Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?

Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywności na świecie. Z raportu organizacji wynika, że co roku na śmietnik trafia ponad miliard ton żywności.

Publikacja: 11.04.2024 04:46

Jak wynika z analizy, w 2022 roku ponad miliard ton żywności trafił do śmieci, a za ponad połowę (60

Jak wynika z analizy, w 2022 roku ponad miliard ton żywności trafił do śmieci, a za ponad połowę (60 proc.) zmarnowanego jedzenia odpowiadały gospodarstwa domowe.

Foto: Markus Spiske Unsplash

Co trzecia osoba na świecie boryka się z problemem braku bezpieczeństwa żywnościowego, tymczasem ok. 19 procent wyprodukowanej żywności trafia do śmieci. Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP), stworzony we współpracy z brytyjską organizacją charytatywną WRAP, ujawnia przerażającą skalę marnowania jedzenia w czasach, gdy niemal 800 mln ludzi cierpi z powodu głodu.

Dyrektor wykonawcza UNEP, Inger Andersen, nazwała to zjawisko „globalną tragedią”. „Miliony ludzi będą dzisiaj głodować, podczas gdy na całym świecie żywność jest marnowana” – zauważyła. 

Pozostało 84% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę