Reklama
Rozwiń

Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu

Autorzy badania nie mają wątpliwości, że do końca dekady emisje sektora hodowli zwierząt muszą zostać ograniczone o połowę, a największy wysiłek w tym zakresie powinny zrobić kraje o wysokich i średnich dochodach.

Publikacja: 21.03.2024 04:24

Do 2030 roku emisje z hodowli zwierząt gospodarskich muszą zostać zredukowane o 50 proc., co wymaga

Do 2030 roku emisje z hodowli zwierząt gospodarskich muszą zostać zredukowane o 50 proc., co wymaga zastąpienia spożycia mięsa i nabiału większą ilością żywności pochodzenia roślinnego.

Foto: Christian Burri Unsplash

Podczas ubiegłorocznego szczytu klimatycznego COP28 w Dubaju po raz pierwszy w historii tego wydarzenia uwzględniono w programie kwestię żywności oraz rolnictwa. Konferencja rozpoczęła się od podpisania przez 130 krajów deklaracji w sprawie zrównoważonego rolnictwa, a w treści porozumienia zamykającego szczyt zawarto stwierdzenie, że zrównoważone rolnictwo stanowi istotny element walki z pogłębiającym się kryzysem klimatycznym. Nadal jednak brakuje jednak właściwych działań ze strony rządów krajowych, aby rzeczywiście ograniczyć szkodliwy wpływ hodowli zwierząt na środowisko.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?