Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?

Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywności na świecie. Z raportu organizacji wynika, że co roku na śmietnik trafia ponad miliard ton żywności.

Publikacja: 11.04.2024 04:46

Jak wynika z analizy, w 2022 roku ponad miliard ton żywności trafił do śmieci, a za ponad połowę (60

Jak wynika z analizy, w 2022 roku ponad miliard ton żywności trafił do śmieci, a za ponad połowę (60 proc.) zmarnowanego jedzenia odpowiadały gospodarstwa domowe.

Foto: Markus Spiske Unsplash

Co trzecia osoba na świecie boryka się z problemem braku bezpieczeństwa żywnościowego, tymczasem ok. 19 procent wyprodukowanej żywności trafia do śmieci. Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP), stworzony we współpracy z brytyjską organizacją charytatywną WRAP, ujawnia przerażającą skalę marnowania jedzenia w czasach, gdy niemal 800 mln ludzi cierpi z powodu głodu.

Dyrektor wykonawcza UNEP, Inger Andersen, nazwała to zjawisko „globalną tragedią”. „Miliony ludzi będą dzisiaj głodować, podczas gdy na całym świecie żywność jest marnowana” – zauważyła. 

Marnowanie żywności: miliard ton żywności rocznie trafia do śmieci 

Jak wynika z analizy, w 2022 roku ponad miliard ton żywności trafił do śmieci, a za ponad połowę (60 proc.) zmarnowanego jedzenia odpowiadały gospodarstwa domowe. Liczby te nie obejmują 13 proc. żywności, która marnuje się jeszcze przed trafieniem do sprzedaży detalicznej. 

Czytaj więcej

Miliarder kupił tysiące hektarów lasów. Powstaje europejskie Yellowstone

W ciągu roku każda osoba zmarnowała ok. 79 kg żywności, co stanowi równowartość więcej niż jednego posiłku dziennie na każdą osobę cierpiącą z powodu głodu na świecie.

Autorzy raportu zauważyli, że różnice w ilości marnowanego jedzenia nie są zbyt duże między krajami o wysokich, wyższych średnich oraz niższych średnich dochodach i wynoszą jedynie 7 kg na mieszkańca. Więcej żywności marnuje się w cieplejszych krajach, co może wynikać m.in. z trudności z jej przechowywaniem w odpowiednio niskich temperaturach. Z ograniczeniem wyrzucania jedzenia nieco lepiej radzą sobie obszary wiejskie, gdzie niezjedzone resztki częściej trafiają do zwierząt domowych lub są kompostowane. Według danych UNEP, dziennie na śmietnik trafia ponad miliard  

Niemal jedna trzecia żywności marnuje się w sektorze gastronomicznym, który rocznie traci 290 mln ton jedzenia, a za utratę kolejnych 12 proc. odpowiada handel detaliczny. Wszystkie te straty kosztują globalną gospodarkę ok. jednego biliona dolarów rocznie. 

Marnowanie żywności szkodzi klimatowi

Poza fatalnym wpływem na gospodarkę, marnowanie żywności jest też szkodliwe dla klimatu oraz środowiska. Szacuje się, że przyczynia się do 8-10 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych. To niemal pięciokrotnie większy wpływ na kryzys klimatyczny niż emisje przemysłu lotniczego. Gdyby marnowanie żywności umieścić w rankingu krajów, będących największymi emitentami gazów cieplarnianych, zajęłoby trzecie miejsce, tuż za Chinami oraz Stanami Zjednoczonymi.

Produkcja żywności wymaga również ogromnych powierzchni gruntów rolnych, których powstanie stanowi zagrożenie dla bioróżnorodności. Wykorzystanie tych zasobów po to, by wyprodukować żywność, która trafi do kosza, jest ogromną stratą.

Autorzy raportu podkreślają, że ograniczenie marnowania żywności jest bardzo ważne, nie tylko dla eliminacji zjawiska głodu na świecie, ale też walki z kryzysem klimatycznym, utratą bioróżnorodności oraz przyspieszenia postępu w realizacji globalnych celów zrównoważonego rozwoju.

Zauważono, że kraje o niskich i średnich dochodach zwiększają wysiłki na rzecz ograniczenia marnowania żywności, jednak to bogatsze gospodarki powinny dawać właściwy przykład i przewodzić współpracy międzynarodowej w tym zakresie. 

Co trzecia osoba na świecie boryka się z problemem braku bezpieczeństwa żywnościowego, tymczasem ok. 19 procent wyprodukowanej żywności trafia do śmieci. Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP), stworzony we współpracy z brytyjską organizacją charytatywną WRAP, ujawnia przerażającą skalę marnowania jedzenia w czasach, gdy niemal 800 mln ludzi cierpi z powodu głodu.

Dyrektor wykonawcza UNEP, Inger Andersen, nazwała to zjawisko „globalną tragedią”. „Miliony ludzi będą dzisiaj głodować, podczas gdy na całym świecie żywność jest marnowana” – zauważyła. 

Pozostało 84% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”
Na talerzu
Eksperci z Harvardu: produkcję mięsa trzeba ograniczyć dla dobra klimatu
Na talerzu
Te dane to zimny prysznic dla Niemców. Nowe wytyczne dotyczące diety „eko”
Materiał Promocyjny
Co czeka zarządców budynków w regulacjach elektromobilności?