Białko z grochu pomoże w redukcji metanu

Według analizy Greenforce, jedząc produkty z białka grochu zamiast wołowiny dwa razy w tygodniu, Brytyjczycy mogliby obniżyć emisje metanu o 2,4 mln ton metrycznych.

Publikacja: 31.07.2022 10:52

Białko z grochu pomoże w redukcji metanu

Foto: Adobe Stock

Odkrycie niemieckiego producenta białek roślinnych i technologii żywności wskazuje, że gdyby wszyscy mieszkańcy Wielkiej Brytanii zrezygnowali z dwóch mięsnych posiłków w tygodniu, emisje metanu spadłyby drastycznie. Jak wynika z badania, ślad metanowy białka grochu jest wyjątkowo niski, zwłaszcza w porównaniu do produktów zwierzęcych, szczególnie wołowiny i jagnięciny.

100-letni współczynnik globalnego ocieplenia (GWP) metanu wynosi co najmniej 28, co oznacza, że

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont