Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie

Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na roślinach, jednak skargi sportowców z całego świata doprowadziły do zwiększenia ilości produktów odzwierzęcych.

Publikacja: 08.08.2024 03:55

Wnętrze stołówki w wiosce olimpijskiej.

Wnętrze stołówki w wiosce olimpijskiej.

Foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Tegoroczne letnie igrzyska olimpijskie w Paryżu miały przejść do historii jako najbardziej ekologiczne spośród dotychczasowych edycji. Wśród rozwiązań mających ograniczyć emisje gazów cieplarnianych wydarzenia, organizatorzy wymieniali m.in. przewagę produktów roślinnych, lokalnych oraz sezonowych w potrawach oferowanych podczas igrzysk. Co najmniej 60 proc. posiłków oferowanych w punktach gastronomicznych miało być też wegetariańskich, więcej opcji roślinnych miało być też dostępnych dla sportowców w wiosce olimpijskiej. Wygląda jednak na to, że ambitnych planów nie uda się zrealizować w całości.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?