Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 05.07.2025 20:06 Publikacja: 22.03.2023 10:25
Foto: Bloomberg
Nowy raport brytyjskiej firmy GovGrant wskazuje, że rosnący popyt na zamienniki mięsa będzie wpływać na pogłębiające się zmiany na rynku. Według ekspertów, do 2040 roku mięso laboratoryjne będzie stanowić 35 proc. światowego spożycia mięsa, a roślinne zamienniki 25 proc. Tradycyjne mięso nie zniknie wprawdzie ze stołów, ale będzie stanowić mniejszość (40 proc.) globalnej konsumpcji.
Jak wynika z raportu, Stany Zjednoczone są niekwestionowanym liderem i odpowiadają obecnie za ponad 60 proc. globalnych inwestycji w mięso komórkowe. W listopadzie ubiegłego roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznała, że mięso hodowane w laboratorium jest bezpieczne do spożycia przez ludzi.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas