Wzrost produkcji mięsa roślinnego traci impet

Według prognoz w 2030 r. żywność wegańska będzie miała 7,7-proc. udział w globalnym rynku spożywczym. Jej wartość miałaby wynieść wówczas 162 mld dol.

Publikacja: 22.06.2023 10:44

Rośnie liczba restauracji w których można zjeść roślinne burgery

Rośnie liczba restauracji w których można zjeść roślinne burgery

Foto: Miguel Zare Enriquez/shutterstock

Coraz więcej ekspertów podważa te oczekiwania, bo tempo wzrostu produkcji nie jest tak imponujące, jak było to jeszcze trzy lata temu.

Powód? Ten najważniejszy podawany przez samych wegan, to że produkcja nie oszczędza środowiska, bo roślinne mięso jest bardzo wysoko przetworzone. I czynnik finansowy: taka żywność nadal jest zbyt droga. Nie brakuje opinii, że liczebność zwolenników „mięsa-bez-mięsa” osiągnęła już szczyt.

Pozostało 90% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę