Białko z grochu pomoże w redukcji metanu

Według analizy Greenforce, jedząc produkty z białka grochu zamiast wołowiny dwa razy w tygodniu, Brytyjczycy mogliby obniżyć emisje metanu o 2,4 mln ton metrycznych.

Publikacja: 31.07.2022 10:52

Białko z grochu pomoże w redukcji metanu

Foto: Adobe Stock

Odkrycie niemieckiego producenta białek roślinnych i technologii żywności wskazuje, że gdyby wszyscy mieszkańcy Wielkiej Brytanii zrezygnowali z dwóch mięsnych posiłków w tygodniu, emisje metanu spadłyby drastycznie. Jak wynika z badania, ślad metanowy białka grochu jest wyjątkowo niski, zwłaszcza w porównaniu do produktów zwierzęcych, szczególnie wołowiny i jagnięciny.

100-letni współczynnik globalnego ocieplenia (GWP) metanu wynosi co najmniej 28, co oznacza, że

Pozostało 80% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę