Reklama

Białko z grochu pomoże w redukcji metanu

Według analizy Greenforce, jedząc produkty z białka grochu zamiast wołowiny dwa razy w tygodniu, Brytyjczycy mogliby obniżyć emisje metanu o 2,4 mln ton metrycznych.

Publikacja: 31.07.2022 10:52

Białko z grochu pomoże w redukcji metanu

Foto: Adobe Stock

Odkrycie niemieckiego producenta białek roślinnych i technologii żywności wskazuje, że gdyby wszyscy mieszkańcy Wielkiej Brytanii zrezygnowali z dwóch mięsnych posiłków w tygodniu, emisje metanu spadłyby drastycznie. Jak wynika z badania, ślad metanowy białka grochu jest wyjątkowo niski, zwłaszcza w porównaniu do produktów zwierzęcych, szczególnie wołowiny i jagnięciny.

100-letni współczynnik globalnego ocieplenia (GWP) metanu wynosi co najmniej 28, co oznacza, że

1 tona metryczna metanu w atmosferze powoduje takie samo ocieplenie, jak 28 ton metrycznych dwutlenku węgla (CO2). Wybierając produkty z białka grochu można zniwelować 67,3 mln ton CO2e, tymczasem roczne emisje lotnicze Wielkiej Brytanii w 2019 roku wyniosły 39,6 mln ton ekwiwalentu CO2.

Jak wynika z badania opublikowanego przez Uniwersytet Oksfordzki w 2018 roku, przemysł mięsny

i mleczarski generuje 60 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych. Rezygnacja z produktów odzwierzęcych w diecie pozwala na zmniejszenie śladu węglowego o 73 proc. Według zapewnień Greenforce, do przygotowania posiłków na bazie białka grochu wykorzystuje się 8 razy mniej wody

Reklama
Reklama

i 48 razy mniej gruntów niż do produkcji wołowiny.

Emisje metanu stanowią ogromny problem środowiskowy. W raporcie Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatu (IPCC) opublikowanym w kwietniu oceniono, że aby dać ludzkości szansę na odwrócenie kryzysu klimatycznego, emisje metanu muszą zostać zmniejszone o 33 procent do 2030 roku. Podczas ubiegłorocznego szczytu klimatycznego COP26 w Glasgow ponad 100 krajów zobowiązało się do ograniczenia emisji metanu o 30 proc. do końca dekady. Wciąż jednak brakuje konkretnych działań, mających na celu ograniczenie emisji metanu pochodzących z przemysłowej hodowli zwierząt.

Rzecznik Greenforce, weganin, kulturysta i zdobywca tytułu Najsilniejszego Człowieka Niemiec

w kategorii do 105 kg Patrick Baboumian podkreśla, że rezygnując z mięsa choć kilka razy w tygodniu, można wywrzeć pozytywny wpływ na środowisko.

„Mamy doskonałą okazję do walki z globalnym ociepleniem i poczynienia dużych redukcji w zakresie naszego śladu gazów cieplarnianych, a także naszego śladu gruntowego i wodnego, zmieniając nasze wybory żywieniowe poprzez eliminację mięsa, zwłaszcza wołowiny. Wystarczy przestawić kilka posiłków tygodniowo na opcje roślinne, dzięki czemu możemy wywrzeć niezwykle korzystny wpływ na nasz klimat i pomóc w ochronie naszych systemów ziemi, gleby i wody” – uważa Baboumian.

Na talerzu
Pozew przeciw producentom żywności przetworzonej. „Jedzenie szkodliwe dla ludzi”
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama