Roślinne mięso to korzystnie zainwestowane pieniądze

Z raportu Boston Consulting Group wynika, że największą redukcję gazów cieplarnianych w stosunku do wydanych środków zapewnia przejście na roślinne zamienniki mięsa.

Publikacja: 27.01.2023 13:01

Zmiany w żywieniu są powolne, bo silne są lobby producentów mięsa i przyzwyczajenia konsumentów

Zmiany w żywieniu są powolne, bo silne są lobby producentów mięsa i przyzwyczajenia konsumentów

Foto: shutterstock

Zmiana zachodzi bardzo powoli m.in. dlatego, że silne jest mięsne lobby, a jeszcze silniejsze przyzwyczajenia konsumentów. Hodowcy zwierząt coraz częściej pokazują, że dbają o ich dobrostan.

Jednak transformacja rynku trwa, bo zwiększa się grupa osób, które szukają tego typu produktów. Rośnie także ogólna konsumpcja. To z kolei wpływa bezpośrednio na liczbę oferowanych produktów na półkach sklepowych. Tę tendencję wspiera także inflacja, bo zamienniki mięsa są od niego tańsze. Najsilniejsze są jednak argumenty ekologiczne.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?