Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.09.2025 03:47 Publikacja: 30.01.2023 18:58
Foto: AdobeStock
Choć w Hiszpanii gatunków szynek dojrzewających jest co nie miara, to jeden z nich jest niepowtarzalny i szczególnie kwalifikuje się do gastronomicznych produktów klasy gourmet. Mowa o Jamón ibérico bellota, szynce wyprodukowanej z wieprzowiny iberyjskiej, której kilogram wart jest ponad 100 euro. Charakteryzuje się ona marmurkowatością tłuszczu, która nadaje mięsu specyficzny wygląd, dużą soczystość i delikatną konsystencję. Ma ona także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Zmiany klimatyczne i towarzyszące im ekstremalne zjawiska pogodowe doprowadziły do gwałtownego wzrostu cen podst...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas