Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”

Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne państwo europejskie, które zmieniło rekomendacje dotyczące zdrowego żywienia, by postawić akcent na produkty roślinne.

Publikacja: 14.08.2024 03:46

Rząd Austrii zaleca swoim obywatelom, by ich dieta w 50 procentach składała się z warzyw i owoców.

Rząd Austrii zaleca swoim obywatelom, by ich dieta w 50 procentach składała się z warzyw i owoców.

Foto: Aneta Pawlik Unsplash

Austriackie Ministerstwo Spraw Społecznych, Zdrowia i Konsumentów opublikowało zalecenia żywieniowe, w których zaleca ograniczenie spożycia mięsa i nabiału, na rzecz zwiększenia ilości produktów roślinnych w diecie. Rekomendacje uzasadniono faktem, że „Obecna sytuacja, w szczególności system żywnościowy jako czynnik napędzający zmiany klimatyczne, wymaga zmiany austriackich zaleceń żywieniowych i rozszerzenia ich o parametry klimatyczne i zdrowotne”. Nowe wytyczne stworzono przy współpracy z Austriacką Agencją Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności oraz Austriackim Towarzystwem Żywienia.

Zdrowa dieta: nowe zalecenia państw w Europie

Zgodnie z nimi, dieta powinna w 50 proc. opierać się na warzywach i owocach 25 proc. powinny stanowić produkty pełnoziarniste oraz ziemniaki, a pozostałe 25 proc. źródła białka, w większości roślinnego. Białko zwierzęce należy maksymalnie ograniczyć. Po raz pierwszy w wytycznych znalazła się sekcja poświęcona produktom takim jak roślinne zamienniki nabiału.

Czytaj więcej

Grupa Ostatnie Pokolenie kończy działalność w Austrii. „Porażka społeczeństwa”

Jak podkreślił austriacki minister federalny Johannes Rauch, nowe wytyczne mają pomóc ludziom skomponować dietę tak, aby była korzystna zarówno dla zdrowia, jak i środowiska. „Świadoma dieta, skupiająca się na warzywach, owocach, zbożach i roślinach strączkowych, nie tylko służy planecie, ale także pozwala nam żyć dłużej i zdrowiej” — stwierdził minister.

Wytyczne austriackiego rządu są spójne z rekomendacjami wydanymi przez inne kraje europejskie. W marcu opublikowano wytyczne niemieckiego towarzystwa żywieniowego Deutsche Gesellschaft für Ernährung, w którym zalecano, aby co najmniej 75 proc. diety składała się z produktów roślinnych. 

W 2015 roku swoje rekomendacje ogłosił rząd Holandii, zalecając obywatelom zmniejszenie ilości spożywanego mięsa lub całkowitą rezygnację z niego. Trzy lata później Włosi zarekomendowali zmniejszenie liczby spożywanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Podobne zalecenia dotyczące ograniczenia spożywania mięsa przedstawiły rządy Szwecji czy Danii. 

Zalecenia dietetyczne różnią się w zależności od kraju, np. austriacki rząd zaleca spożywanie nie więcej niż jednej porcji ryb tygodniowo, podczas gdy hiszpańskie wytyczne uwzględniają trzy. Jednak tendencja ograniczania produktów pochodzenia zwierzęcego jest obecna w rekomendacjach wszystkich krajów.

Założenia diety polecanej przez austriacki rząd pokrywają się z tzw. dietą planetarną, zalecaną przez naukowców z The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health. Są też zgodne z apelem szefa Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dr Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, który podczas ubiegłorocznej konferencji klimatycznej COP28 w Dubaju podkreślał konieczność przejścia na „dietę bardziej roślinną” w ramach walki z kryzysem klimatycznym.

Austriackie Ministerstwo Spraw Społecznych, Zdrowia i Konsumentów opublikowało zalecenia żywieniowe, w których zaleca ograniczenie spożycia mięsa i nabiału, na rzecz zwiększenia ilości produktów roślinnych w diecie. Rekomendacje uzasadniono faktem, że „Obecna sytuacja, w szczególności system żywnościowy jako czynnik napędzający zmiany klimatyczne, wymaga zmiany austriackich zaleceń żywieniowych i rozszerzenia ich o parametry klimatyczne i zdrowotne”. Nowe wytyczne stworzono przy współpracy z Austriacką Agencją Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności oraz Austriackim Towarzystwem Żywienia.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak