Aktualizacja: 19.05.2025 06:58 Publikacja: 22.06.2023 10:44
Rośnie liczba restauracji w których można zjeść roślinne burgery
Foto: Miguel Zare Enriquez/shutterstock
Coraz więcej ekspertów podważa te oczekiwania, bo tempo wzrostu produkcji nie jest tak imponujące, jak było to jeszcze trzy lata temu.
Powód? Ten najważniejszy podawany przez samych wegan, to że produkcja nie oszczędza środowiska, bo roślinne mięso jest bardzo wysoko przetworzone. I czynnik finansowy: taka żywność nadal jest zbyt droga. Nie brakuje opinii, że liczebność zwolenników „mięsa-bez-mięsa” osiągnęła już szczyt.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas