Do 2040 roku 60 proc. mięsa będzie z roślin lub z laboratorium

Naukowcy prognozują, że zainteresowanie alternatywnymi produktami mięsnymi będzie coraz bardziej rosło, a spożycie tradycyjnego mięsa znacząco spadnie.

Publikacja: 22.03.2023 10:25

Do 2040 roku 60 proc. mięsa będzie z roślin lub z laboratorium

Foto: Bloomberg

Nowy raport brytyjskiej firmy GovGrant wskazuje, że rosnący popyt na zamienniki mięsa będzie wpływać na pogłębiające się zmiany na rynku. Według ekspertów, do 2040 roku mięso laboratoryjne będzie stanowić 35 proc. światowego spożycia mięsa, a roślinne zamienniki 25 proc. Tradycyjne mięso nie zniknie wprawdzie ze stołów, ale będzie stanowić mniejszość (40 proc.) globalnej konsumpcji.

Jak wynika z raportu, Stany Zjednoczone są niekwestionowanym liderem i odpowiadają obecnie za ponad 60 proc. globalnych inwestycji w mięso komórkowe. W listopadzie ubiegłego roku amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznała, że mięso hodowane w laboratorium jest bezpieczne do spożycia przez ludzi.

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę