Reklama

Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie

Przewodniczący tegorocznej konferencji klimatycznej, dr Sultan Al Jaber, potwierdził, że organizatorzy planują zdecydowanie ograniczyć obecność produktów odzwierzęcych w menu wydarzenia, z uwagi na ich wpływ na kryzys klimatyczny.

Publikacja: 02.08.2023 12:43

Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie

Foto: Stock Adobe

W kwietniu ponad 140 organizacji pozarządowych zwróciło się do organizatorów tegorocznej konferencji klimatycznej COP28 w Dubaju o to, by co najmniej trzy czwarte serwowanych na niej potraw było całkowicie roślinnych. Przewodniczący wydarzenia, Sultan Ahmed Al Jaber, obiecał, że żywność wegańska będzie stanowiła zdecydowaną większość potraw znajdujących się w menu. W liście skierowanym do autorów apelu podkreślił, że organizatorzy „zdają sobie sprawę z pilności wyzwań”, które opisali przedstawiciele organizacji pozarządowych.

– Prezydencja COP28 mocno koncentruje się również na działaniach transformacyjnych w systemach żywnościowych w ramach szerszego globalnego programu przeciwdziałania zmianom klimatycznym. W ramach tego zamierzamy zademonstrować zrównoważone systemy żywnościowe w działaniu podczas COP28 – napisał w odpowiedzi Al Jaber.

Jak wynika z opublikowanego niedawno badania przeprowadzonego przez projekt Livestock, Environment, and People (LEAP), dieta roślinna może ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, użytkowanie gruntów oraz zanieczyszczenie wody aż o 75 proc. w porównaniu z dietą bogatą w produkty odzwierzęce.

Czytaj więcej

Prezydentem COP28 będzie szef koncernu naftowego. Aktywiści oburzeni

Deklarację organizatorów szczytu klimatycznego poparli przedstawiciele organizacji prozwierzęcych. Lana Weidgenant, aktywistka młodzieżowa i specjalistka ds. polityki w ProVeg International stwierdziła, że „to wyjątkowo ważna decyzja”, ponieważ „światowi przywódcy muszą uznać ogromną presję, jaką hodowla zwierząt wywiera na systemy lądowe i wodne, generując jednocześnie nawet 20 proc. globalnych emisji gazów cieplarnianych”.

Reklama
Reklama

Organizatorzy konferencji klimatycznych ONZ z poprzednich lat byli krytykowani za serwowanie potraw o wysokim śladzie węglowym, a więc niespójnych z profilem konferencji, takich jak mięs oraz ryb, często sprowadzanych z odległych krajów. W trakcie ubiegłorocznego szczytu COP27 w Szarm el-Szejk uczestnikom oferowano m.in. wołowinę, łososia oraz owoce morza. Przedstawiciele organizacji pozarządowych zauważyli, że w dobie pogłębiającego się kryzysu klimatycznego, ignorowanie roli, jaką odgrywa produkcja mięsa i nabiału w ocieplaniu się klimatu, stanowi spektakularną porażkę konferencji. Z podobnych powodów krytykowano również konferencję COP26 w Glasgow, której menu również obfitowało w mięso, a część uczestników jako środek transportu wybrała prywatne odrzutowce.

Na talerzu
Pozew przeciw producentom żywności przetworzonej. „Jedzenie szkodliwe dla ludzi”
Na talerzu
Marnowanie żywności w UE. Jak Polska wypada na tle innych państw Unii?
Na talerzu
Wątpliwości wokół spożywania białka z owadów. Badacze wskazują na zagrożenia
Na talerzu
Dynie na Halloween to rosnący problem. Eksperci o skali marnowania żywności
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Na talerzu
Greenpeace: ryby z Bałtyku zanieczyszczone chemikaliami
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama