Reklama
Rozwiń

Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie

Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na roślinach, jednak skargi sportowców z całego świata doprowadziły do zwiększenia ilości produktów odzwierzęcych.

Publikacja: 08.08.2024 03:55

Wnętrze stołówki w wiosce olimpijskiej.

Wnętrze stołówki w wiosce olimpijskiej.

Foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Tegoroczne letnie igrzyska olimpijskie w Paryżu miały przejść do historii jako najbardziej ekologiczne spośród dotychczasowych edycji. Wśród rozwiązań mających ograniczyć emisje gazów cieplarnianych wydarzenia, organizatorzy wymieniali m.in. przewagę produktów roślinnych, lokalnych oraz sezonowych w potrawach oferowanych podczas igrzysk. Co najmniej 60 proc. posiłków oferowanych w punktach gastronomicznych miało być też wegetariańskich, więcej opcji roślinnych miało być też dostępnych dla sportowców w wiosce olimpijskiej. Wygląda jednak na to, że ambitnych planów nie uda się zrealizować w całości.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak