Kalifornijski startup Upside Foods, który produkuje sztuczne mięso, uzyskał pozytywną opinię agencji US Food and Drug Administration (FDA), weryfikującej b...
Co trzeci produkt spożywczy ląduje w koszu na śmieci – odpowiada to za dziesięć procent wszystkich emisji dwutlenku węgla. W marnotrawieniu żywności przodu...
Choć szkodliwy wpływ produkcji mięsa i nabiału jest tematem coraz częściej podnoszonym przez naukowców i ekspertów klimatycznych, na konferencji klimatyczn...
Średnia roczna emisja dwutlenku węgla miliardera jest milion razy wyższa niż osób należących do biedniejszych 90 proc. ludzkości. Na COP27 trwają rozmowy,...
Naukowcy zwracają uwagę na ogromną emisyjną lukę między 1 proc. najlepiej zarabiających ludzi w Wielkiej Brytanii a osobami, które zarabiają w tym kraju na...
Najbogatsze kraje nie wywiązują się z obietnicy złożonej przed laty na duńskim szczycie klimatycznym. Mechanizm wsparcia biednych państw najbardziej poszko...
Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Wageningen University and Research oraz marki Unilever, nie jest prawdą, że sojowe alternatywy mięsa...
Zdaniem Gillesa Dufrasne, analityka organizacji Carbon Market Watch i autora raportu na temat klimatycznego aspektu tegorocznych Mistrzostw Świata w Katarz...
Z raportu opublikowanego w środę przez Organizację Narodów Zjednoczonych (ONZ) wynika, że obecne zobowiązania dotyczące ograniczenia emisji gazów cieplarni...
Opublikowany przez koalicję Big Shift Global raport wykazał, że od podpisania Porozumienia Paryskiego w 2015 roku, Bank Światowy dofinansował bezpośrednio...
„Dostęp do zdrowej żywności pochodzenia roślinnego za pośrednictwem instytucji publicznych, takich jak szpitale i szkoły, to nie tylko kwestia zdrowotna. T...
Jak wykazało śledztwo przeprowadzone przez Reporter Brasil i Ecostorm, kurczaki sprzedawane do Wielkiej Brytanii przez amerykańską firmę JBS były karmione...
W dobie kryzysu klimatycznego nie tylko palacze są narażeni na nowotwory płuc. Naukowcy odkryli zależność pomiędzy występowaniem pyłu zawieszonego w powiet...
Jak wykazał raport „Still Flying Blind: The Absence of Climate Risk in Financial Reporting” organizacji Carbon Tracker, najwięksi korporacyjni zanieczyszcz...
Zakładany cel: ograniczenie wzrostu globalnej temperatury do 1,5°C oznacza konieczność redukcji światowej emisji dwutlenku węgla o 45 proc. do roku 2030.