Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Autorzy badania opublikowanego na łamach The Conversation podkreślają, że zanieczyszczenie wynikające z przygotowywania kawy stanowi „jedynie wierzchołek góry lodowej”.

Publikacja: 28.01.2023 13:07

Jak poszczególne metody parzenia kawy wpływają na klimat

Foto: Adobe Stock

Spożycie kawy na świecie wzrasta – szacuje się, że codziennie wypija się ok. 2 mld filiżanek tego napoju. Według prognoz, produkcja kawy może się potroić do 2050 roku.

Kanadyjscy naukowcy postanowili przyjrzeć się temu, jak na klimat wpływają poszczególne metody parzenia kawy. W tym celu zmierzyli całkowitą emisję gazów cieplarnianych przygotowania 280 mililitrów kawy, uwzględniając wszystkie kroki, począwszy od produkcji kawy aż po odpady, trafiające na wysypisko. Jednym z wniosków, płynących z badania, był fakt, że większość ludzi nie odmierza kawy przed jej przygotowaniem, co prowadzi do zużywania ok. 20 proc. więcej, niż to konieczne.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę