Aktualizacja: 17.05.2025 18:48 Publikacja: 11.04.2024 04:46
Jak wynika z analizy, w 2022 roku ponad miliard ton żywności trafił do śmieci, a za ponad połowę (60 proc.) zmarnowanego jedzenia odpowiadały gospodarstwa domowe.
Foto: Markus Spiske Unsplash
Co trzecia osoba na świecie boryka się z problemem braku bezpieczeństwa żywnościowego, tymczasem ok. 19 procent wyprodukowanej żywności trafia do śmieci. Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP), stworzony we współpracy z brytyjską organizacją charytatywną WRAP, ujawnia przerażającą skalę marnowania jedzenia w czasach, gdy niemal 800 mln ludzi cierpi z powodu głodu.
Dyrektor wykonawcza UNEP, Inger Andersen, nazwała to zjawisko „globalną tragedią”. „Miliony ludzi będą dzisiaj głodować, podczas gdy na całym świecie żywność jest marnowana” – zauważyła.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu (PIK) odkryli, że ograniczenie ilości produktów odz...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas