Dieta wegańska ograniczy emisje bardziej niż recykling czy unikanie lotów

Według naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego, gdyby w Edynburgu wprowadzono dietę roślinną, pozwoliłoby to na usunięcie zanieczyszczeń równych emisjom 532 000 samochodów. Weganizm w Sztokholmie ograniczyłby emisje o tyle, ile generuje 935 000 samochodów.

Publikacja: 11.05.2023 12:52

Dieta wegańska ograniczy emisje bardziej niż recykling czy unikanie lotów

Foto: Adobe Stock

Na początku roku Edynburg stał się pierwszą europejską stolicą, która podpisała Plant Based Treaty, czyli traktat, którego celem jest walka z emisjami generowanymi przez żywność pochodzenia zwierzęcego oraz powiązanym z tym wylesianiem. Miasto dołączyło do 20 samorządów lokalnych na całym świecie, w tym m.in. Los Angeles, które potwierdziły, że systemy żywnościowe stanowią jeden z głównych czynników napędzających kryzys klimatyczny. W ramach traktatu rada miasta rozważa m.in. wprowadzenie etykiet informujących o śladzie węglowym produktów w menu oraz położenia nacisku na roślinne posiłki w szkołach oraz innych instytucjach publicznych.

Czytaj więcej

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

W trakcie seminarium internetowego zorganizowanego przez Plant Based Treat i Vegoforum, dr Joseph Poore, dyrektor Oxford Martin Program on Food Sustainability Analytics na Uniwersytecie Oksfordzkim zaprezentował korzyści, jakie mogłoby dla klimatu przynieść przejście na dietę roślinną przez mieszkańców Edynburga oraz Sztokholmu. Oba miasta mogłyby łącznie odzyskać 408 000 hektarów ziemi, obecnie wykorzystywanej do celów związanych z hodowlą przemysłową zwierząt. Z kolei emisje dwutlenku węgla, jakie udałoby się zaoszczędzić, równałyby się usunięciu z dróg obu miast 1,5 miliona samochodów. Dr Poore zauważył również, że korzyści płynące ze stosowania diety wegańskiej przewyższają efekty wdrażania recyklingu oraz ograniczania lotów. Przez stosowanie recyklingu, człowiek może rocznie zaoszczędzić 0,2 tony ekwiwalentu CO2, z kolei rezygnacja z lotu transatlantyckiego to oszczędność 1,7 tony CO2e. Tymczasem przyjęcie diety wegańskiej pozwala zaoszczędzić aż 2,9 tony CO2e rocznie.

Dr Poore współtworzył Szósty Raport Podsumowujący Międzyrządowego Panelu ds. Zmiany Klimatu (IPCC), w którym podkreślono, że globalne przejście na dietę roślinną może m.in. drastycznie zmniejszyć użytkowanie gruntów oraz ograniczyć emisje gazów cieplarnianych związanych z żywnością. Podczas gdy wyprodukowanie 100 gramów białka wołowego wytwarza 49,8 kilograma ekwiwalentu dwutlenku węgla, stworzenie tej samej ilości tofu generuje jedynie 1,98 kg C02e.

Czytaj więcej

Połowa emisji z sektora żywności wynika z jej marnowania

Według naukowców, każda osoba na diecie roślinnej mogłaby zaoszczędzić 4700 m2 ziemi, która zapewniłaby siedliska dla pięciu ptaków, 15 ssaków, 20 gadów oraz 100 płazów i byłaby w stanie pochłonąć 150 ton dwutlenku węgla do roślin i gleby. Obecnie do celów związanych z hodowlą zwierząt (w tym również do uprawy roślin na paszę dla nich) wykorzystuje się aż 77 proc. wszystkich gruntów rolnych na świecie. Jednocześnie sektor ten dostarcza jedynie 18 proc. globalnych kalorii.

Na początku roku Edynburg stał się pierwszą europejską stolicą, która podpisała Plant Based Treaty, czyli traktat, którego celem jest walka z emisjami generowanymi przez żywność pochodzenia zwierzęcego oraz powiązanym z tym wylesianiem. Miasto dołączyło do 20 samorządów lokalnych na całym świecie, w tym m.in. Los Angeles, które potwierdziły, że systemy żywnościowe stanowią jeden z głównych czynników napędzających kryzys klimatyczny. W ramach traktatu rada miasta rozważa m.in. wprowadzenie etykiet informujących o śladzie węglowym produktów w menu oraz położenia nacisku na roślinne posiłki w szkołach oraz innych instytucjach publicznych.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”