Znany piłkarz lata odrzutowcem, ignorując kryzys klimatyczny. Leo Messi przez 3 miesiące wygenerował więcej emisji dwutlenku węgla niż przecięty Francuz pr...
Autorzy badania opublikowanego na łamach czasopisma Sustainability podkreślają, że konieczność odejścia od konsumpcji produktów odzwierzęcych w krajach roz...
Kalifornia to piąty po Waszyngtonie, Kolorado, Oregonie i Vermont stan, który dopuszcza taką formę pochówku. Jej legalizację rozważa również Nowy Jork.
Jak wynika z raportu Oxfam, w 10 krajach, najsilniej dotkniętych konsekwencjami zmian klimatu, w ciągu ostatnich 6 lat liczba osób cierpiących z powodu dot...
Aktywiści ekologiczni złożyli pozew przeciwko rosyjskiemu rządowi, zarzucając władzom zaniedbania w sprawie ochrony klimatu. Działacze domagają się zdecydo...
Zgodnie z analizą think-tanku InfluenceMap, główni gracze na rynku paliw kopalnych hojną ręką wydają dziesiątki milionów dolarów na promocję swoich działań...
Międzynarodowa organizacja Greenpeace opublikowała raport dotyczący działań, jakie podejmują najwięksi producenci samochodów na świecie, na rzecz zmiany kl...
Ekstremalne upały, z którymi coraz częściej mamy do czynienia na całym świecie, nie tylko mają znaczący wpływ na zdrowie fizyczne człowieka, ale także na j...
Zdaniem Henry’ego Dimbleby, kluczowego doradcy rządu Wielkiej Brytanii w sprawie przyszłej polityki żywnościowej, to konieczne by uniknąć załamania ekologi...
Najnowsze dane wskazują, że w ubiegłym roku rządy największe gospodarki świata zwiększyły wsparcie dla paliw kopalnych niemal dwukrotnie w stosunku do roku...
Gdy Stany Zjednoczone wspierają finansowo Ukrainę, amerykańskie banki są jednymi z największych inwestorów w rosyjskie projekty związane z paliwami kopalnymi.
Naukowcy odkryli, że choć na surowe larwy mącznika smakują jak mokra ziemia, krewetki i słodka kukurydza, to po ugotowaniu w cukrze ich smak przypomina mięso.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego, amerykańska dieta zawiera dwa razy więcej białka niż zalecają specja...
Klienci są coraz bardziej świadomi zmian klimatu. Domagają się produktów, które powstają w sposób zrównoważony i nie niszczą środowiska naturalnego. Biznes...
Wynik nowego badania sugeruje, że dekarbonizacja rolnictwa w tempie, które umożliwi ograniczenie ogrzewania się planety, może wymagać nałożenia wyższych po...
Naukowcy przeanalizowali ponad 57 tysięcy produktów spożywczych, pod kątem ich wpływu na środowisko, w tym emisji gazów cieplarnianych oraz ilości wody wyk...
Zobowiązania klimatyczne porozumienia paryskiego odeszły w niepamięć. Wygląda na to, że globalna konsumpcja węgla pobije w tym roku historyczny rekord.