Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Jak wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma Nature Food, diety pozbawione całkowicie produktów pochodzenia zwierzęcego są zdecydowanie najbardziej korzystne dla środowiska pod względem emisji gazów cieplarnianych, wykorzystania wody oraz gruntów.

Publikacja: 24.07.2023 12:52

Nature Food: Dieta roślinna jest najlepsza dla klimatu

Foto: Adobe Stock

Najnowsza analiza wykazała, że dieta wegańska jest pod każdym względem bardziej przyjazna dla klimatu niż diety uwzględniające mięso oraz nabiał.

Naukowcy porównali dietę w pełni roślinną z dietą uwzględniającą konsumpcję ponad 100 gramów mięsa dziennie i ustalili, że dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych. Stosowanie jej przyczynia się też do o 75 proc. mniejszego zanieczyszczenia wody i użytkowania gruntów, w stosunku do diet zawierających mięso. Autorzy badania ocenili, że przyjęcie diety niezawierającej produktów odzwierzęcych pozwala też ograniczyć o 66 proc. niszczenie dzikiej przyrody, a także zmniejszyć zużycie wody o ponad połowę.

W badaniu dokonano analizy diet 55 000 mieszkańców Wielkiej Brytanii, wykorzystano również dane dotyczące 38 000 gospodarstw w 119 krajach, aby uwzględnić różnice we wpływie poszczególnych produktów spożywczych, produkowanych w różny sposób w różnych lokalizacjach.

Czytaj więcej

Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa

Jak się okazało, zdecydowanie większy wpływ na klimat mają konkretne produkty, niż miejsce i sposób ich produkcji. Nawet mięso o najmniejszym wpływie na środowisko, czyli ekologiczna wieprzowina, jest osiem razy bardziej szkodliwe dla klimatu niż rośliny oleiste, najbardziej obciążające dla środowiska wśród roślin. Naukowcy stwierdzili, że bez poważnych zmian w diecie, wdrożenie innych środków ograniczających wpływ systemu żywnościowego na środowisko, nie wystarczą aby powstrzymać pogłębiający się kryzys klimatyczny.

W badaniu zaznaczono ogromną różnicę w emisjach metanu, generowanych przez obie diety. W przypadku diety roślinnej, emisje metanu były aż o 93 proc. niższe od diety bogatej w produkty mięsne.

Autorzy badania podkreślili, że konieczne jest zachęcanie do ograniczenia spożycia mięsa i nabiału, szczególnie w krajach najbogatszych, gdzie konsumpcja tych produktów jest najwyższa.

Najnowsza analiza wykazała, że dieta wegańska jest pod każdym względem bardziej przyjazna dla klimatu niż diety uwzględniające mięso oraz nabiał.

Naukowcy porównali dietę w pełni roślinną z dietą uwzględniającą konsumpcję ponad 100 gramów mięsa dziennie i ustalili, że dieta wegańska pozwala zaoszczędzić aż 75 proc. emisji gazów cieplarnianych. Stosowanie jej przyczynia się też do o 75 proc. mniejszego zanieczyszczenia wody i użytkowania gruntów, w stosunku do diet zawierających mięso. Autorzy badania ocenili, że przyjęcie diety niezawierającej produktów odzwierzęcych pozwala też ograniczyć o 66 proc. niszczenie dzikiej przyrody, a także zmniejszyć zużycie wody o ponad połowę.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Na talerzu
Zmniejszenie konsumpcji mięsa i nabiału o połowę może powstrzymać wylesianie
Na talerzu
Francja znów idzie na wojnę z roślinnym stekiem
Na talerzu
Polacy jedzą mnóstwo mięsa. Jesteśmy w europejskiej czołówce
Na talerzu
Badacze radzą osobom otyłym: Zamiast tłustego mięsa jedzcie owady
Materiał Promocyjny
SSC/GBS Leadership Program 2023
Na talerzu
Na COP28 będą podawane głównie dania wegańskie
Na talerzu
Niemcy otwarci na konsumpcję sztucznego mięsa