Reklama

Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Autorzy badania opublikowanego na łamach The Conversation podkreślają, że zanieczyszczenie wynikające z przygotowywania kawy stanowi „jedynie wierzchołek góry lodowej”.

Publikacja: 28.01.2023 13:07

Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Foto: Adobe Stock

Spożycie kawy na świecie wzrasta – szacuje się, że codziennie wypija się ok. 2 mld filiżanek tego napoju. Według prognoz, produkcja kawy może się potroić do 2050 roku.

Kanadyjscy naukowcy postanowili przyjrzeć się temu, jak na klimat wpływają poszczególne metody parzenia kawy. W tym celu zmierzyli całkowitą emisję gazów cieplarnianych przygotowania 280 mililitrów kawy, uwzględniając wszystkie kroki, począwszy od produkcji kawy aż po odpady, trafiające na wysypisko. Jednym z wniosków, płynących z badania, był fakt, że większość ludzi nie odmierza kawy przed jej przygotowaniem, co prowadzi do zużywania ok. 20 proc. więcej, niż to konieczne.

Czytaj więcej

Światowa produkcja kawy może być zagrożona. Arabika nie lubi ciepła

„Ograniczenie swojego wkładu w zmiany klimatu wymaga przystosowania diety – kawa nie jest tu wyjątkiem. Wybór takiego sposobu jej przygotowywania, który emituje mniej gazów cieplarnianych, oraz ograniczenie jej spożycia, stanowią część rozwiązania” – napisali naukowcy z University of Quebec w Chicoutimi.

Jak się okazało, największy ślad węglowy generowała tradycyjna kawa filtrowana. Naukowcy ustalili, że wynika to z faktu, że do jej podania zużywa się większą ilość kawy mielonej, dodatkowo wykorzystuje się więcej energii elektrycznej do podgrzania wody. Najbardziej przyjazna dla środowiska okazała się natomiast kawa rozpuszczalna, zużywa się bowiem najmniej produktu, a czajniki na wodę wykorzystują mniej energii niż tradycyjny ekspres do kawy.

Reklama
Reklama

Badanie wykazało również, że używanie kapsułek z kawą do parzenia kawy wygenerowało mniejsze emisje gazów cieplarnianych niż parzenie kawy przy użyciu tradycyjnego filtra.

Czytaj więcej

Singapur stworzył ekologiczne piwo ze ścieków

Choć popularne kapsułki z kawą uważa się za nieprzyjazne dla środowiska z uwagi na częsty problem z recyklingiem, okazało się, że korzystanie z nich pozwala zaoszczędzić od 11 do 13 gramów kawy.

Jak podkreślają naukowcy, bez względu na metodę przygotowania kawy, największe emisje generuje zbiór oraz produkcja ziaren, odpowiadając za 40-80 proc. emisji. Uprawa kawy wymaga intensywnego nawadniania, nawożenia i stosowania pestycydów.

„Ta mechanizacja, nawadnianie i stosowanie nawozów emitujących podtlenek azotu – których produkcja wymaga dużych ilości gazu ziemnego – znacznie przyczynia się do śladu węglowego kawy” – stwierdzili naukowcy.

Na talerzu
Pozew przeciw producentom żywności przetworzonej. „Jedzenie szkodliwe dla ludzi”
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama