Odkrycie niemieckiego producenta białek roślinnych i technologii żywności wskazuje, że gdyby wszyscy mieszkańcy Wielkiej Brytanii zrezygnowali z dwóch mięsnych posiłków w tygodniu, emisje metanu spadłyby drastycznie. Jak wynika z badania, ślad metanowy białka grochu jest wyjątkowo niski, zwłaszcza w porównaniu do produktów zwierzęcych, szczególnie wołowiny i jagnięciny.
100-letni współczynnik globalnego ocieplenia (GWP) metanu wynosi co najmniej 28, co oznacza, że
1 tona metryczna metanu w atmosferze powoduje takie samo ocieplenie, jak 28 ton metrycznych dwutlenku węgla (CO2). Wybierając produkty z białka grochu można zniwelować 67,3 mln ton CO2e, tymczasem roczne emisje lotnicze Wielkiej Brytanii w 2019 roku wyniosły 39,6 mln ton ekwiwalentu CO2.
Jak wynika z badania opublikowanego przez Uniwersytet Oksfordzki w 2018 roku, przemysł mięsny
i mleczarski generuje 60 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych. Rezygnacja z produktów odzwierzęcych w diecie pozwala na zmniejszenie śladu węglowego o 73 proc. Według zapewnień Greenforce, do przygotowania posiłków na bazie białka grochu wykorzystuje się 8 razy mniej wody