Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 01.06.2025 20:09 Publikacja: 19.05.2023 12:33
Foto: Adobe Stock
Według raportu zatytułowanego „More money, more meat” (ang. „Więcej pieniędzy, więcej mięsa”), obecny poziom spożycia produktów odzwierzęcych w krajach o wysokim i średnim dochodzie stoi na przeszkodzie do osiągnięcia globalnych celów klimatycznych. Zdaniem autorów analizy, najbogatsze kraje powinny ograniczyć spożycie mięsa i nabiału, aby zapobiec pogłębianiu się kryzysu klimatycznego.
O konieczności redukcji spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego mówili również naukowcy z Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatu (IPCC), podkreślając, że przekraczanie zdrowotnych wytycznych spożycia mięsa i nabiału prowadzi do potężnych emisji gazów cieplarnianych, z którymi należy walczyć poprzez redukcję spożycia tych produktów.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Międzynarodowe Forum Rolnictwa Regeneratywnego BIO_REACTION 2025 odbędzie się już 12 czerwca br. w Pierzchnie koło Kórnika.
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Phishing, ataki DDoS i złośliwe oprogramowanie to stali bywalcy raportów dotyczących zagrożeń w sieci. Od lat są najczęściej wykorzystywanymi przez cyberprzestępców metodami, ale to nie znaczy, że sposób ich działania się nie zmienia.
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Gdzie zdobyć wiedzę, która pomoże w zdobyciu patentu motorowodnego?
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas