Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 08.10.2025 09:07 Publikacja: 08.08.2024 03:55
Wnętrze stołówki w wiosce olimpijskiej.
Foto: Dimitar DILKOFF / AFP
Tegoroczne letnie igrzyska olimpijskie w Paryżu miały przejść do historii jako najbardziej ekologiczne spośród dotychczasowych edycji. Wśród rozwiązań mających ograniczyć emisje gazów cieplarnianych wydarzenia, organizatorzy wymieniali m.in. przewagę produktów roślinnych, lokalnych oraz sezonowych w potrawach oferowanych podczas igrzysk. Co najmniej 60 proc. posiłków oferowanych w punktach gastronomicznych miało być też wegetariańskich, więcej opcji roślinnych miało być też dostępnych dla sportowców w wiosce olimpijskiej. Wygląda jednak na to, że ambitnych planów nie uda się zrealizować w całości.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Fundacja Changing Markets ostrzega, że wraz z publikacją raportu Komisji EAT-Lancet 2.0 na temat zalet „diety pl...
Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podst...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas