Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 16.10.2025 14:29 Publikacja: 26.08.2022 13:20
Foto: Adobe Stock
Choć dotychczas larwy mącznika były wykorzystywane głównie jako karma dla niektórych zwierząt domowych lub przynęta wędkarska, już wkrótce mogą trafić również na nasze stoły. Jak dowodzą naukowcy z Uniwersytetu Wonkwang w Korei Południowej, przyrządzenie tych owadów z cukrem, nadaje im wyraźny smak mięsa.
Zespół badawczy przeanalizował aromat mącznika w całym jego cyklu życia, od larwy do dorosłego osobnika. W przypadku surowych larw odnotowano zapach mokrej ziemi, kukurydzy oraz krewetek. Zauważono też, że po ugotowaniu na parze nabierają smaku słodkiej kukurydzy, a pieczone i smażone w głębokim tłuszczu smakują jak krewetki. Wynika to z wytwarzania związków smakowych, zawierających pirazyny, alkohole i aldehydy, zbliżonych do tych, które powstają w trakcie przetwarzania mięsa i owoców morza. Podczas gotowania tych owadów z cukrem można natomiast uzyskać aromaty podobne do mięsa oraz pikantne, co jest wynikiem interakcji białka i cukrów.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Ryby, małże i krewetki z Bałtyku i Morza Północnego są częściowo silnie zanieczyszczone szkodliwymi chemikaliami...
Fundacja Changing Markets ostrzega, że wraz z publikacją raportu Komisji EAT-Lancet 2.0 na temat zalet „diety pl...
Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podst...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas