Raport: rolnicy muszą oswajać się z boomem na białka roślinne

Według raportu Good Food Institute, jeśli tempo rozwoju rynku roślinnych alternatyw mięsa się utrzyma, do 2030 roku będą stanowić 6 proc. całkowitego spoży...

Chiny coraz bardziej otwarte na mięso in vitro

Po raz pierwszy w chińskim pięcioletnim planie rolnym wspomniano o mięsie z laboratorium. Urzędnicy uważają, że jego produkcja leży w interesie narodu.

Greenpeace: 31 mld na górnictwo to dolewanie wody do dziurawego wiadra

Jak się okazuje, nadchodząca redukcja w kopalniach w latach 2022-31 jest porównywalna z tą z lat 2018-20 ale osiągnięto ją przy mniejszym wsparciu.

Firmy oferujące zamienniki mięsa mniej zagrożone klimatycznie

Jak wynika z raportu autorstwa Blue Horizon i MSCI, firmy posiadające w asortymencie białko roślinne, stoją w obliczu mniejszego ryzyka klimatycznego.

Pekao: Polskę stać na Fit for 55. Nie stać nas na rezygnację

Raport Banku Pekao odnośnie pakietu unijnego Fit for 55 potwierdza, że Polskę stać na jego przyjęcie. Eksperci dodają, że nie stać nas na rezygnację.

Norwegowie rezygnują z zakupu mięsa, odkąd widzą ślad węglowy

Norweski market internetowy Oda odnotował znaczny spadek sprzedaży wysokoemisyjnych produktów spożywczych, odkąd zaczął oznaczać ich ślad węglowy.

Badanie: najbogatsze kraje mogą wiele zyskać, jeśli ograniczą spożycie mięsa

Według badania, bogate kraje mogą wiele zyskać, jeśli zamienią mięso na żywność roślinną. Do 2100 roku mogą dzięki temu zredukować 98,3 mld ton CO2.

Naukowcy apelują o wprowadzenie edukacji klimatycznej. Niezwłocznie

Komitet Naukowy Koalicji Klimatycznej wzywa ministrów edukacji oraz klimatu i środowiska do niezwłocznego wprowadzenia edukacji klimatycznej.

Biden chce walczyć o tańsze mięso. Decyzja prezydenta wzbudziła kontrowersje

Administracja Bidena zamierza wesprzeć mniejszych producentów mięsa i zainwestować miliard dolarów w zwiększenie konkurencji w branży.

Zmiana klimatu powoduje wzrost zachorowań na kamicę nerkową

Według naukowców z Filadelfii, w ciągu 70 lat liczba osób cierpiących z powodu kamieni nerkowych mocno wzrośnie. Przyczyną jest globalne ocieplenie.

Reklama
Reklama

Reklamodawcy Google to głównie giganci paliwowi. "Musimy wprowadzić zakaz"

Według najnowszej analizy The Guardian i think tanku InfluenceMap, firmy zajmujące się paliwami kopalnymi to najwięksi reklamodawcy Google.

Popularność wegańskiej czekolady na świecie rośnie

Według analizy przeprowadzonej przez producenta czekolady Barry'ego Callebauta, 60 proc. przedstawicieli pokolenia Y i Z oczekuje opcji roślinnej.

Francja i Austria stawiają na białko roślinne. Czekają na reakcję UE

Ministrowie rolnictwa Francji i Austrii podpisali deklarację w celu wzmocnienia produkcji białek roślinnych i oczekują reakcji Komisji Europejskiej.

Hiszpański minister apeluje o ograniczenie spożycia mięsa

Alberto Garzón, hiszpański minister ds. konsumenckich powiedział, że Hiszpanie muszą zdać sobie sprawę z wpływu mięsa na środowisko i zmienić dietę.

Co udało się osiągnąć dla klimatu w 2021. Polska węglowym skansenem

Rok 2021, mimo trwającej pandemii, był wciąż rokiem obfitującym w wydarzenia mające znaczenie dla klimatu, zarówno na arenie polskiej, europejskiej jak i ś...

75 tys. zgonów rocznie w Chinach przez mięso

Naukowcy dowiedli, że zmiany, jakie zaszły w diecie Chińczyków w ciągu ostatnich dekad, przyczyniły się do zwiększenia zanieczyszczenia środowiska.

Odkryli, jak komponować menu, żeby zachęcić do zmiany diety

Naukowcy z University of Westminster i World Resources Institute odkryli, że sektor spożywczy może znacząco wpływać na zrównoważone wybory żywieniowe.

Zmiana klimatu naraża dzieci na choroby zakaźne

Naukowcy z Banaras Hindu University (BHU) odkryli, że parametry klimatyczne odpowiadają za 9-18 proc. wszystkich przypadków chorób zakaźnych wśród dzieci.

Zara stworzyła sukienki z emisji dwutlenku węgla

Nowa kolekcja kapsułowa Zary to wynik zastosowania nowoczesnej technologii przetwarzania emisji dwutlenku węgla w materiał.

61 proc. konsumentów preferuje białko roślinne

Nowe badanie przeprowadzone przez firmę spożywczą Kerry wykazało, że aż 61 proc. konsumentów wybiera białko roślinne chętniej niż zwierzęce.

Reklama
Reklama