Brytyjski start-up chce hodować soję, która wytwarza wieprzowe białka

Brytyjski start-up Moolec dodał geny świni do genomu roślin soi. Efekt? Aż 26,6 proc. ziaren zawiera białka wieprzowe.

Publikacja: 05.07.2023 15:44

Brytyjski start-up chce hodować soję, która wytwarza wieprzowe białka

Foto: AdobeStock

adm

Badacze szacują, że na ocieplanie się planety w 75 proc. wpływa produkcja żywności – między innymi mięsa oraz nabiału – będącej znaczącym źródłem metanu. Eksperci alarmują, że by poprawić sytuację, konieczna jest zmiana obecnych praktyk w produkcji żywności, przyjęcie diety opartej na roślinach oraz ograniczenie marnowania jedzenia. 

W związku z kryzysem klimatycznym, produkty będące alternatywą dla tych pochodzących od zwierząt, stają się coraz bardziej popularne. Badania wskazują, że w aż 13 europejskich krajach sprzedaż roślinnych alternatyw wzrosła w minionym roku średnio o 22 proc. w porównaniu do roku. Osiągnęła także sumaryczną wartość 5,7 mld euro.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?