Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 07.06.2025 11:52 Publikacja: 05.07.2023 15:44
Foto: AdobeStock
Badacze szacują, że na ocieplanie się planety w 75 proc. wpływa produkcja żywności – między innymi mięsa oraz nabiału – będącej znaczącym źródłem metanu. Eksperci alarmują, że by poprawić sytuację, konieczna jest zmiana obecnych praktyk w produkcji żywności, przyjęcie diety opartej na roślinach oraz ograniczenie marnowania jedzenia.
W związku z kryzysem klimatycznym, produkty będące alternatywą dla tych pochodzących od zwierząt, stają się coraz bardziej popularne. Badania wskazują, że w aż 13 europejskich krajach sprzedaż roślinnych alternatyw wzrosła w minionym roku średnio o 22 proc. w porównaniu do roku. Osiągnęła także sumaryczną wartość 5,7 mld euro.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) postanowił ukrócić nieetyczne praktyki branży mięsnej. To ma u...
Browary Warszawskie i wrocławska Kępa Mieszczańska to propozycja Echo Group dla inwestorów zainteresowanych wykończonymi mieszkaniami w prestiżowych lokalizacjach, gotowymi do zarabiania od zaraz.
Nowe zalecenia dietetyczne Austrii uwzględniają zarówno przesłanki zdrowotne, jak i klimatyczne. To kolejne pańs...
Menu w wiosce olimpijskiej podczas tegorocznych igrzysk olimpijskich w Paryżu miało opierać się głównie na rośli...
Nowy raport ekspertów Banku Światowego alarmuje: zmiany w rolnictwie są niezbędne, aby ograniczyć globalne emisj...
Nowy raport Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał ogromną skalę marnowania żywnoś...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas