Producent sztucznego mięsa z pozytywną oceną od FDA. "Przełomowy moment"

Kalifornijski startup Upside Foods, który produkuje sztuczne mięso, uzyskał pozytywną opinię agencji US Food and Drug Administration (FDA), weryfikującej b...

10 proc. emisji gazów cieplarnianych ma źródło w marnotrawstwie pożywienia

Co trzeci produkt spożywczy ląduje w koszu na śmieci – odpowiada to za dziesięć procent wszystkich emisji dwutlenku węgla. W marnotrawieniu żywności przodu...

Organizatorzy COP27 nie zadbali o przyjazne dla klimatu menu

Choć szkodliwy wpływ produkcji mięsa i nabiału jest tematem coraz częściej podnoszonym przez naukowców i ekspertów klimatycznych, na konferencji klimatyczn...

Miliarderzy dewastują planetę. Trują milion razy bardziej od biednych

Średnia roczna emisja dwutlenku węgla miliardera jest milion razy wyższa niż osób należących do biedniejszych 90 proc. ludzkości. Na COP27 trwają rozmowy,...

Moda gorsza dla klimatu niż latanie samolotem. Nowy trend może pomóc

Przemysł modowy odpowiada dziś za 10 proc. globalnej emisji dwutlenku węgla - to więcej, niż cały transport lotniczy.

Deklaracje klimatyczne największych gospodarek jedno, a rzeczywistość drugie

To projekty związane z paliwami kopalnymi, a nie odnawialne źródła energii są na pierwszym miejscu pod względem finansowania nowych inwestycji.

Elita Wielkiej Brytanii truje najbardziej. "Warto ich opodatkować"

Naukowcy zwracają uwagę na ogromną emisyjną lukę między 1 proc. najlepiej zarabiających ludzi w Wielkiej Brytanii a osobami, które zarabiają w tym kraju na...

Kobiety narażone na smog łatwiej przybierają na wadze

Jak ustalili naukowcy z Uniwersytetu Michigan, kobiety w średnim wieku, narażone na długotrwałą ekspozycję na smog, łatwiej przybierają na wadze.

Emisje metanu i CO2 wymknęły się spod kontroli

W ciągu zaledwie kilku dni aż cztery istotne raporty potwierdziły, że zupełnie nie panujemy nad wciąż rosnącymi emisjami gazów cieplarnianych.

Bogate kraje robią klimatyczne uniki, biedni cierpią

Najbogatsze kraje nie wywiązują się z obietnicy złożonej przed laty na duńskim szczycie klimatycznym. Mechanizm wsparcia biednych państw najbardziej poszko...

Reklama
Reklama

Żywność coraz droższa przez zmiany klimatu. Wiele produktów może zniknąć

Konsekwencje ocieplającego się klimatu będą nas kosztować coraz więcej, a wzrost globalnych temperatur odczujemy m.in. płacąc za zakupy spożywcze.

Białko sojowe nie traci na jakości w procesie przetwarzania

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Wageningen University and Research oraz marki Unilever, nie jest prawdą, że sojowe alternatywy mięsa...

Neutralne klimatycznie Mistrzostwa Świata w Katarze to „greenwashing”

Zdaniem Gillesa Dufrasne, analityka organizacji Carbon Market Watch i autora raportu na temat klimatycznego aspektu tegorocznych Mistrzostw Świata w Katarz...

ONZ: Nie jesteśmy nawet blisko osiągnięcia celów w zakresie emisji

Z raportu opublikowanego w środę przez Organizację Narodów Zjednoczonych (ONZ) wynika, że obecne zobowiązania dotyczące ograniczenia emisji gazów cieplarni...

Bank Światowy inwestuje w katastrofę klimatyczną

Opublikowany przez koalicję Big Shift Global raport wykazał, że od podpisania Porozumienia Paryskiego w 2015 roku, Bank Światowy dofinansował bezpośrednio...

Nowojorskie szpitale oferują takie posiłki jako opcję domyślną

„Dostęp do zdrowej żywności pochodzenia roślinnego za pośrednictwem instytucji publicznych, takich jak szpitale i szkoły, to nie tylko kwestia zdrowotna. T...

Brytyjskie kurczaki wykarmiono soją z wylesionych terenów Amazonii

Jak wykazało śledztwo przeprowadzone przez Reporter Brasil i Ecostorm, kurczaki sprzedawane do Wielkiej Brytanii przez amerykańską firmę JBS były karmione...

Zanieczyszczone powietrze może wywoływać niektóre formy raka płuc

W dobie kryzysu klimatycznego nie tylko palacze są narażeni na nowotwory płuc. Naukowcy odkryli zależność pomiędzy występowaniem pyłu zawieszonego w powiet...

Najwięksi truciciele wciąż wprowadzają w błąd

Jak wykazał raport „Still Flying Blind: The Absence of Climate Risk in Financial Reporting” organizacji Carbon Tracker, najwięksi korporacyjni zanieczyszcz...

Otrzeźwiające liczby. „Świat znajduje się na katastrofalnej ścieżce"

Zakładany cel: ograniczenie wzrostu globalnej temperatury do 1,5°C oznacza konieczność redukcji światowej emisji dwutlenku węgla o 45 proc. do roku 2030.

Reklama
Reklama