Reklama
Rozwiń

Zmodyfikowany genetycznie ryż pomoże w przyszłości wykarmić ludzkość?

Badacze z Instytutu Zrównoważonej Żywności Uniwersytetu w Sheffield uważają, że genetycznie zmodyfikowany ryż może być kluczem do rozwiązania problemu niedoborów żywności, które spowodowane są zmianami klimatycznymi. Może on przetrwać przy mniejszej ilości wody i rozwijać się w wyższych temperaturach.

Publikacja: 24.01.2023 13:06

Zmodyfikowany genetycznie ryż pomoże w przyszłości wykarmić ludzkość?

Foto: AdobeStock

Coraz wyższe temperatury oraz zagrożenia, takie jak powodzie czy susze sprawiły, że liczba osób niedożywionych od lat gwałtownie wzrasta. Aby walczyć z tym problemem, naukowcy z University of Sheffield w Wielkiej Brytanii postanowili przeprowadzić badanie, w ramach którego sprawdzili, czy pomocą może być genetycznie zmodyfikowany ryż. Dlaczego akurat ryż? To jedna z najważniejszych roślin uprawnych na ziemi, którą każdego dnia spożywa około 3,5 mld ludzi. Do jej uprawy wykorzystywane jest 30 proc. światowych zasobów słodkiej wody.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?