Reklama

Lidl planuje ograniczyć sprzedaż mięsa

Lidl, niemiecka sieć sklepów dyskontowych, ogłosił, że stopniowo zmniejszać będzie sprzedaż mięsa na rzecz roślinnych produktów. Decyzja związana jest działaniami marki dążącymi do zrównoważonego rozwoju.

Publikacja: 16.02.2023 12:39

Lidl planuje ograniczyć sprzedaż mięsa

Foto: Adobe Stock

"Produkty pochodzenia zwierzęcego są bardzo zasobochłonne. Dlatego do 2025 roku Lidl będzie stale zwiększał udział roślinnych źródeł białka w swoim asortymencie, włączając w to więcej produktów wegańskich. Już w 2023 roku dyskont jako pierwszy detaliczny sprzedawca żywności, określi udział źródeł białka zwierzęcego i roślinnego w swoim asortymencie" - czytamy na stronie niemieckiego sklepu Lidl.

Już wcześniej kierownictwo Lidla zwracało uwagę na potrzebę ograniczenia przez społeczeństwo mięsa. Podczas International Green Week, który odbył się w styczniu w Berlinie, kierownik ds. zakupów w niemieckim oddziale sieci Christoph Graf, podkreślał, że niezwykle istotne jest wprowadzenie globalnych zmian w żywieniu. - Potrzebujemy zmiany diety na całym świecie na bardziej świadomą. Nie mamy drugiej planty - powiedział w rozmowie z magazynem „Lebensmittelzeitung”. Jednocześnie podkreślił także, że sieć „nie próbuje dyktować klientom, jak mają żyć” oraz dodał, że z decyzji najbardziej zadowoleni będą prawdopodobnie młodsi konsumenci. - Wierzę, że młodsze pokolenie będzie szczęśliwe, że zajmujemy się tym tematem - podkreślił.

Czytaj więcej

Dieta bez mięsa, nabiału, słodyczy, alkoholu, kawy i herbaty dobra dla klimatu

Niemiecki Lidl wcześniej ogłosił, że do 2025 roku w sklepach sieci znacznie wzrośnie ilość produktów roślinnych.

Reklama
Reklama

Wkrótce dyskont planuje opublikować także raport na temat zrównoważonego rozwoju marki. Poruszony w nim zostanie między innymi temat różnic między żywnością pochodzenia zwierzęcego a roślinnego. 

Na talerzu
Pozew przeciw producentom żywności przetworzonej. „Jedzenie szkodliwe dla ludzi”
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama