Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady

Naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign są zdania, że zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami, poza korzystnym wpływem na środowisko, może pomóc także w walce z otyłością.

Publikacja: 02.08.2023 15:33

Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady

Foto: Adobe Stock

adm

Nowe przepisy Unii Europejskiej pozwalają od niedawna na stosowanie mąki ze świerszczy lub innych owadów jako dodatku do produkcji chleba czy ciast. Ogólnie poszerzono zakres gatunków owadów, które mogą być stosowane przy produkcji żywności w jej obrębie, producenci muszą jednak o tym informować konsumentów.

Podczas gdy kwestia jadalnych owadów wciąż rozpala emocje, zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami może pomóc planecie, ale nie tylko. Jak wynika bowiem z badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym "The Journal of Nutrition”, spożywanie owadów może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka – między innymi spowolnić przyrost masy ciała, wyregulować odpowiedź immunologiczną, zmniejszyć stan zapalny, poprawić metabolizm energetyczny czy korzystnie zmienić profil lipidowy. 

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Raport: giganci przemysłu mięsnego i mleczarskiego wciąż oszukują konsumentów
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę