Czerwone mięso w diecie zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu

Według najnowszych odkryć naukowców, ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe wiąże się z substancjami chemicznymi, wytwarzanymi w jelitach.

Ochrona klimatu to fikcja. Rekordowe zyski na paliwach

Branża paliw kopalnych notuje historycznie wysokie zyski. Naukowcy alarmują, że jej dalszy rozwój stoi w całkowitej sprzeczności z celami powstrzymania zmi...

Naukowcy: roślinne zamienniki produktów zwierzęcych są zdrowsze

Jak wynika z najnowszego badania opublikowanego na łamach czasopisma Future Foods, roślinne alternatywy mięsa i nabiału są zdrowsze dla ludzi i środowiska...

Białko z grochu pomoże w redukcji metanu

Według analizy Greenforce, jedząc produkty z białka grochu zamiast wołowiny dwa razy w tygodniu, Brytyjczycy mogliby obniżyć emisje metanu o 2,4 mln ton me...

Wegańskie steki pozostaną legalne we Francji. Zawieszają dekret

W odpowiedzi na wniosek Protéines France, organizacji reprezentującej sektor białek roślinnych, francuska Rada Stanu zdecydowała się zawiesić dekret, który...

Holandia: roślinne zamienniki tańsze od mięsa

Jak wynika z analizy przeprowadzonej na zlecenie holenderskiego oddziału organizacji ProVeg International, cena mięsa nie jest już konkurencyjna w stosunku...

Finansowanie paliw kopalnych niszczy wiarygodność banków

Zarobek banków z obsługi emisji obligacji węglowych, naftowych i gazowych nie rekompensuje strat wizerunkowych.

USA mogą odnieść klimatyczną porażkę. Wyniki poniżej deklaracji Bidena

Choć prezydent Joe Biden zadeklarował redukcję emisji gazów cieplarnianych w kraju o co najmniej 50 proc. do 2030 roku poniżej poziomów z 2005, dotychczaso...

Upały i zanieczyszczenie powietrza to wyjątkowo zabójcza kombinacja

Jak odkryli naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii, połączenie ekstremalnych upałów oraz wysokiego zanieczyszczenia powietrza to wyjątkowo zabójcza...

Turcja zakazuje produkcji oraz sprzedaży roślinnych zamienników sera

Zdaniem tureckiego Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa, roślinne alternatywy nabiału wprowadzają konsumentów w błąd.

Reklama
Reklama

Co jemy? Mikroplastik w trzech czwartych przebadanych próbek mięsa i nabiału

Organizacja Plastic Soup Foundation opublikowała raport, w którym ujawnia, że 73 proc. testowanych przez nią próbek mięsa i nabiału zawierało drobiny mikro...

Odpady z plastiku to coraz cenniejszy surowiec

Krajowi recyklerzy borykają się nie tylko z rosnącymi kosztami produkcji, ale i z niedoborem surowca. Bo o nasze zużyte opakowania z tworzyw sztucznych, w...

Wasabi i ryby do sushi się kończą. Zostanie chrzan i łosoś

Ulewne deszcze, tajfuny i ocieplenie klimatu wyniszczają uprawy wasabi, podstawowej przyprawy podawanej z sushi. Korzenia o intensywnie zielonej barwie wkr...

Roślinna parówka i szynka we Francji będą nielegalne

Francja stała się pierwszym krajem w Unii Europejskiej, który uległ presji mięsnego lobby i zakazał stosowania terminów kojarzonych z produktami pochodzeni...

Amerykańscy żołnierze domagają się roślinnych posiłków

Sondaż organizacji Mercy for Animals wykazał, że 81 proc. personelu wojskowego w Stanach Zjednoczonych chciałaby mieć dostęp do wegańskich, gotowych do spo...

Akcja #Oddychaj2

Płuca to wyjątkowo wrażliwy narząd, odpowiedzialny za jedną z podstawowych czynności, jaką jest oddychanie.

Kryzys klimatyczny nie oszczędzi kursu walut

Według nowego badania banku Barclays, pogłębiający się kryzys klimatyczny w ciągu najbliższych 50 lat wywrze ogromny wpływ na światową gospodarkę.

Polskie banki wciąż finansują paliwa kopalne. Pekao wypada najgorzej

Przedstawiciele Fundacji „Rozwój TAK – Odkrywki NIE” walczą o to, by polskie banki przyjęły strategie spójne z celami porozumienia paryskiego.

Dzikie zwierzęta – tykająca epidemiologiczna bomba

Egzotyczne zwierzęta to nie wyłącznie motyw bajek i legend czy wymyślnych tatuaży celebrytów i naśladujących ich miłośników egzotycznej fauny. To tykająca...

Ciekawe wino powstało w Singapurze. Wykorzystano "ścieki" z fabryki tofu

Startup SinFooTech opracował nowatorską metodę produkcji wina na bazie pozostałości po produkcji tofu.

Reklama
Reklama