Reklama
Rozwiń

Zmiana klimatu powoduje wzrost zachorowań na kamicę nerkową

Według naukowców z Filadelfii, w ciągu 70 lat liczba osób cierpiących z powodu kamieni nerkowych mocno wzrośnie. Przyczyną jest globalne ocieplenie.

Reklamodawcy Google to głównie giganci paliwowi. "Musimy wprowadzić zakaz"

Według najnowszej analizy The Guardian i think tanku InfluenceMap, firmy zajmujące się paliwami kopalnymi to najwięksi reklamodawcy Google.

Popularność wegańskiej czekolady na świecie rośnie

Według analizy przeprowadzonej przez producenta czekolady Barry'ego Callebauta, 60 proc. przedstawicieli pokolenia Y i Z oczekuje opcji roślinnej.

Francja i Austria stawiają na białko roślinne. Czekają na reakcję UE

Ministrowie rolnictwa Francji i Austrii podpisali deklarację w celu wzmocnienia produkcji białek roślinnych i oczekują reakcji Komisji Europejskiej.

Hiszpański minister apeluje o ograniczenie spożycia mięsa

Alberto Garzón, hiszpański minister ds. konsumenckich powiedział, że Hiszpanie muszą zdać sobie sprawę z wpływu mięsa na środowisko i zmienić dietę.

Co udało się osiągnąć dla klimatu w 2021. Polska węglowym skansenem

Rok 2021, mimo trwającej pandemii, był wciąż rokiem obfitującym w wydarzenia mające znaczenie dla klimatu, zarówno na arenie polskiej, europejskiej jak i ś...

75 tys. zgonów rocznie w Chinach przez mięso

Naukowcy dowiedli, że zmiany, jakie zaszły w diecie Chińczyków w ciągu ostatnich dekad, przyczyniły się do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska.

Odkryli, jak komponować menu, żeby zachęcić do zmiany diety

Naukowcy z University of Westminster i World Resources Institute odkryli, że sektor spożywczy może znacząco wpływać na zrównoważone wybory żywieniowe.

Zmiana klimatu naraża dzieci na choroby zakaźne

Naukowcy z Banaras Hindu University (BHU) odkryli, że parametry klimatyczne odpowiadają za 9-18 proc. wszystkich przypadków chorób zakaźnych wśród dzieci.

Zara stworzyła sukienki z emisji dwutlenku węgla

Nowa kolekcja kapsułowa Zary to wynik zastosowania nowoczesnej technologii przetwarzania emisji dwutlenku węgla w materiał.

61 proc. konsumentów preferuje białko roślinne

Nowe badanie przeprowadzone przez firmę spożywczą Kerry wykazało, że aż 61 proc. konsumentów wybiera białko roślinne chętniej niż zwierzęce.

Mikroplastik odpowiedzialny za uszkodzenia ludzkich komórek

Najnowsze badania wykazały, że mikrodrobiny plastiku prowadzą do uszkodzeń ludzkich komórek. Szkodliwe ilości trafiają do organizmu wraz z jedzeniem.

Był sobie bunt: O tym jak karp otrzymał ludzki głos, a człowiek sens życia

Ponad trzy dekady zajęła transformacja prawa i świadomości Polaków, która miała zmienić krwawą tradycję świąteczną uboju karpia w Polsce na mniej krwawą i...

Butelki Pepsi w całości z odzyskanego plastiku

To pierwsza tak duża marka napojów gazowanych na polskim rynku, która wprowadza plastikowe butelki pochodzące wyłącznie z recyklingu.

Milenialsi rozpoczynają nową tradycję. Wegańskie święta

Według nowego raportu opublikowanego przez firmę Eat Just, aż 71 proc. milenialsów w USA planuje w tym roku święta bez produktów odzwierzęcych.

Raport: eksperci PR mają swój udział w kryzysie klimatycznym

Według raportu opublikowanego w czasopiśmie Climatic Change, agencje public relations mają swój udział w postępującym ocieplaniu się planety.

„Krowy to nowy węgiel”. Raport piętnuje dostawców McDonald’s, KFC, Tesco

Jak wynika z raportu FAIRR Protein Index, dostawcy mięsa i nabiału do McDonald’s, KFC, Tesco oraz Nestlé nie śledzą swoich emisji metanu.

Greenpeace: Przemysł mięsny oszukuje konsumentów

Najnowszy raport Greenpeace obnaża chwyty marketingowe koncernów mięsnych, analizując reklamy mięsa w kilku krajach europejskich, w tym Polsce.

Naukowcy pracują nad ziemniakiem odpornym na zmiany klimatu

Badacze z Uniwersytetu Maine pracują nad wynalezieniem odmiany ziemniaka odpornego na wzrastające temperatury oraz wydłużony sezon wegetacyjny.

Dieta bez mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty dobra dla klimatu

Brytyjscy naukowcy wykazali, że dla klimatu najkorzystniejsza jest dieta pozbawiona mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty.