Reklama
Rozwiń
Reklama

Wnioski z badania: Podatek od mięsa jest niezbędny, aby ograniczyć emisje

Wynik nowego badania sugeruje, że dekarbonizacja rolnictwa w tempie, które umożliwi ograniczenie ogrzewania się planety, może wymagać nałożenia wyższych podatków na mięso i nabiał.

Publikacja: 19.08.2022 15:00

Wnioski z badania: Podatek od mięsa jest niezbędny, aby ograniczyć emisje

Foto: Adobe Stock

Szereg analiz wskazuje na ogrom szkód środowiskowych, które wyrządza produkcja mięsa oraz nabiału. Szacuje się, że przemysłowa hodowla zwierząt doprowadziła do zniszczenia lasów tropikalnych oraz zagroziła bioróżnorodności w stopniu większym niż jakakolwiek inna branża. Odpowiada również za ogromne emisje gazów cieplarnianych oraz zanieczyszczeń.

Nie ulega wątpliwości, że w obliczu pogłębiającego się kryzysu klimatycznego, konieczne jest ograniczenie produkcji oraz spożycia produktów odzwierzęcych na świecie. Rozwijający się rynek białek alternatywnych dostarcza coraz więcej opcji, takich jak roślinne zamienniki mięsa i nabiału czy też mięso komórkowe. Problem jednak w tym, że emisje z rolnictwa należy ograniczyć jak najszybciej, tymczasem mimo rosnącej popularności wegańskich produktów, spożycie mięsa nie spada wystarczająco szybko.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama