Azja potrzebuje więcej inwestycji w alternatywne białka

Nadchodzące dekady przyniosą spore zmiany na rynkach zamienników produktów odzwierzęcych. W przeciwnym razie nie będziemy w stanie zrealizować celów klimatycznych.

Publikacja: 13.07.2023 11:03

Przemysłowa produkcja mięsa powinna osiągnąć szczyt do 2030 roku, a następnie gwałtownie spaść

Przemysłowa produkcja mięsa powinna osiągnąć szczyt do 2030 roku, a następnie gwałtownie spaść

Foto: Adobe Stock

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Asia Research and Engagement (ARE), alternatywy dla mięsa i nabiału będą musiały wkrótce zostać przyjęte w krajach azjatyckich na masową skalę. Główną przyczyną jest konieczność redukcji emisji gazów cieplarnianych pochodzących z produkcji żywności.

„Promowanie alternatywnych białek i ograniczanie spożycia mięsa ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa klimatu i [rynku] białka w Azji” – czytamy w badaniu.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?