Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 01.06.2025 20:45 Publikacja: 02.08.2023 15:33
Foto: Adobe Stock
Nowe przepisy Unii Europejskiej pozwalają od niedawna na stosowanie mąki ze świerszczy lub innych owadów jako dodatku do produkcji chleba czy ciast. Ogólnie poszerzono zakres gatunków owadów, które mogą być stosowane przy produkcji żywności w jej obrębie, producenci muszą jednak o tym informować konsumentów.
Podczas gdy kwestia jadalnych owadów wciąż rozpala emocje, zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami może pomóc planecie, ale nie tylko. Jak wynika bowiem z badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym "The Journal of Nutrition”, spożywanie owadów może mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka – między innymi spowolnić przyrost masy ciała, wyregulować odpowiedź immunologiczną, zmniejszyć stan zapalny, poprawić metabolizm energetyczny czy korzystnie zmienić profil lipidowy.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Międzynarodowe Forum Rolnictwa Regeneratywnego BIO_REACTION 2025 odbędzie się już 12 czerwca br. w Pierzchnie koło Kórnika.
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Phishing, ataki DDoS i złośliwe oprogramowanie to stali bywalcy raportów dotyczących zagrożeń w sieci. Od lat są najczęściej wykorzystywanymi przez cyberprzestępców metodami, ale to nie znaczy, że sposób ich działania się nie zmienia.
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Gdzie zdobyć wiedzę, która pomoże w zdobyciu patentu motorowodnego?
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas