Naukowcy poddali analizie ponad 1,5 mln zgonów w Kalifornii w latach 2014-2019, aby ustalić istnienie związku pomiędzy występowaniem wysokich temperatur oraz niskiej jakości powietrza a liczbą zgonów.

Odkryto, że ryzyko śmierci wzrosło o ok. 6 proc. w dni z ekstremalnie wysokimi temperaturami i o około 5 proc. w dni z wysokim stężeniem drobnego pyłu zawieszonego (PM2,5). Natomiast w dniach, w których występował kontakt z zarówno ekstremalną temperaturą maksymalną, jak i PM2,5, ryzyko wzrosło o 21 proc. Z kolei w dniach ekstremalnych współekspozycji, zwiększone ryzyko śmiertelności sercowo-naczyniowej i oddechowej sięgało odpowiednio 29,9 i 38 proc.

Czytaj więcej

Do 2070 roku grozi nam kontakt z tysiącami nowych wirusów

Najbardziej narażone na śmierć w wyniku wystąpienia upałów i zanieczyszczonego powietrza były osoby w wieku powyżej 75 lat. Zdaniem naukowców wynika to częściowo ze zwiększonego ryzyka wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych i oddechowych, w tym ogólnoustrojowego zapalenia i stresu oksydacyjnego.

Wyniki badania opublikowanego na łamach czasopisma American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine stanowią niezbyt optymistyczną prognozę w obliczu pogłębiającego się kryzysu klimatycznego i związanych z nim coraz częstszych fal upałów.

„Jest to ważna wspólna ekspozycja, która prawdopodobnie będzie się zwiększać wraz ze zmieniającym się klimatem, i ważne jest, aby wdrożyć różne interwencje i polityki dotyczące zdrowia publicznego, aby pomóc chronić ludzi i ratować życie” – powiedziała Erika Garcia, główna autorka badania i adiunkt nauk o ludności i naukach o zdrowiu na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Zasugerowała, że dobrym rozwiązaniem byłoby np. wdrożenie systemu ostrzegania mieszkańców w sytuacji, gdy wystąpią jednocześnie upały i spadek jakości powietrza.

Jak podkreśla współautor badania, dr Mostafijur Rahman, choć badanie wykonano na podstawie danych Kalifornii, problem jest znacznie szerszy.

„Zrozumienie zagrożeń związanych z tymi narażeniami jest naprawdę ważne, ponieważ wiemy, że będą one wzrastać wraz ze zmianą klimatu w wielu częściach Stanów Zjednoczonych oraz na świecie” – powiedział Rahman.

Czytaj więcej

Co jemy? Mikroplastik w trzech czwartych przebadanych próbek mięsa i nabiału