Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa

Co trzeci Niemiec włączyłby mięso komórkowe do swojej diety. Najnowsza ankieta Ipsos ujawniła otwartość Niemców na konsumpcję mięsa wyhodowanego w laboratorium.

Publikacja: 17.07.2023 11:23

Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa

Foto: Adobe Stock

Według badania Ipsos, przeprowadzonego na uczestnikach w wieku od 18 do 75 lat, co trzeci Niemiec jest chętny na uwzględnienie mięsa komórkowego w swoim jadłospisie. Kolejne 29 proc. respondentów deklarowało niezdecydowanie.

Ponad połowa badanych potwierdziła, że słyszała o mięsie hodowlanym, a niezależnie od poziomu wiedzy na ten temat, 82 proc. konsumentów uznało, że chciałoby uzyskać więcej informacji.

Zdecydowana większość badanych wyraziła zaniepokojenie możliwym wpływem produkcji mięsa komórkowego na krajowy sektor rolnictwa. Podkreślali jednak korzyści związane z jego produkcją w kontekście ograniczania cierpienia zwierząt (74 proc.), wspierania zrównoważonej przyszłości (63 proc.) oraz ochroną klimatu (62 proc). Nawet wśród osób, które deklarowały brak wystarczających informacji na temat produkcji mięsa komórkowego (17 proc.), ponad połowa oceniała ją jako innowacyjną i realną alternatywę dla mięsa wyprodukowanego w sposób konwencjonalny.

56 proc. ankietowanych określiła produkcję mięsa komórkowego jako „naganną”, a co drugi ankietowany uznał ją za „nieetyczną”.

Czytaj więcej

Polacy coraz częściej sięgają po roślinne zamienniki mięsa i mleka. Nowy rekord

Zdecydowanie bardziej otwarci na mięso komórkowe byli ci spośród respondentów, którzy już korzystają z roślinnych zamienników produktów mięsnych.

Warto zauważyć, że w Niemczech funkcjonują już startupy, takie jak Bluu, zajmujące się produkcją wyhodowanych z komórek produktów rybnych, takich jak łosoś, pstrąg czy karp. Firma planuje swój debiut w Singapurze, a następnie wprowadzenie swoich produktów do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych, które również coraz bardziej otwierają się na mięso komórkowe.

W Niemczech pojawiają się również inicjatywy takie, jak ufundowany przez Ministerstwo Nauki i Kultury (MWK) w Dolnej Saksonii projekt mający na celu omówienie społecznej akceptacji mięsa hodowlanego. „Mięso przyszłości” jest częścią serii „Dyskursy o przyszłości”, w ramach których istotne dla społeczeństwa tematy mają być dyskutowane wraz z naukowcami i ekspertami.

Według badania Ipsos, przeprowadzonego na uczestnikach w wieku od 18 do 75 lat, co trzeci Niemiec jest chętny na uwzględnienie mięsa komórkowego w swoim jadłospisie. Kolejne 29 proc. respondentów deklarowało niezdecydowanie.

Ponad połowa badanych potwierdziła, że słyszała o mięsie hodowlanym, a niezależnie od poziomu wiedzy na ten temat, 82 proc. konsumentów uznało, że chciałoby uzyskać więcej informacji.

Pozostało 82% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Na talerzu
Nowy raport Banku Światowego: musimy jeść mniej mięsa, bo ugotujemy planetę
Na talerzu
Nowe dane na temat marnowania żywności na świecie. Kto wyrzuca najwięcej?
Na talerzu
Dieta planetarna może opóźnić zmiany klimatyczne o 15 lat. Na czym polega?
Na talerzu
Jakie potrawy najczęściej wyrzucamy w święta? Na czele ulubiony polski przysmak
Na talerzu
ONZ ignoruje konieczność ograniczenia spożycia mięsa. Eksperci: „Zdumiewające”