Reklama

Zmodyfikowany genetycznie ryż pomoże w przyszłości wykarmić ludzkość?

Badacze z Instytutu Zrównoważonej Żywności Uniwersytetu w Sheffield uważają, że genetycznie zmodyfikowany ryż może być kluczem do rozwiązania problemu niedoborów żywności, które spowodowane są zmianami klimatycznymi. Może on przetrwać przy mniejszej ilości wody i rozwijać się w wyższych temperaturach.

Publikacja: 24.01.2023 13:06

Zmodyfikowany genetycznie ryż pomoże w przyszłości wykarmić ludzkość?

Foto: AdobeStock

Coraz wyższe temperatury oraz zagrożenia, takie jak powodzie czy susze sprawiły, że liczba osób niedożywionych od lat gwałtownie wzrasta. Aby walczyć z tym problemem, naukowcy z University of Sheffield w Wielkiej Brytanii postanowili przeprowadzić badanie, w ramach którego sprawdzili, czy pomocą może być genetycznie zmodyfikowany ryż. Dlaczego akurat ryż? To jedna z najważniejszych roślin uprawnych na ziemi, którą każdego dnia spożywa około 3,5 mld ludzi. Do jej uprawy wykorzystywane jest 30 proc. światowych zasobów słodkiej wody.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama