Reklama

Przemysł spożywczy nie jest gotów na niedobór wody

Według najnowszego raportu Feeding Ourselves Thirsty organizacji Ceres, przemysł spożywczy odpowiada za zużycie ponad 70 proc. wody na świecie.

Publikacja: 05.01.2022 11:59

Przemysł spożywczy nie jest gotów na niedobór wody

Foto: Brent Lewin/Bloomberg

Wraz z ocieplaniem się klimatu oraz rosnącą globalną populacją, dostępność i jakość zasobów wody pitnej gwałtownie spada. Tymczasem wciąż traktujemy ją jako niewyczerpany zasób.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych, aby zaspokoić potrzeby rosnącej populacji, globalne zapotrzebowanie na wodę wzrośnie od 20 do 30 proc. do 2050 roku.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Woda
Teheran bez wody. Władze chcą wysłać mieszkańców poza miasto. „Wodne bankructwo”
Woda
Braki wody mogą dotknąć blisko miliarda ludzi. Nowy raport na kolejne dekady
Woda
Siedmiomilionowe miasto na krawędzi tragedii. Tu wkrótce może skończyć się woda
Woda
Na Ziemi maleją zasoby słodkiej wody. "To może być zwiastun tego, co nastąpi"
Woda
Globalny cykl hydrologiczny stracił równowagę. „Pierwszy raz w historii”
Reklama
Reklama