Aktualizacja: 17.05.2025 18:23 Publikacja: 29.03.2024 11:59
W Wielkanoc marnujemy więcej żywności niż zwykle – wynika z badań.
Foto: Cottonbro Studio Pexels
Z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. To niezwykle dużo, bo aż 1/3 produkcji żywności na Ziemi.
Tymczasem w święta – między innymi w zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanoc – problem ten staje się jeszcze bardziej palący, niż w innych okresach. Choć Polacy, jak można się dowiedzieć z najnowszych badań, starają się ograniczać wyrzucanie jedzenia z powodów ekonomicznych, to jednak nadal w śmietnikach lądują potrawy, także świąteczne. Jakie dania wyrzucamy najczęściej?
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas