Coraz wyższe temperatury oraz zagrożenia, takie jak powodzie czy susze sprawiły, że liczba osób niedożywionych od lat gwałtownie wzrasta. Aby walczyć z tym problemem, naukowcy z University of Sheffield w Wielkiej Brytanii postanowili przeprowadzić badanie, w ramach którego sprawdzili, czy pomocą może być genetycznie zmodyfikowany ryż. Dlaczego akurat ryż? To jedna z najważniejszych roślin uprawnych na ziemi, którą każdego dnia spożywa około 3,5 mld ludzi. Do jej uprawy wykorzystywane jest 30 proc. światowych zasobów słodkiej wody.

Zmodyfikowany ryż rozwiąże problem głodu?

Wnioskiem z badania, które opublikowane zostało w czasopiśmie "New Phytologist”, jest między innymi to, że modyfikacja genetyczna ryżu sprawia, iż staje się on dużo bardziej odporny na słoną wodę. To istotne zwłaszcza dlatego, że wraz ze wzrostem poziomu mórz woda morska dociera do innych miejsc, a co za tym idzie, powoduje coraz większe szkody w uprawach. Badacze zaznaczają także, że zmodyfikowana roślina jest również bardziej odporna na susze – potrzebuje ona do 60 proc. mniej wody niż jej tradycyjna odmiana. 

Czytaj więcej

Na surowo smakują jak mokra ziemia. Wkrótce mogą zastąpić mięso

Jak zaznaczają naukowcy, zmiany w genomie ryżu, które zwiększają jego odporność na sól, mogą pozwolić na jego uprawę w miejscach, w których nie jest to, bądź nie będzie to możliwe w przyszłości. 

Zmodyfikowany genetycznie ryż byłby bardziej odporny na sól, dzięki zmniejszeniu liczby aparatów szparkowych, które rośliny używają do pozbywania się nadmiaru wody. Co więcej, już kilka lat temu naukowcy z Sheffield udowodnili w jednym ze swoich badań, że tego rodzaju działanie pozwala roślinom zużywać do 60 proc. mniej wody, dzięki czemu są one wyjątkowo odporne na susze.

O ile plan naukowców się powiedzie, ryż będzie można przystosować do warunków, które stają się dla niezmodyfikowanych roślin coraz trudniejsze z powodu zmian klimatycznych. Jak wskazują eksperci, może być to klucz do rozwiązania problemu niedoboru żywności na świecie.

Aby upewnić się, że zmodyfikowany ryż może rosnąć w różnych krajach i środowiskach, badacze weryfikować będą, jak zachowują się jego różne modyfikacje.

Jak podkreślił dr Robert Caine, jeden z autorów badania, "ryż jest niezwykle ważną rośliną uprawną spożywaną codziennie przez ponad połowę światowej populacji”. - Upewnienie się, że może on przetrwać w trudniejszych warunkach spowodowanych zmianami klimatycznymi, będzie kluczowe dla wyżywienia rosnącej populacji świata, która ma osiągnąć 10 miliardów w ciągu sześciu dekad - zauważył. - Nasze odkrycia pokazują, w jaki sposób ryż można modyfikować tak, aby rósł jak najefektywniej w różnych klimatach. Odmiany ryżu, które mają mniej aparatów szparkowych, mogą przetrwać przy mniejszej ilości wody i w miejscach ze słoną wodą. Tymczasem naturalne odmiany ryżu z mniejszą liczbą większych aparatów szparkowych są w stanie rozwijać się w wyższych temperaturach - dodał.