Aktualizacja: 02.04.2025 08:38 Publikacja: 29.03.2024 11:59
W Wielkanoc marnujemy więcej żywności niż zwykle – wynika z badań.
Foto: Cottonbro Studio Pexels
Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. To niezwykle dużo, bo aż 1/3 produkcji żywności na Ziemi.
Tymczasem w święta – między innymi w zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanoc – problem ten staje się jeszcze bardziej palący, niż w innych okresach. Choć Polacy, jak można się dowiedzieć z najnowszych badań, starają się ograniczać wyrzucanie jedzenia z powodów ekonomicznych, to jednak nadal w śmietnikach lądują potrawy, także świąteczne. Jakie dania wyrzucamy najczęściej?
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Szybciej, prościej, bardziej dynamicznie – tego dziś oczekują klienci od branży leasingowej. Chodzi o błyskawiczne decyzje, minimalne formalności i pełną integrację usług finansowych.
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowa analiza opublikowana przez fundację Changing Markets potwierdziła, że największe firmy zajmujące się produk...
Transformacja energetyczna. Inwestowanie i operowanie infrastrukturą energetyczną. Strategiczne, ekonomiczne, technologiczne i środowiskowe aspekty transformacji energetycznej w wymiarze lokalnym
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
W salonach dealerskich sieci Suzuki w całej Polsce ruszyły pokazy premierowych motocykli Suzuki DR-Z4S i DR-Z4SM. Nowe maszyny będzie można zobaczyć w miastach praktycznie w całej Polsce.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas