Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. To niezwykle dużo, bo aż 1/3 produkcji żywności na Ziemi.
Tymczasem w święta – między innymi w zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanoc – problem ten staje się jeszcze bardziej palący, niż w innych okresach. Choć Polacy, jak można się dowiedzieć z najnowszych badań, starają się ograniczać wyrzucanie jedzenia z powodów ekonomicznych, to jednak nadal w śmietnikach lądują potrawy, także świąteczne. Jakie dania wyrzucamy najczęściej?
Wielkanoc: Ślad wodny wyrzucanych potraw świątecznych
Badanie na ten temat przygotowała firma Too Good To Go. Przeprowadziła je firma Kantar Public na zlecenie firmy Too Good To Go, właściciela aplikacji łączącej klientów z restauracjami i sklepami mającymi nadwyżki niesprzedanego jedzenia.
Co wynika z badań? Wśród najczęściej wyrzucanych produktów po Wielkanocy znalazły się: sałatka jarzynowa (62 proc.), pieczywo (39 proc.), szynka (25 proc.), a także owoce i warzywa (23 proc.). Jest też produkt bez którego wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie wielkanocnego stołu, a więc baranek z cukru (23 proc.) oraz jajka na twardo (21 proc.).
Czytaj więcej
Na śmietniku codziennie lądują ogromne ilości jedzenia. Bruksela chce z tym walczyć. Na początek proponuje zmiany na etykietach produktów spożywczych.