Przemysł spożywczy nie jest gotów na niedobór wody

Według najnowszego raportu Feeding Ourselves Thirsty organizacji Ceres, przemysł spożywczy odpowiada za zużycie ponad 70 proc. wody na świecie.

Publikacja: 05.01.2022 11:59

Przemysł spożywczy nie jest gotów na niedobór wody

Foto: Brent Lewin/Bloomberg

Wraz z ocieplaniem się klimatu oraz rosnącą globalną populacją, dostępność i jakość zasobów wody pitnej gwałtownie spada. Tymczasem wciąż traktujemy ją jako niewyczerpany zasób.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, aby zaspokoić potrzeby rosnącej populacji, globalne zapotrzebowanie na wodę wzrośnie od 20 do 30 proc. do 2050 roku.

Pozostało 91% artykułu

BLACK WEEKS -75%

Czytaj dalej RP.PL. Nie przegap oferty roku!
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Woda
Na Ziemi maleją zasoby słodkiej wody. "To może być zwiastun tego, co nastąpi"
Woda
Globalny cykl hydrologiczny stracił równowagę. „Pierwszy raz w historii”
Woda
Finlandia idzie na wojnę z „wiecznymi chemikaliami”. Ruszają testy wody pitnej
Woda
Światowy Dzień Wody 2024. Przybywa miejsc, gdzie woda pitna stała się luksusem
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Woda
Kanadyjska miejscowość walczy z suszą. Mieszkańcy będą pić wodę z oceanu?