Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Autorzy badania opublikowanego na łamach The Conversation podkreślają, że zanieczyszczenie wynikające z przygotowywania kawy stanowi „jedynie wierzchołek góry lodowej”.

Publikacja: 28.01.2023 13:07

Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Foto: Adobe Stock

Spożycie kawy na świecie wzrasta – szacuje się, że codziennie wypija się ok. 2 mld filiżanek tego napoju. Według prognoz, produkcja kawy może się potroić do 2050 roku.

Kanadyjscy naukowcy postanowili przyjrzeć się temu, jak na klimat wpływają poszczególne metody parzenia kawy. W tym celu zmierzyli całkowitą emisję gazów cieplarnianych przygotowania 280 mililitrów kawy, uwzględniając wszystkie kroki, począwszy od produkcji kawy aż po odpady, trafiające na wysypisko. Jednym z wniosków, płynących z badania, był fakt, że większość ludzi nie odmierza kawy przed jej przygotowaniem, co prowadzi do zużywania ok. 20 proc. więcej, niż to konieczne.

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę