Aktualizacja: 20.05.2025 05:47 Publikacja: 19.01.2023 17:40
Państwa na potęgę inwestują w rozwój produkcji sztucznego mięsa. Niebawem wyhodowane laboratoryjnie steki mogą być standardem.
Foto: Framestock / AdobeStock
W grudniu 2020 roku Singapurska Agencja ds. Żywności została pierwszym organem regulacyjnym na świecie, który wydał zgodę na sprzedaż mięsa z kurczaka, wyhodowanego w laboratorium. Kraj stał się w tym zakresie pionierem, a jeszcze w tym kwartale zostanie tam otwarta największa w Azji fabryka mięsa hodowanego w laboratorium. Mięso komórkowe będzie tam produkować firma Eat Just Inc., zajmująca się technologią żywności.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas