Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie

Przewodniczący tegorocznej konferencji klimatycznej, dr Sultan Al Jaber, potwierdził, że organizatorzy planują zdecydowanie ograniczyć obecność produktów odzwierzęcych w menu wydarzenia, z uwagi na ich wpływ na kryzys klimatyczny.

Publikacja: 02.08.2023 12:43

Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie

Foto: Stock Adobe

W kwietniu ponad 140 organizacji pozarządowych zwróciło się do organizatorów tegorocznej konferencji klimatycznej COP28 w Dubaju o to, by co najmniej trzy czwarte serwowanych na niej potraw było całkowicie roślinnych. Przewodniczący wydarzenia, Sultan Ahmed Al Jaber, obiecał, że żywność wegańska będzie stanowiła zdecydowaną większość potraw znajdujących się w menu. W liście skierowanym do autorów apelu podkreślił, że organizatorzy „zdają sobie sprawę z pilności wyzwań”, które opisali przedstawiciele organizacji pozarządowych.

– Prezydencja COP28 mocno koncentruje się również na działaniach transformacyjnych w systemach żywnościowych w ramach szerszego globalnego programu przeciwdziałania zmianom klimatycznym. W ramach tego zamierzamy zademonstrować zrównoważone systemy żywnościowe w działaniu podczas COP28 – napisał w odpowiedzi Al Jaber.

Jak wynika z opublikowanego niedawno badania przeprowadzonego przez projekt Livestock, Environment, and People (LEAP), dieta roślinna może ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, użytkowanie gruntów oraz zanieczyszczenie wody aż o 75 proc. w porównaniu z dietą bogatą w produkty odzwierzęce.

Czytaj więcej

Prezydentem COP28 będzie szef koncernu naftowego. Aktywiści oburzeni

Deklarację organizatorów szczytu klimatycznego poparli przedstawiciele organizacji prozwierzęcych. Lana Weidgenant, aktywistka młodzieżowa i specjalistka ds. polityki w ProVeg International stwierdziła, że „to wyjątkowo ważna decyzja”, ponieważ „światowi przywódcy muszą uznać ogromną presję, jaką hodowla zwierząt wywiera na systemy lądowe i wodne, generując jednocześnie nawet 20 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych”.

Organizatorzy konferencji klimatycznych ONZ z poprzednich lat byli krytykowani za serwowanie potraw o wysokim śladzie węglowym, a więc niespójnych z profilem konferencji, takich jak mięs oraz ryb, często sprowadzanych z odległych krajów. W trakcie ubiegłorocznego szczytu COP27 w Szarm el-Szejk uczestnikom oferowano m.in. wołowinę, łososia oraz owoce morza. Przedstawiciele organizacji pozarządowych zauważyli, że w dobie pogłębiającego się kryzysu klimatycznego, ignorowanie roli, jaką odgrywa produkcja mięsa i nabiału w ocieplaniu się klimatu, stanowi spektakularną porażkę konferencji. Z podobnych powodów krytykowano również konferencję COP26 w Glasgow, której menu również obfitowało w mięso, a część uczestników jako środek transportu wybrała prywatne odrzutowce.

Na talerzu
Koniec greenwashingu w branży mięsnej? Nowe wytyczne dla producentów
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Na talerzu
Kolejny europejski rząd zaleca dietę roślinną. „Sytuacja wymaga zmiany”
Na talerzu
Sportowcy w Paryżu chcą jeść więcej mięsa. Igrzyska coraz mniej wegańskie
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont