Aktualizacja: 29.05.2025 16:41 Publikacja: 27.01.2023 13:01
Zmiany w żywieniu są powolne, bo silne są lobby producentów mięsa i przyzwyczajenia konsumentów
Foto: shutterstock
Zmiana zachodzi bardzo powoli m.in. dlatego, że silne jest mięsne lobby, a jeszcze silniejsze przyzwyczajenia konsumentów. Hodowcy zwierząt coraz częściej pokazują, że dbają o ich dobrostan.
Jednak transformacja rynku trwa, bo zwiększa się grupa osób, które szukają tego typu produktów. Rośnie także ogólna konsumpcja. To z kolei wpływa bezpośrednio na liczbę oferowanych produktów na półkach sklepowych. Tę tendencję wspiera także inflacja, bo zamienniki mięsa są od niego tańsze. Najsilniejsze są jednak argumenty ekologiczne.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Usługa polega na dopasowaniu inwestycji klienta – lub zbudowaniu portfela od podstaw – do indywidualnej rekomendacji przygotowanej na podstawie jego z celów, sytuacji finansowej, wiedzy o rynku, doświadczenia, podejścia do ryzyka i tolerancji ewentualnych strat.
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Phishing, ataki DDoS i złośliwe oprogramowanie to stali bywalcy raportów dotyczących zagrożeń w sieci. Od lat są najczęściej wykorzystywanymi przez cyberprzestępców metodami, ale to nie znaczy, że sposób ich działania się nie zmienia.
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Gdzie zdobyć wiedzę, która pomoże w zdobyciu patentu motorowodnego?
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas