Reklama

Roślinna parówka i szynka we Francji będą nielegalne

Francja stała się pierwszym krajem w Unii Europejskiej, który uległ presji mięsnego lobby i zakazał stosowania terminów kojarzonych z produktami pochodzenia zwierzęcego.

Publikacja: 06.07.2022 13:27

Roślinna parówka i szynka we Francji będą nielegalne

Foto: Bloomberg

W październiku 2020 roku Parlament Europejski odrzucił poprawkę 165, czyli tzw. poprawkę Veggie Burger, zakazującą wykorzystywania terminów takich jak „kiełbasa”, „stek” czy „flaki” w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego. Wysiłki przedstawicieli przemysłu mięsnego w tym zakresie jednak nie ustawały, choć powszechnie zdarzają się przykłady wykorzystywania nazw zarezerwowanych dla produktów roślinnych dla mięsa i nabiału, np. frytki z kurczaka czy hummus z indyka.

Obecnie Francja ogłosiła, że od października nielegalne będzie stosowanie nazw takich jak „parówki” czy „szynka” w odniesieniu do roślinnych alternatyw dla mięsnych produktów. Jedynym wyjątkiem pozostanie „burger”, który w świetle nowego prawa wciąż będzie mógł być roślinny.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama