Wyścig po sztuczne mięso przyspiesza. Niebawem na sklepowych półkach?

Mięso komórkowe w listopadzie uzyskało aprobatę amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków. Chiny również zamierzają wydać wkrótce decyzję w tym zakresie. Produkt niebawem może zagościć na sklepowych półkach.

Publikacja: 19.01.2023 17:40

Państwa na potęgę inwestują w rozwój produkcji sztucznego mięsa. Niebawem wyhodowane laboratoryjnie

Państwa na potęgę inwestują w rozwój produkcji sztucznego mięsa. Niebawem wyhodowane laboratoryjnie steki mogą być standardem.

Foto: Framestock / AdobeStock

W grudniu 2020 roku Singapurska Agencja ds. Żywności została pierwszym organem regulacyjnym na świecie, który wydał zgodę na sprzedaż mięsa z kurczaka, wyhodowanego w laboratorium. Kraj stał się w tym zakresie pionierem, a jeszcze w tym kwartale zostanie tam otwarta największa w Azji fabryka mięsa hodowanego w laboratorium. Mięso komórkowe będzie tam produkować firma Eat Just Inc., zajmująca się technologią żywności.

Rośnie akceptacja konsumentów

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?