Nowe przepisy Unii Europejskiej pozwalają od niedawna na stosowanie mąki ze świerszczy lub innych owadów jako dodatku do produkcji chleba czy ciast. Ogólnie poszerzono zakres gatunków owadów, które mogą być stosowane przy produkcji żywności w jej obrębie, producenci muszą jednak o tym informować konsumentów.
Podczas gdy kwestia jadalnych owadów wciąż rozpala emocje, zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami może pomóc planecie, ale nie tylko. Jak wynika bowiem z badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym "The Journal of Nutrition”, spożywanie owadów może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka – między innymi spowolnić przyrost masy ciała, wyregulować odpowiedź immunologiczną, zmniejszyć stan zapalny, poprawić metabolizm energetyczny czy korzystnie zmienić profil lipidowy.
Czytaj więcej
Nowy raport organizacji Compassion in World Farming alarmuje, że wysokie spożycie mięsa w najbogatszych krajach świata prowadzi ludzkość na skraj zagłady.
Białko owadów pomoże w walce z otyłością?
Badacze University of Illinois Urbana-Champaign są zdania, że zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami – poza korzystnym wpływem na środowisko naturalne – może poprawić także zdrowie osób otyłych, które stosują dietę wysokotłuszczową.
Jak zaznaczył główny autor badania opublikowanego w "The Journal of Nutrition”, prof. Kelly Swanson, "w ramach planu kontroli wagi dietetycy – poza większą ilością błonnika pokarmowego – zalecają też spożywanie większej ilości wysokiej jakości białek”. - Z wcześniejszych badań dowiedzieliśmy się, że białko z larw mącznika ma bardzo wysoką jakość i jest wysoce strawne, a do tego przyjazne dla środowiska - powiedział.