Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 30.06.2025 03:19 Publikacja: 21.03.2024 04:24
Do 2030 roku emisje z hodowli zwierząt gospodarskich muszą zostać zredukowane o 50 proc., co wymaga zastąpienia spożycia mięsa i nabiału większą ilością żywności pochodzenia roślinnego.
Foto: Christian Burri Unsplash
Podczas ubiegłorocznego szczytu klimatycznego COP28 w Dubaju po raz pierwszy w historii tego wydarzenia uwzględniono w programie kwestię żywności oraz rolnictwa. Konferencja rozpoczęła się od podpisania przez 130 krajów deklaracji w sprawie zrównoważonego rolnictwa, a w treści porozumienia zamykającego szczyt zawarto stwierdzenie, że zrównoważone rolnictwo stanowi istotny element walki z pogłębiającym się kryzysem klimatycznym. Nadal jednak brakuje jednak właściwych działań ze strony rządów krajowych, aby rzeczywiście ograniczyć szkodliwy wpływ hodowli zwierząt na środowisko.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas