Reklama

Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania

Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podstawowych produktów spożywczych na całym świecie – wynika z nowego badania opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Environmental Research Letters”. Eksperci ostrzegają, że zjawisko to niesie ze sobą konsekwencje społeczne, zdrowotne i gospodarcze.

Publikacja: 30.07.2025 05:00

Badanie przeprowadzono w 18 krajach. Dotyczyło 16 epizodów nagłych wzrostów cen żywności.

Badanie przeprowadzono w 18 krajach. Dotyczyło 16 epizodów nagłych wzrostów cen żywności.

Foto: BartekMagierowski/stock.adobe.com

Badanie, którego głównym autorem jest Maximillian Kotz z publicznego centrum badawczego Barcelona Supercomputer Center, wskazuje, że ceny wielu artykułów spożywczych – od kalifornijskich warzyw po brazylijską kawę – w ostatnich latach znacznie wzrosły na skutek warunków pogodowych. Naukowcy wskazują, że wzrosty cen były „tak ekstremalne, że przekroczyły wszelkie historyczne precedensy sprzed 2020 roku”.

Ceny produktów spożywczych rosną z powodu zmian klimatu 

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama