Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 03.07.2025 05:00 Publikacja: 19.08.2022 15:00
Foto: Adobe Stock
Szereg analiz wskazuje na ogrom szkód środowiskowych, które wyrządza produkcja mięsa oraz nabiału. Szacuje się, że przemysłowa hodowla zwierząt doprowadziła do zniszczenia lasów tropikalnych oraz zagroziła bioróżnorodności w stopniu większym niż jakakolwiek inna branża. Odpowiada również za ogromne emisje gazów cieplarnianych oraz zanieczyszczeń.
Nie ulega wątpliwości, że w obliczu pogłębiającego się kryzysu klimatycznego, konieczne jest ograniczenie produkcji oraz spożycia produktów odzwierzęcych na świecie. Rozwijający się rynek białek alternatywnych dostarcza coraz więcej opcji, takich jak roślinne zamienniki mięsa i nabiału czy też mięso komórkowe. Problem jednak w tym, że emisje z rolnictwa należy ograniczyć jak najszybciej, tymczasem mimo rosnącej popularności wegańskich produktów, spożycie mięsa nie spada wystarczająco szybko.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas