Reklama

Brytyjski start-up chce hodować soję, która wytwarza wieprzowe białka

Brytyjski start-up Moolec dodał geny świni do genomu roślin soi. Efekt? Aż 26,6 proc. ziaren zawiera białka wieprzowe.

Publikacja: 05.07.2023 15:44

Brytyjski start-up chce hodować soję, która wytwarza wieprzowe białka

Foto: AdobeStock

adm

Badacze szacują, że na ocieplanie się planety w 75 proc. wpływa produkcja żywności – między innymi mięsa oraz nabiału – będącej znaczącym źródłem metanu. Eksperci alarmują, że by poprawić sytuację, konieczna jest zmiana obecnych praktyk w produkcji żywności, przyjęcie diety opartej na roślinach oraz ograniczenie marnowania jedzenia. 

W związku z kryzysem klimatycznym, produkty będące alternatywą dla tych pochodzących od zwierząt, stają się coraz bardziej popularne. Badania wskazują, że w aż 13 europejskich krajach sprzedaż roślinnych alternatyw wzrosła w minionym roku średnio o 22 proc. w porównaniu do roku. Osiągnęła także sumaryczną wartość 5,7 mld euro.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Na talerzu
Znów głośno o diecie planetarnej. Eksperci ostrzegają przed dezinformacją
Na talerzu
Produkty spożywcze drożeją z powodu zmian klimatu. Wyniki globalnego badania
Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama