Te dane to zimny prysznic dla Niemców. Nowe wytyczne dotyczące diety „eko”

Według nowych rekomendacji Niemieckiego Stowarzyszenie ds. Żywienia, Niemcy powinni drastycznie ograniczyć spożycie mięsa i zastąpić je produktami roślinnymi. Zmiana diety w Niemczech przebiega jednak bardzo powoli.

Publikacja: 12.03.2024 12:50

Jak wynika z najnowszych zaleceń żywieniowych Niemieckiego Stowarzyszenia ds. Żywienia, aż 75 proc.

Jak wynika z najnowszych zaleceń żywieniowych Niemieckiego Stowarzyszenia ds. Żywienia, aż 75 proc. diety powinny stanowić produkty roślinne.

Foto: Louis Hansel Unsplash

Jak wynika z najnowszych zaleceń żywieniowych Niemieckiego Stowarzyszenia ds. Żywienia (Deutsche Gesellschaft für Ernährung), aż 75 proc. diety powinny stanowić produkty roślinne. Eksperci w swoich rekomendacjach nawiązali do tzw. diety planetarnej opracowanej przez Komisję EAT-Lancet i podkreślili, że ograniczenie spożycia mięsa i nabiału jest korzystne zarówno dla zdrowia, jak i dla klimatu. Społeczeństwo w Niemczech jest jednak dalekie od porzucenia diety opartej na mięsie.

Jaka dieta jest zdrowa i korzystna dla klimatu?  

Nowe wytyczne są skierowane do osób dorosłych w wieku 18-65 lat, jedzących zarówno żywność pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego i nie mających specjalnych potrzeb żywieniowych. Według rekomendacji, zrównoważona dieta obejmuje odpowiednie proporcje poszczególnych grup żywności. Podstawową stanowią napoje, tj. woda oraz niesłodzona herbata, których należy spożywać najwięcej. Na drugim miejscu znalazły się owoce oraz warzywa, następnie rośliny strączkowe, orzechy i nasiona oraz zboża i ziemniaki. Najmniejszy udział powinny mieć produkty odzwierzęce – zdaniem ekspertów nie więcej niż 25 proc.

Czytaj więcej

Kuchenki gazowe szkodzą zdrowiu bardziej niż spaliny z samochodów? Nowe badanie

Eksperci zalecają, aby tygodniowo spożywać nie więcej niż 300 gramów mięsa i owoców morza oraz maksymalnie 30 gramów kiełbasy, co stanowi sporą redukcję w stosunku do wcześniejszych rekomendacji zakładających 300-500 gramów. Decyzję uzasadniono faktem, że spożywanie „zbyt dużej ilości mięsa wołowego, wieprzowego, jagnięcego i koziego – a zwłaszcza wytwarzanych z nich kiełbas – zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i raka jelita grubego”.

Zmniejszono również sugerowane spożycie mleka z trzech porcji do dwóch, co daje łącznie 500 gramów nabiału. Jednocześnie zaleca się spożywanie co najmniej pięciu owoców i warzyw dziennie, kierując się przy tym sezonowością oraz różnorodnością. Niemcy powinni również tygodniowo spożywać 125 gramów roślin strączkowych oraz 25 gramów orzechów dziennie. Tłuszcze zwierzęce powinny zostać zastąpione produktami pełnoziarnistymi oraz olejami roślinnymi.

Autorzy rekomendacji proponują również, aby zrezygnować z przetworzonej żywności bogatej w cukier, tłuszcz oraz sól, z uwagi na jej związek z zachorowalnością na otyłość, cukrzycę typu 2 oraz choroby układu krążenia.

Nowe rekomendacje są spójne z badaniami przeprowadzonymi w ubiegłym roku przez niemieckich naukowców, z których wynikało, że dieta oparta na produktach roślinnych może ograniczyć ryzyko zachorowania na szereg chorób, a także przedwczesnej śmierci. Ustalono m.in., że zastąpienie spożycia 50 gramów przetworzonego mięsa 28-50 gramami orzechów dziennie może aż o 21 proc. obniżyć ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny oraz o 25 proc. zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, będących główną przyczyną zgonów na świecie.

Ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych jest też bardzo korzystne dla klimatu. Według ustaleń Greenpeace, aby zredukować szkodliwy wpływ rolnictwa na postępujący kryzys klimatyczny, konieczne jest ograniczenie spożycia mięsa w Unii Europejskiej o 71 proc. do 2030 roku oraz o 81 proc. do 2050 roku.

Oznacza to, że na mieszkańca Unii Europejskiej przypadałoby nie więcej niż 460 gramów wszystkich rodzajów mięsa opuszczających rzeźnię na osobę tygodniowo do 2030 roku i nie więcej niż 300 gramów do 2050 roku Obecnie średnia unijna wynosi ponad 1,5 kilograma na osobę tygodniowo.

Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu