Reklama

Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady

Naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign są zdania, że zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami, poza korzystnym wpływem na środowisko, może pomóc także w walce z otyłością.

Publikacja: 02.08.2023 15:33

Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady

Foto: Adobe Stock

adm

Nowe przepisy Unii Europejskiej pozwalają od niedawna na stosowanie mąki ze świerszczy lub innych owadów jako dodatku do produkcji chleba czy ciast. Ogólnie poszerzono zakres gatunków owadów, które mogą być stosowane przy produkcji żywności w jej obrębie, producenci muszą jednak o tym informować konsumentów.

Podczas gdy kwestia jadalnych owadów wciąż rozpala emocje, zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami może pomóc planecie, ale nie tylko. Jak wynika bowiem z badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym "The Journal of Nutrition”, spożywanie owadów może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka – między innymi spowolnić przyrost masy ciała, wyregulować odpowiedź immunologiczną, zmniejszyć stan zapalny, poprawić metabolizm energetyczny czy korzystnie zmienić profil lipidowy. 

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama